Jump to content

Nasljedstvo od bake

Sylv

Preporučene objave

Baka mi je, prije nego sto je umrla, rekla i ponovila nekoliko puta u razdoblju od par godina da zeli stan i vikendicu ostaviti meni i sestri, umjesto mojoj majci. Bilo je jasno da je to njena volja, jer ja ju nisam nikada nista pitala. 

Da li to vrijedi ista pred zakonom kao osnova za barem djelomicno vlasnistvo? Bila je tada u 80tima i nije mogla napraviti oporuku niti ju obiljeziti.  

Dijeli na drugim stranicama

Nažalost ne, jer takva oporuka nema zakonom propisan oblik potreban za njezinu valjanost. Usmena oporuka je moguća isključivo u izvanrednim okolnostima zbog kojih nije moguće sastaviti oporuku niti u jednom drugom obliku, takva oporuka mora biti dana pred istovremeno prisutna dva svjedoka i vrijedi 30 dana od prestanka izvanrednih okolnosti u kojima je dana. 

Ako je baka to rekla nekoliko puta u razdoblju od nekoliko godina, ona je u tih nekoliko godina mogla napraviti ili vlastoručno napisanu i potpisanu oporuku ili pisanu oporuku pred svjedocima ili javnu oporuku (koju bi na njezino diktiranje sastavio sudac ili javni bilježnik). 

Smatram da već sama činjenica da se radilo o nekoliko godina negira postojanje ''izvanrednih okolnosti'' koje bi baku onemogućavale da oporuku sastavi na neki drugi zakonom propisani način. 

prije 20 minuta, LjuboZG je napisao:

Ako je baka to rekla nekoliko puta u razdoblju od nekoliko godina, ona je u tih nekoliko godina mogla napraviti ili vlastoručno napisanu i potpisanu oporuku ili pisanu oporuku pred svjedocima ili javnu oporuku (koju bi na njezino diktiranje sastavio sudac ili javni bilježnik). 

Smatram da već sama činjenica da se radilo o nekoliko godina negira postojanje ''izvanrednih okolnosti'' koje bi baku onemogućavale da oporuku sastavi na neki drugi zakonom propisani način. 

Hvala na odgovoru.

Baka je dozivjela 88 godina, a od kada je usla u 80te zivjela je s nama i nije nigdje sama isla, niti ista sama radila jer je tesko hodala. Bila je do smrti tih godina potpuno ovisna o nama, i o volji moje majke, koja ju je drzala u kuci i sigurno ju ne bi odvela kod biljeznika da sastavi oporuku koja njoj smanjuje ili ukida vlasnistvo.  

prije 4 sati , LjuboZG je napisao:

Onda na žalost sve ostaje na volji majke, koja se može na ostavinskoj raspravi svega odreći u korist vas i vaše sestre. 

Hvala na odgovoru. 

Samo za razjasniti me zanima, znaci li to da i dalje tvrdite/pretpostavljate da je baka mogla sama napraviti oporuku? 

uređeno: od Sylv

Nigdje niste napisali da je baki bila oduzeta poslovna sposobnost, da je bila dementna ili nesposobna za rasuđivanje. To što je imala 80 godina i teško hodala ne znači da nije mogla sastaviti oporuku. Za to čak nije morala nigdje niti ići. Ako je bila sposobna pisati, oporuku je mogla sastaviti vlastoručno i potpisati ju. 

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija