andrija28 objavljeno: 20. rujna Dijeli objavljeno: 20. rujna (uređeno) Pozdrav ,molim pomoć i savjet, spreman sam se odužiti na bilo koji način za informaciju .Dakle supruga i ja smo se vjenčali 2004. godine ,odlučili smo preurediti ostavu koja se nije koristila i uz nju nadograditi dio roditeljske kuće u stambeni prostor (dvorišni stan sa posebnim ulazom spojen s kućom na istoj čestici na kojoj je vlasnik moja majka),napravljeno je to vlastitim sredstvima,roditelji su pristali usmeno da si napravim stambeni prostor za život..,više od 20 godina živim i ulažem u nekretninu i dvorišni stan,kuća roditeljska,okučnica (održavanje,razne nadogradnje...). Ove godine došlo je do neslaganja u nekim odlukama i razilaženja mišljenja u vezi neke treće stvari i nastala je "svađa" gdje su se odnosi malo promijenili od uobičajenih . Majka je svojom odlukom otišla u katastar i ugovorom o darivanju prenela 1/2 vlasništva u korist oca ,znači oni dijele česticu po pola,svako jednaki dio..,nakon par dana kod javnog bilježnika napravili su ugovor o plodouživanje i otac i majka jedno drugome ,svatko na svom suvlasničkom dijelu. Moje pitanje glasi kakvih prava imamo supruga ,ja i dvoje djece koji živimo zajednički 20 godina u dijelu koji smo nadogradili,ulagali u ostatak kuće i okućnice. Imam li temelja se pozvati na zakon o stjecanju prava suvlasništva nekretnine temeljem dosjelosti. Zahvalan bih bio ako mi može netko odgovoriti i uputiti što napraviti i gdje prvo Otići. Mislim da bih trebao nešto napraviti što prije da osiguramo egzistenciju svojoj djeci i sebi.. Hvala , lijep pozdrav Andrija uređeno: 20. rujna od andrija28 Pravopisna pogreška Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
LjuboZG odgovoreno: 20. rujna Dijeli odgovoreno: 20. rujna Osnova za stjecanje prava vlasništva dosjelošću je pošten posjed - dakle to da niste znali niti imali razloga sumnjati da vam posjed ne pripada. To što su vama roditelji dozvolili da uredite i koristite prostor za život u njihovoj kući vam ne daje pravo da se pozivate na dosjelost za stjecanje prava vlasništva tog stana. Jedino što biste eventualno mogli napraviti jest od roditelja tražiti naknadu za izvršena ulaganja (koja nisu u zastari), ali s druge strane roditelji onda od vas mogu tražiti naknadu za korištenje te nekretnine. Dodatno što bih napomenuo jest da se, po sudskoj praksi, dosjelošću ne može steći suvlasništvo nekretnine. Za dosjelost je nužno da točno odredite dio koji koristite. Kako zgrada nije etažirana, vi biste u slučaju pozivanja na dosjelost trebali na neki način opisati stan koji koristite i tražiti utvrđenje prava vlasništva na tom točno određenom stanu. Ipak, ponovno napominjem da za dosjelost nemate pravnu osnovu. Ivo Kermartin, vas, Van Gogh i 1 drugi 1 3 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.