Jump to content

uredba o stambenom zbrinjavanju


Davortigrovi

Preporučene objave

TOČNIJE: "PODNOSITELJ ZAHTJEVA DUŽAN JE OSIM NAREČENE DOKUMENTACIJE,PRILOŽITI SLJEDEĆE:1. UZ ZAHTJEV ZA KUPNJU: -dokaz da nema stan ili kuću u mjestu prebivališta i priložiti ovjerenu izjavu da na području Republike Hrvatske nema stan ili kuću -dokaz da isto nije prodao,darovao ili na drugi način otuđio poslije 1990. godine, osim za stambeni objekat za koji traži kredit za podnositelja zahtjeva i sve članove obiteljskog domaćinstva koje izdaju: itd..." :-D:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ustvari mene zanima imam li pravo na razliku kvadrata između stana koji sam imao "32m2" i stana koji mi po zakonu pripada "75m2". Predao sam zahtjev i sakupio dokumentaciju, zvao i zvao i zvao da bi mi nakon dvije godina javili iz komisije da će doći a nisu. Ja opet zvao i zvao da bi mi javili da sam na listi i dali opet broj. Pošto je to trajalo godinama ja sam dobio dijete i krenuo donjeti dokumente radi eventualnog povećanja kvadrature,gospođa u ministarstvu mi veli "gospodine pa vaši dokumenti nama uopće ne trebaju jer vaš je predmet izuzet iz obrade navodno radi prodaje stana od 32m2" I tako ja bez rasprave zatražim broj od njihovog pravnika i napustim ministarstvo. Sada se želim malo pravno informirati za razgovor sa pravnikom kojeg inače nikad nema. Imam uredbu dotićnog zakona sa neta ali ju valjda neznam proćitati. HVALA SVIMA KOJI MI DAJU BILO KAKVU INFORMACIJU U SVEZI GORE NAVEDENOG

:-D:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

DAVORTIGROVI je napisao:

... nek mi neko laički veli jesam li konačno smio prodat taj stan ili ne? :-D:-D

 

Ako sam dobro razumio, Vi ste tražili stambeni kredit za razliku u površini između stambene površine koju koristite i odgovarajuće stambene površine koja Vam pripada s osnova broja članova obitelji.

 

U Uredbi koju navodite određuje se:

"Osobi koja ima u vlasništvu stan ili kuću neodgovarajuće površine može se odobriti stambeni kredit u iznosu koji čini umnožak razlike površine stana u vlasništvu i odgovarajućeg stana iz članka 11. ove Uredbe i cijene građenja, ako je razlika veća od 6m2.

Osobi koja je otkupila stan po Zakonu može se odobriti kredit za razliku površine iz članka 11. ove Uredbe koja mu je pripadala u trenutku dodjele stana.

Naknadno povećanje broja članova kućanstva ne utječe na povećanje stambenog prostora iz članka 11. ove Uredbe.

Odobreni stambeni kredit iz stavka 1. ovog članka isplaćuje se neposredno podnositelju zahtjeva.

U smislu ove Uredbe smatra se da je osoba iz stavka 1. ovog članka trajno stambeno zbrinuta."

 

Kao što vidite iz citiranoga, morate imati stan neodgovarajuće površine u vlasništvu da bi Vam se odobrio kredit (u iznosu koji čini umnožak razlike površine stana u vlasništvu i odgovarajućeg stana iz članka 11. ove Uredbe i cijene građenja, ako je razlika veća od 6m2).

Ako nemate stana (za koji tvrdite da Vam je neodgovarajući površinom), kako će Vam odrediti iznos kredita?

Vi ste, ako sam dobro razumio, trenutno bez stana, te stoga ne možete tražiti stambeni kredit za razliku u površini između stambene površine koju koristite i odgovarajuće stambene površine koja Vam pripada - jer Vam je trenutna stambena površina 0 m2.

S druge strane, ne možete tražiti ni da Vam se prizna pravo na stambeno zbrinjavanje odobravanjem kredita za kupnju stana jer se navedeno pravo ostvaruje ako osoba nema sljedeće zapreke za ostvarivanje istog:

 

– ako ima u vlasništvu odgovarajući stan ili kuću,

– ako takav stan ili kuću koristi u svojstvu zaštićenog najmoprimca na neodređeno vrijeme,

– ako je imala stan ili kuću u vlasništvu koju je prodala, darovala, zamijenila ili na drugi način otuđila nakon početka Domovinskog rata,

– ako je na temelju Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo to isto pravo ustupila drugom stanaru i na navedeni način tom drugom stanaru omogućila kupnju stana po povoljnijim uvjetima,

– ako se odrekla nasljedstva kuće ili stana prema propisima o nasljeđivanju, odnosno da je drugom ustupila ili diobenim ugovorom zamijenila svoj nasljedni dio kuće ili stana za drugo stvarno pravo,

– ako je stambeno zbrinuta putem Zakona o obnovi na način da je obnovljena kuća ili stan bila IV., V. ili VI. kategorija oštećenja, a na istoj su navedene I. – V. faza obnove,

– ako je stambeno zbrinuta dodjelom stana, odnosno stambenog kredita prema ranije važećem Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

 

Ipak, budite uporni i ponovno posjetite MOBMS-ovu Upravu za stambeno zbrinjavanje ili se istima obratite pisanim putem, a kako bi Vam oni točno opisali Vašu trenutnu situaciju s njihovog gledišta, a vezano za stambeno zbrinjavanje (ipak oni imaju sve dokumente koje ste im priložili). Po mojem saznanju, pravnike navedene Uprave je teško "uhvatiti" jer ih je uvijek barem dvoje sa strankama ili na terenu.

Pozdrav!

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija