Jump to content

brzopotezni otkaz za vrijeme bolovanja


anonimno

Preporučene objave

Nakon godine dana rada (imam ugovor o radu na neodređeno vrijeme) obaviještena sam od poslodavca da "od sutra" više ne radim i da se poberem za 5 minuta. Ničim prije nisam bila obaviještena o mogućem otkazu. Godišnji odmor nisam koristila, jer mi ga poslodavac nije dao. Radila sam 45 sati tjedno uz redovite agresivne ispade i pokušaje seksualnog napastvovanja, koje sam odlučno odbila.

Prošli mjesec sam se razbolila od tumnora i o tome obavijestila poslodavca, kako bi na vrijeme našao zamjenu zbog odlaska na operaciju. nakon 2-3 dana odlučio mi je dati otkaz, iako mi je bolovanje otvoreno prije toga. Ničim nisam povrijedila radno pravo i tražila sam osnovna prava (otkazni rok kojii mi ne da i neiskorišteni godišnji) Ima li mi dati pravo otkaz za vrijeme bolovanja? Na moje traženje osnovnih radničkih prava (privatna tvrtka) rekao mi je ukoliko to pokušam da će mi dati otkaz kojim neću imati pravo ni na burzu tj. neće me odjaviti kao tehnološki višak, već će smisliti nešto što će me uništit i da ću ostati bez ikakvih pravai.

Trenutno sam u nezavidnoj situaciji i ne znam kome bih se obratila. Poslodavac spada u agresivce i bojim se njegove reakcije. Molim za savjet što poduzreti, te kakva je moja pravna zaštita. Što učiniti prvo, kome se obratiti?

Unaprijed hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. kažete da ste "obavješteni"! Da li ste dobili pisani otkaz ugovora o radu ili ste samo usmeno obavješteni? Usmeni otkaz ugovora o radu je nezakonit! Otkaz mora imati pisani oblik i biti obrazložen.

2. da li ste otišli na bolovanje? ako da da li ste poslodavcu poslali doznake kojim vaš liječnik potvrđuje otvaranje bolovanja (u roku od 3 dana)?

3. u svakom slučaju poslodavac mora imati opravdani razlog za otkazivanje. On mora i dokazati postojanje opravdanog razloga.

4. svakako treba paziti na rok od 15 dana u kojem radnik može tražiti od poslodavca ostvarenje povrijeđenog prava. Rok teče od dana dostave odluke ili saznanja za povredu. Propust roka dovodi do gubitka prava na sudsku zaštitu.

5."Na moje traženje osnovnih radničkih prava (privatna tvrtka) rekao mi je ukoliko to pokušam da će mi dati otkaz kojim neću imati pravo ni na burzu tj. neće me odjaviti kao tehnološki višak, već će smisliti nešto što će me uništit i da ću ostati bez ikakvih prava." - gluposti (zastrašivanje bez osnove)!!!

6.najbolje je da angažirate odvjetnika.

Sretno.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svakako potražite pravnu pomoć. Ukoliko si ne možete priuštiti odvjetnika (sudske pristojbe u radnim sporovima se ne plaćaju), obratite se sindikatu čiji su pravnici često vrlo kompetentni u području radnog prava. Iz mog iskustva, sudovi i u dubioznim situacijama rješavaju u korist radnika, tako da, ukoliko stoji sve što ste napisali, imate potpune izglede za uspjeh u sporu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

zahvalhjujem na promptnom odgovoru.

1. Obaviještena sam usmeno, ali sam radnu knjižicu morala dati knjigovođi da napravi služnenu odjavu sa Mirovinskog i Zdravstvenog. Zdravstvenu iskaznicu nisam dala, jer sam na bolovanju. U pisanom obliku nisam dobila ništa, niti sam išta potpisala.

2. na službenom bolovanju sam od 27.04, ali sam zbog potreba posla povremeno dolazila. Na žalost, bojim se da je prošao rok od 3 dana za uručenje doznaka, jer sam u međuvremenu bila u bolnici, a kako je poslodavac otišao na put, doznake sam predala knjigovođi 04..05. :-(

3. Poslodavac je rekao je da će zatvoriti firmu, ali ne vjerujem, budući da nije knjigovođu o tome obavijestio, a niti radnika koji je u toj firmi također prijavljen (iako fiktivno, jer ne dolazi na posao). Provjereno znam, budući se radi o građevinskoj tvrtki da priprema nove poslove, no također sam svjesna da firmu sutra može zatvoriti ako vidi da mu je tako najbolje. Moguće će registrirati neku drugu...Inače, osnivač firme je istoimena firma iz Mostara sa istim vlasnikom i direktorom koja uspješno posluje već 10 godina.

3. Po pitanju tehnološkog viška, rekao je da će me tako će me odjaviti ukoliko ga ne budem nikakva prava iz radnog odnosa, u protivnom će reći da nisam zadovoljila....(iako je probni rok davno prošao).

Ako Vam ne oduzimam vrijeme, možete li mi odgovoriti na još jedno pitanje..? Ukoliko zatvori firmu da li osnivačka firma iz BIH i on kao njezin vlasnik može snositi konzekvence?

 

Hvala, još jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Poslodavac vas je odjavio s HZMO, a to može učiniti bez problema.

Poslodavac vas nije mogao odjaviti s HZZO jer niste vratili zdravstvenu knjižicu.

Savjetujem vam da otiđete na HZZO jer kad radni odnos prestane za vrijeme bolovanja, ostvarujete pravo na naknadu preko HZZO još 30 dana, naravno ako ste tih 30 dana na bolovanju.

 

Glede situacije oko usmenog otkaza, ako kanite ostvarivati svoja prava preko suda, najbolje da angažirate odvjetnika ili nekog iz sindikata kako su vam preporučili.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. U ROKU OD 15 DANA OD DANA SAZNANJA ZA POVREDU (mislim da je to dan usmene obavijesti) PODNIJETI POSLODAVCU ZAHTJEV ZA ZAŠTITU PRAVA IZ RADNOG ODNOSA!

2. Zašto je važno dostaviti doznake u roku? Jer je neopravdani izostanak (doznake opravdavaju izostanak) je opravdan razlog za otkaz. Ali u tom slučaju (uvijek) otkaz mora biti pismen. Nisam spomenuo iznimku - doznaka se može dostaviti izvan roka od 3 dana ako je radnik imao opravdan razlog (boravak u bolnici to vjerovatno jest). U takvom slučaju doznake se dostavljaju najkasnije u roku od 3 dana od dana prestanka razloga koji je onemogućavao dostavu istih.

3. Za ostala pitanja trenutno ne znam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija