Jump to content

građevinska dozvola/stranka u postupku

serenepath64

Preporučene objave

Pozdrav svima, imam dva pitanja pa ako znate odgovore, pomagajte molim :)

1. susjed i ja imamo kuće na međi, on planira napraviti zgradu na mjestu svoje kuće. Na uvidu sam vidio da bi ta zgrada bila duplo veća od moje kuće i s obzirom da i on i ja imamo trenutačno dimnjake na međi, moj bi ostao naslonjen na tu novu zgradu. također sam u projektu vidio da nije nova zgrada propisno udaljena od ulice. Problem nastaje u tome sto ja nisam upisan u zemljišne knjige kao vlasnik nego moj pokojni otac jer još nije završena ostavinska zbog neslaganja među nasljednicima. Zbog toga gradski ured nije htio uzeti našu primjedbu na uvidu u obzir i tvrdi da nismo stranke u postupku i izdaju građevinsku dozvolu. Ja se ponovno žalim i dostavljam sve dokumente iz kojih se vidi da sam jedan od sunasljednika, prijavljen sam na adresi već 40 godina. Gradski ured mi ponovno odbija žalbu. Jel zaista nisam stranka u postupku?

2  slijedeci tjedan planiram otići odvjetniku da on napravi žalbu za ministarstvo ali me zanima ima li ministarstvo naviku također odbijati ljude koji žive u kući na međi da nisu stranke u postupku? Koliko u praksi traju žalbe na ministarstvu?

hvala

Dijeli na drugim stranicama

prije 23 sati , serenepath64 je napisao:

Ja se ponovno žalim i dostavljam sve dokumente iz kojih se vidi da sam jedan od sunasljednika

Ako su to bili dokumenti koji su trebali biti prihvaćeni u postupku izdavanja građevinske dozvole, dostavite ih Ministarstvu uz žalbu, pa će ono u svom drugostupanjskom rješenju donijeti odgovarajuću odluku, zasnovanu na temelju zakonskih odredbi.

Zakon o gradnji je u pogledu statusa stranke u postupku jasan budući da svojstvo stranke u postupku prema članku 115. ima "investitor, vlasnik nekretnine za koju se izdaje građevinska dozvola i nositelj drugih stvarnih prava na toj nekretnini te vlasnik i nositelj drugih stvarnih prava na nekretnini koja neposredno graniči s nekretninom za koju se izdaje građevinska dozvola."

Smatram, kao i prvostupanjsko tijelo, da vi, kao jedan od potencijalnih nasljednika, nemate svojstvo stranke u postupku dok traje ostavinska rasprava, sve dok sud ili JB ne donese pravomoćno rješenje o nasljeđivanju iz kojeg će biti vidljivo da ste vi jedan od nasljednika. Ako gradskom uredu niste dostavili kao dokument  pravomoćno rješenje o nasljeđivanju iz kojeg je vidljivo da ste vi jedan od nasljednika, niste mogli ostvariti status stranke u postupku.

Pod uvjetom da ne budete zadovoljni drugostupanjskom odlukom Ministarstva, u svakom slučaju vam još preostaje tužba Upravnom sudu.

prije 23 sati , serenepath64 je napisao:

Koliko u praksi traju žalbe na ministarstvu?

Kako kad - nekad žalbu riješe u roku od mjesec dana, a nekad odugovlače s rješavanjem mjesecima...Ovu vašu žalbu bi mogli vrlo brzo riješiti.

Pazite da ne prekoračite žalbeni rok od 15 dana.

uređeno: od Van Gogh
dopuna odgovora

prije 1 sat, Van Gogh je napisao:

Ako su to bili dokumenti koji su trebali biti prihvaćeni u postupku izdavanja građevinske dozvole, dostavite ih Ministarstvu uz žalbu, pa će ono u svom drugostupanjskom rješenju donijeti odgovarajuću odluku, zasnovanu na temelju zakonskih odredbi.

Zakon o gradnji je u pogledu statusa stranke u postupku jasan budući da svojstvo stranke u postupku prema članku 115. ima "investitor, vlasnik nekretnine za koju se izdaje građevinska dozvola i nositelj drugih stvarnih prava na toj nekretnini te vlasnik i nositelj drugih stvarnih prava na nekretnini koja neposredno graniči s nekretninom za koju se izdaje građevinska dozvola."

Smatram, kao i prvostupanjsko tijelo, da vi, kao jedan od potencijalnih nasljednika, nemate svojstvo stranke u postupku dok traje ostavinska rasprava, sve dok sud ili JB ne donese pravomoćno rješenje o nasljeđivanju iz kojeg će biti vidljivo da ste vi jedan od nasljednika. Ako gradskom uredu niste dostavili kao dokument  pravomoćno rješenje o nasljeđivanju iz kojeg je vidljivo da ste vi jedan od nasljednika, niste mogli ostvariti status stranke u postupku.

Pod uvjetom da ne budete zadovoljni drugostupanjskom odlukom Ministarstva, u svakom slučaju vam još preostaje tužba Upravnom sudu.

Kako kad - nekad žalbu riješe u roku od mjesec dana, a nekad odugovlače s rješavanjem mjesecima...Ovu vašu žalbu bi mogli vrlo brzo riješiti.

Pazite da ne prekoračite žalbeni rok od 15 dana.

hvala na odgovoru, ja sam dostavio rješenje o nasljeđivanju u kojem se vidi da sam nasljednik, i poziv sa suda u kojem me se navodi kao nasljednika (iako ih ima potencijalno više, ali smo u sporu) presliku osobne, i potvrdu o prebivalištu gdje se vidi da živim na ovoj adresi od rođenja, i gradski ured mi je bio dozvolio uvid u građevinsku samo na temelju osobne jer se vidi da živim na adresi, ali čak i da nemam sve ovo zar ne bih svejedno bio “nositelj stvarnih prava” s obzirom da živim u kući na međi? ovako mi se čini da s obzirom da ostavinska nije završena, investitor nas može samo zaobići 

prije 15 sati , serenepath64 je napisao:

gradski ured mi je bio dozvolio uvid u građevinsku samo na temelju osobne jer se vidi da živim na adresi

To je novi moment u vašem upitu. Da li vam je gradski ured omogućio uvid u spis predmeta službenim putem, na način da je u zapisnik o uvidu u spis zabilježio vaše prisutvo uvidu s vašim podacima, te uveo vašu potpisanu izjavu o neslaganju sa zahvatom u prostoru iz glavnog projekta? Ili je to bilo neslužbenim putem bez navođenja vašeg prisustva uvidu?

Ako se to odvijalo na prvi spomenuti način, u tom slučaju je gradski ured trebao poduzeti neke korake - barem navesti u obrazloženju građevinske dozvole neutemeljenost vaše izjave, te ju potkrijepiti s člancima iz prostornog plana. Što je tu je - GD je izdana i imate legitimno pravo uložiti žalbu u zakonskom roku od 15 dana od primitka akta.

Dalje je sve na Ministarstvu, koje prvo pročita vašu žalbu, kao svojevrsnu "ulaznicu" za drugostupanjski postupak, odloži je i krene u reviziju cijelog prvostupanjskog postupka izdavanja GD (pr)ocjenjujući da li je vođen u skladu s odredbama Zakona o gradnji. Obično, već se u uvodnom dijelu obrazloženja svog rješenja osvrne da li su žalbeni navodi utemeljeni ili nisu, ali u nastavku se obrazlažu razlozi poništenja GD, i njenog vraćanja na ponovni postupak (ako će to biti eventualni scenarij i u  slučaju predmetne GD), s time da pritom prvostupanjsko tijelo dobije upute o vođenju ponovnog postupka.

A, ako Ministarstvo ostavi GD na snazi odbijanjem vaše žalbe, i ti razlozi odbijanja trebaju biti navedeni u drugostupanjskom rješenju, na koje možete uložiti tužbu Upravnom sudu, kao treće stupanjskoj instanci, ukoliko se ne budete slagali sa stavom Ministarstva.

(To bi bio teoretski prikaz razvoja situacije budući da nisam imala pobliže podatke u svezi susjedove GD.) 

Inače, prema članku 4. stavak 1. Zakona o općem upravnom postupku, “stranka u upravnom postupku je fizička ili pravna osoba na zahtjev koje je pokrenut postupak, protiv koje se vodi postupak ili koja radi zaštite svojih prava ili pravnih interesa ima pravo sudjelovati u postupku”, stoga je člankom 115. ZoG ostavljena općenita formulacija “nositelja stvarnih prava”, makar se kod pisanja poziva za stranke u postupku, kao podloga za podatke o strankama u postupku koriste samo dostupne ZK evidencije i katastarske za posjednike, odnosno podaci iz proizašli iz Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, pa bi vi imali status stranke u postupku u širem smislu formulacije “nositelja stvarnih prava”, a prema nabrojanoj dokumentaciji iz dopune vašeg upita.

Napravio sam uvid službeno ako se mene pita, dobio sam dozvolu na uvid, iskopirao dijelove koje se tiču mene. Kad su izdali dozvolu naveli su da sam se javio uredu i naveli u potpunosti moju izjavu i da su uzeli moj prigovor u obzir ali da nisam dokazao da sam stranka u postupku. I sad su ponovili to nakon sto sam se žalio nakon sto je izdana dozvola. 

Bilo je još proceduralnih gresaka:

1. poziv za uvid u izjašnjavanje nije bio uopće oglašen na e-oglasnoj ploči

2. susjeda uopće nije dobila poziv na uvid na kućnu adresu iako ga je trebala dobiti

3. dozvolili su mi uvid a tvrde da nisam stranka u postupku nakon toga

4. dozvola kad je izdana  nije dostavljena meni iako mi je rečeno da ću je dobiti jer sam izjavio žalbu  na uvidu umjesto toga dostavljena je susjedu koji nije ni napravio uvid nego je potpisao investitoru da se slaže s dozvolom

5. dozvola je kasnila tjedan dana na e-oglasnu ploču

6. u zadnjem objašnjenju stoji kriva godina smrti mog oca 

Nadam se da ste shvatili  da su prethodni odgovori samo moje viđenje vašeg neubičajenog problema u slučaju nedosljednog postupanja gradskog ureda koji vam je prvo omogućio uvid u spis, a potom ukinuo svojstvo stranke u postupku - trebali su ako ništa drugo, povodom vaše žalbe u tom smislu, konačnu odluku prepusti Ministarstvu. Ja u svom radnom vijeku nisam doživjela da je prvostupanjsko tijelo iskoristilo mogućnost rješavanja žalbe već na prvom stupnju - naš ured se odmah rješavao žalbi šaljuću ih na drugostupanjsko rješavanje, za to između ostalog služi drugi stupanj da raspliće pravne i ostale zavrzlame prvostupanjskog postupka.

U svakom slučaju, u nedoumici da li stranka ima neko pravo ili nema, uputnije je odlučiti da ga ima, nego joj ga uzeti, te nastojati skrojiti dovoljno dobro obrazloženje u tu svrhu, budući da je "zaštita svojih prava ili pravnih interesa" vrlo rastezljiv pojam.

Ja sam vam odgovorila u najboljoj vjeri, u opsegu svog snalaženja u upravnom pravu, a na temelju podataka koji su mi bili na raspolaganju - dalje ćete vidjeti kako će se Ministarsvo postaviti u drugostupanjskom postupku povodom vaše žalbe.

Usput, gradskom uredu je dozvoljeno riješiti prethodno pitanje iz sudske nadležnosti samo u dijelu koji se tiče izdavanja GD. Zar u tom uredu itko sumnja da vi ne bi bili jedan od nasljednika vašeg pokojnog oca?

uređeno: od Van Gogh
dopuna odgovora

Da, ovo je sve neobično, zato idem kod odvjetnika u utorak. Nema nikakve sumnje da sam nasljednik, nosim isto prezime, živim cijelo vrijeme ovdje, samo je pitanje imam li 9/10 kuce ili 5/10. Meni je jedino palo na pamet da se investitoru jako žuri jer je rekao da ga je strah da ne dođe novi gup pa ako je požurivao ured pa su oni u žurbi napravili navedene greške 🤷🏻‍♂️ 

Greške, bilo procesne ili materijalne naravi, ukoliko su učinjene, nemam namjeru komentirati, prepustit ću to odlučivanje drugostupanjskom tijelu - samo novi GUP nema s njima veze, jer se svi zahtjevi za GD trebaju riješiti u skladu s prostornim planom koji je važio u trenutku podnošenja zahtjeva, ili u skladu s novim ako je povoljniji za podnositelja zahtjeva - o čemu se on treba izjasniti u tijeku postupka.

Još jedno, da li ste se raspitali koliko utječe veća visina susjedne građevine na dimovodnost vašeg dimnjaka?

Zasad sam kontaktirao samo arhitekticu koja je rekla da predstavlja “popriličan problem” s obzirom da se grijemo na lož ulje, te da se može dogoditi da se zbog loše propusnosti pare i plin vraćaju nama u kuću te povećavaju temperaturu unutar dimnjaka i povećavaju rizik za požar. Te je rekla s obzirom da bi njegova nova građevina bila duplo viša od naše da bi mozda trebalo nadograditi nas dimnjak za 4-5m, ali s obzirom da je to puno da ne zna kako ministarstvo gleda na to 🤷🏻‍♂️

Tako nešto sam i ja pretpostavila - slobodno i obrazloženje svoje arhitektice stavite u žalbu, pa ćete vidjeti efekt od toga budući da investitor treba primijeniti mjere zaštite od požara za svoju zgradu, a trebao bi također predvidjeti radove na svojoj građevini, bez utjecaja na susjednu kuću ili mogućnost smanjivanja utjecaja na najmanju moguću mjeru...a pogotovo na zaštitu od požara.

Pod pretpostavkom, da vaš dimnjak nije naknadno izveden, nego je bio predviđen u projektu, pošaljite uz žalbu i izvod iz projekta, da Ministarstvo može sagladati utjecaj na susjednu građevinu.

S obzirom da je kuća sagrađena 1957 nisam siguran da imam projekt ali ću definitivno pretražiti sve papire. Eventualno bi mogao pokušati tražiti da se investitor udalji od nas 3m, ali s obzirom da je i moja kuća oduvijek ne međi, mislim da to ne bi prošlo. Hvala na odgovorima!

uređeno: od serenepath64

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija