Jump to content

Neisplata godišnjeg nakon otkaza

Tipsy Trader

Preporučene objave

Pozdrav svim članovima. Imam jedno pitanje, koje nadam se da će pomoći i drugima u istoj situaciji.

Nakon 2 godine odlučio sam promjeniti posao jer jednostavno nije bilo računice, a slobodni dani su bili na "možda". Riječ je u radu u medijima tako da je radno vrijeme ovisiloo događanjima i vijestima u mjestu odakle sam. Razlog zašto sam promjenio posao je jednostavan, imam obitelj i ne mogu ovisit o tome hoće li zvoniti telefon na "slobodan dan" ili ne. Računa se da radim 40 sati tjedno ali zapravo se radi svaki dan, jer svaki dan može telefon zazvonit i poći na teren. Tako da je planiranje ičega bilo nemoguće.

Da skratim priču, našao sam posao sa fixnim radnim vremenom, a za poslodavca sam tražio dulji otkazni rok jer se čovjek pokazao OK...do sad. Najavio sam otkaz 45 dana prije i sve je bilo u redu do isplate plaće. Naime uz plaću je trebalo biti isplaćena i naknada za godišnji koja mi zakonom pripada a nije isplaćena. Riječ je o 12 dana godišnjeg odmora. S bivšim poslodavcem sam se čuo par puta nakon što sam otišao i rekao da budućem kolegi ako bilo što zatreba neka zove, nije problem pomoći. Prije par dana sam ga pitao za naknadu i od tada se ne javlja i ne odgovara na poruke. Ja sam sad u problemu jer sam na te novce računao.

Dodatni problem u svemu ovome je sljedeći... Kad sam počeo radit 4 mjeseca sam ga naganjao za potpisat ugovor koji na kraju nije ni potpisan, jedino zašto sam prestao je bilo to da sam provjerio preko e-građani i tamo sam bio uredno prijavljen. Još jedna stvar je da vlasnik nije davao platne liste. Jednom se dogodilo da mi je trebalo i mjesec dana sam ga naganjao zbog ovoga. 

Rečeno mi je da ga prijavim inspekciji, ali mene zanima što ja imam od te prijave.

Dijeli na drugim stranicama

prije 16 sati , Tipsy Trader je napisao:

Da skratim priču, našao sam posao sa fixnim radnim vremenom, a za poslodavca sam tražio dulji otkazni rok jer se čovjek pokazao OK...do sad. Najavio sam otkaz 45 dana prije i sve je bilo u redu do isplate plaće. Naime uz plaću je trebalo biti isplaćena i naknada za godišnji koja mi zakonom pripada a nije isplaćena. Riječ je o 12 dana godišnjeg odmora. S bivšim poslodavcem sam se čuo par puta nakon što sam otišao i rekao da budućem kolegi ako bilo što zatreba neka zove, nije problem pomoći. Prije par dana sam ga pitao za naknadu i od tada se ne javlja i ne odgovara na poruke. Ja sam sad u problemu jer sam na te novce računao.

Članak 82. ZAKON O RADU

(1) U slučaju prestanka ugovora o radu poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio godišnji odmor isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora.

(2) Naknada iz stavka 1. ovoga članka određuje se razmjerno broju dana neiskorištenoga godišnjeg odmora.

Tražite naknadu pismenim putem, zakonska osnova postoji. Eventualno budete trebali pomoć odvjetnika, upozorite bivšeg poslodavca da će doći do toga ako Vam ne isplati naknadu.

prije 16 sati , Tipsy Trader je napisao:

Rečeno mi je da ga prijavim inspekciji, ali mene zanima što ja imam od te prijave.

Ništa opipljivo. Životnu lekciju.

uređeno: od zvonkoilibranko
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija