Jump to content

racunanje visine gradjevne ugradjene stepenasto u kosinu

Zaak

Preporučene objave

PP kaze da se visina racuna od najnize kote uredjenog terena uz procelje gradjevine do vjenca. 

Ako je procelje termin za fasadu s ulazom  na strani regulacijskog pravca, onda je to meni straznji i najnizi dio zgrade/ mozda jedna ili dvije etaze/. Ako je procelje ustvari lice zgrade, tada je to kod mene niz kosinu kosog terena, nekoliko stepenasto u teren ugradjenih etaza, razlika visine je ogromna. 

Jasno mi je da se na kosini dozvoljava veca maksimalana visina, ali ne znam na kom bi  to mjestu trebalo mjeriti u ovom slucaju?

I jos jedno- podrumska etaza/Po/ ugradjena  na kosom terenu vise od 50 %, se ne racuna etazom, stoga ne ulazi u racunanje dopustene visine gradjevine. A isto nije slucaj s prizemnom etazom/P/ takodjer ugradjenom 50 %. Je li to dobro shvaceno ?

Dijeli na drugim stranicama

Pa jasno ste rekli - od konačno uređenog i zaravnatog terena do vijenca građevina. Potpuno je nebitno je li kosi ili nije. A kad se kaže pročelje, to je onaj dio na kojem se na kojem je određen građevinski pravac (obvezni pravac koji određuje položaj građevine na građevnoj čestici). 

Prizemna etaža ne može biti ugrađena 50%. Naime, ako je više od 50% onda je riječ o podrumu a ako je manje od 50% onda je riječ o suterenu a ne prizemlju. Bez obzira koliko je ugrađena u teren opet je točka za računanje visine konačno uređeni teren.

Posto je gradjevinski teren upravo presao iz tzv. neizgradjenog u izgradjeni, gradjevinski pravac nije definiran jer jos nema postojecih gradjevina. No po konfiguraciji terena pretpostavljam da ce biti cca  min 5 m od regulacijskog pravca/koliko je i dozvoljena udaljenost od javne ceste/ s kojim  ce biti opet cca  paralelan. Kosina se spusta i ide okomito na ta dva pravca.  Moja moguca gradnja bi bila u tom slucaju cca 6 m visine na porucju gradjevinskog pravca/procelja / tu pocinje padina/, a dolje u dnu kosine od uredjenog i zaravnatog terena pa do visine vjenca na procelju/ gradjevinskom pravcu bi bila  8,5 m. To je zato sto se svaka pojedinacna od 3 etaze stepenasto spustaju.

Koja je moja visina ?

I ponovo pitanje: podrum ne ulazi u visinu zgrade zar ne ?

Podrumu ispod prizemlja ili suterena je ipak dozvoljeno da bude ugradjen max 2 m ispod zaravnatog  uredjenog terena/moja terasa prizemlja/, u mom slucaju ugradjen vise od 50 % u kosini ispod terase prizemlja.

Da li zbrajam ta 2 metra u visinu zgrade ako je tu prirodni ,neuredjen pad terena, ali se ulazu u podrum prilazi  izvana, pa mi  to djeluje kao neka vrsta uredjenosti/  ? Ako potpuno izbacim ideju ulaska u podrum izvana, da li sam tad skroz sigurna da ta 2 m ne ulaze u visinu zgrade ?

Oprostite, samo sam jos jednom provjeravam da li smo se razumjeli !

Jasno da ce trebati projektant, ali pokusavam osmisliti ideju.

prije 7 sati , Zaak je napisao:

Jasno da ce trebati projektant, ali pokusavam osmisliti ideju.

Najkonstruktivnije ćete imati priliku osmisliti svoju ideju u konzultaciji s arhitektom, a ne na ovom forumu... budući da  za uobličavanje ideje nisu potrebni numerički podaci.

uređeno: od Van Gogh

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija