Jump to content

Pareceralizacija nasljeđene zemlje

MadHatt3r

Preporučene objave

Brat, sestra i ja smo nakon tatine smrti naslijedili zemlju i Dalmaciji. Poljoprivredno zemljište i vinograd koji je on naslijedio s bratom po pola. Svatko od nas troje ima 1/6. Ponudili smo mu da nas isplati (on koristi tu zemlju u svoje potrebe od kojih ima profit bez našeg pristanka) i on je odbio, jer mu je naša predložena cijena previsoka (mislim da nam želi dat neku siću, jer ima financijske koristi od toga i može si priuštiti taj iznos). Mi smo se odlučili za pareceralizaciju pa da možemo to prodati nekom drugom. Ako mi možete napisati kako izgleda taj proces i na što pripaziti kako ne bi bili zakinuti. 

Hvala 

Dijeli na drugim stranicama

PARCELACIJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

Parcelacija poljoprivrednog zemljišta od 18.12.2008. godine, sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu (NN 152/08), moguća je jedino uz suglasnost Agencije za poljoprivredno zemljište. Do početka rada Agencije, poslove davanja suglasnosti obavljat će Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

U slučajevima diobe katastarskih čestica poljoprivrednog zemljišta za koje je dobivena suglasnost, ovlaštene geodetske tvrtke će izraditi parcelacijski elaborat i predati ga u katastarski ured na daljenj postupanje. U protivnom (Agencija nije suglasna), elaborati se neće izrađivati.

Pretpostavljam da stric nije suglasan niti s parcelacijom? U tom slučaju ne možete sami niti pokrenuti izradu parcelacijskog elaborata, nego morate sudu podnijeti prijedlog radi razvrgnuća suvlasničke zajednice. Ako sud utvrdi da je geometrijska dioba (parcelacija) moguća, svatko će dobiti svoju česticu. Ako sud utvrdi da geometrijska dioba nije moguća, donijet će rješenje o razvrgnuću suvlasničke zajednice civilnom diobom - prodajom nekretnine na javnoj dražbi i podjelom novaca ostvarenih prodajom razmjerno vašim suvlasničkim udjelima.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija