mkusa objavljeno: 30. rujna Dijeli objavljeno: 30. rujna Prilikom rješavanja pristupa svojoj parceli, susjed mi je ponudio prodati prolaz širine 2,4 metra. Međutim, zbog te uske širine, strahujem da bi u budućnosti, ovisno o željama susjeda s lijeve i desne strane, mogli biti podignuti zidovi, čime bi prolaz postao preuzak za automobile. Također, zbog širine ulice od 3 metra, postoji mogućnost da neću moći pristupiti svojoj parceli automobilom, osim ako ne vozim Smart. Trenutno, s obje strane prolaza nema zidova, a s desne strane se nalazi oko 6 metara slobodnog zemljišta, što mi omogućava pristup parceli. Susjed me uvjerava da neće podizati zidove koji bi ometali ulazak ili izlazak automobila s moje parcele. No, budući da su to samo usmena obećanja, postoji li način da pravno osiguramo i susjed i ja da nijedna strana neće ugroziti drugu bez međusobnog pristanka? Kao primjer, slika 1 prikazuje put koji bi se kupio i trenutno stanje na terenu, dok slika 2 (narančasta linija) predstavlja ideju tampon zone kao oblik sigurnosti između mene i susjeda. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Van Gogh odgovoreno: 30. rujna Dijeli odgovoreno: 30. rujna Ne razumijem vaš i susjedov otpor u pogledu pisane forme putem ugovornog odnosa - barem o pravu služnosti pristupa, bez kojeg, usput, nećete dobiti građevinsku dozvolu. Put treba imati širinu propisanu prostornim planom, a treba služiti i vama i kao vatrogasni pristup. U većini prostornih planova radi se o širini od 3,0 m (+ radijus za skretanje). Otiđite kod odvjetnika i sastavite ili kupoprodajni ugovor ili ugovor o pravu služnosti pristupa, koji će biti upisan kao trajno pravo u zemljišnim knjigama - i riješili ste problema za sva vremena, bez kojekavih nedoumica da li će se dogovor poštivati ili će susjed prodati svoju parcelu ili… prije 41 minuta, mkusa je napisao: slika 2 (narančasta linija) predstavlja ideju tampon zone kao oblik sigurnosti između mene i susjeda. 🙄 Ivan Orgulje i mkusa 2 Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
mkusa odgovoreno: 30. rujna Autor Dijeli odgovoreno: 30. rujna Hvala na brzom odgovoru. Nažalost, s moje strane nema otpora; naprotiv, spreman sam platiti za put iako ne bi bio u mom vlasništvu. Problem nastaje s druge strane, kod susjeda. Da bih vam dao bolji kontekst, na obje parcele nalaze se legalizirane obiteljske kuće. Pretpostavljam da susjed ima problem dodijeliti 3 metra zbog garaže koja bi se trebala srušiti. No, očito je da je spreman srušiti samo dio za širinu od 2,4 metra (primjer na slici 1). Što se tiče ugovora o pravu služnosti pristupa, zanima me da li to na neki način obeštećuje susjeda za smanjenje površine njegova posjeda ili utječe na dobivanje ikakvih građevinskih dozvola? Primjerice, ako ne upišem put u katastar, nego samo potpišem ugovor o služnosti pristupa širine 3 metra + odgovarajući radijus, znači li to da bi susjed u slučaju građevinskih radova morao poštovati udaljenost od 3 metra uz dodatne propise prema GUP-u/DUP-u, tj. put se ne smatra njegovom parcelom? Ili bi mogao graditi na granici ugovora o služnosti pristupa, pod uvjetom da ima dovoljno prostora propisanog GUP-om/DUP-om? (slika 2 za primjer; ako sam bio nejasan u objašnjavanju.) Inače, hvala na informacijama. Definitivno ću angažirati projektanta i odvjetnika kako bih istražio moguće opcije. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Van Gogh odgovoreno: 30. rujna Dijeli odgovoreno: 30. rujna (uređeno) Da li su to skice u nekom mjerilu? Meni se vidi da baš i nisu. prije 3 sati , mkusa je napisao: tj. put se ne smatra njegovom parcelom? Taj put ostaje u susjedovom vlasništvu - to može biti put, ali i ne mora, treba biti omogućen nesmetani prolaz tim dijelom čestice, ali najčešće se oblikuje nasuti ili asfaltirani put, kao dio poslužne nekretnine na kojoj je ograničeno pravo vlasništva, te bez formiranja nove čestice, tj. bez oznake kč.br. - detalji su stvar dogovora. prije 3 sati , mkusa je napisao: Ili bi mogao graditi na granici ugovora o služnosti pristupa Interesantno pitanje. S obzirom da je to još uvijek dio susjedove građevne čestice, mislim da bi mogao pozicionirati zgradu na rub poslužnog pojasa od 3,0 m, ali u svakom slučaju bi bila poželjna veća udaljenost zgrade. Ako vam ne bi bio problem da skenirate izvod iz katastarskog plana sa prikazom čestica u ispravnom omjeru veličine (katastarsku općinu možete zacrniti) Nastavit ćemo sutra ujutro, već je kasno...a može nam se još netko i pridružiti... uređeno: 30. rujna od Van Gogh Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.