Jump to content

Vjenčanje - crkveno ili kod matičara


Staky

Preporučene objave

Upomoć!

 

1997 g. sam se vjenčala u crkvi. Kod matičara, u opčini ne.

Već 10 god suprug i ja imamo isto prebivalište te naš sin, na istoj adresi.

Jućer sam bila , zbog zdravstvene iskaznice , trebao mi je vjenčani list a matičar kaže da se moramo vjenčati u uredu. Kaže žena izvode iz matičnih knjiga u originalu +300 kn matičaru i da se dogovorimo za termin vjenčanja.

Mislim, da li zaista to moram napraviti? Ceremoniju cijelu? Da li mi stvarno nismo u "braku"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam kako je tad bilo regulirano vjenčanje 1997. (pitajte Dafinku Večerinu ha-ha) no danas se može kod matičara ili u crkvi.

 

Sada se treba kod matičara izvaditi potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku (čl. 20 OZ NN 116/03). Mislim da je dovoljno da izvadite tu potvrdu kod matičara i odete u ckvu da vam svećenik (koji vas je vjenčao) potvrdi da ste se vjenčali. Mislim da će vam morati upisati današnji datum a ne onaj stari no provjerite to još. Za njega će vam vjerojatno trebati novi krsni list a za matičara domovnica i izvod iz matične knjge rođenih.

Pozdrav i živili mladenci ! :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, mislim jer je to luda kuča. Valjda smo se vjenčali u toj godini. Jer je matičarka gledala u kompjuter i onda rekla da nismo službeno u braku.

Gledala je taj vjenčani list iz crkve i po njenom nismo u braku.

A možemo mi platiti tih 300 kuna za matičara, sa tim potvrdama koje želi tim izvodima a bez neke pompe? Mislim, nema drugog rješenja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Staky, ako ti nesto znaci-U RH je gradanski brak bio obvezan do 1999. Odnosno, do 1994. nije bilo moguce sklopiti brak u vjerskom obliku prije sklapanja gradanskog braka. Nakon toga je bilo moguce prvo sklopiti brak vjerskom obliku, a nakon toga u gradanskom. Nakon 1999. je moguce sklopiti samo brak u vjerskom obliku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto, najljepša hvala na objašnjenju. Sad si sve gruntam što nismo i mi pričekali do 1999 god. za brak..phu..sad znači ipak moramo na vjenčanje? Ili mogu nekako zamoliti da ja tu taksu kod matičara platim uz dva svjedoka i da se potpišemo kod matičara? Ili ipak cijela ceremonija? Baš mi je neugodno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma daj Staky, nije to tak lose.

 

Dobijes ponovno sve poklone (cak i one iste salice za kavu i dezvicu od susjede Kate), opet rezes tortu uz kvazisaljive doskocice sefa lokalnog benda, opet ti se kum narolja ko svinja i izriga na ulazu u salu, opet se posvadjaju njegovi/njezini i tvoji oko dara (kako su ovi vasi malo dali!!!)... ma ima masu tih divnih trenutaka koje bi svatko normalan zelio ponoviti makar jos jednom...

 

A tek bracno putovanje u Vrnjacku banju! I to po drugi puta!

 

:-D;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Staky je napisao: al bi mi se cijela ulica smijala

Staky, već sam ti rekla, okreni sve u svoju korist, napravi kako ti paše, pravu ceremoniju, veliku roštiljadu, malu roštiljadu, intimnu večeru, što god..., konfete, obavijesti, pozivnice, baci sve na šalu, veselje, zafrkanciju, romantiku, :biggrinlove: ... pa to ti je baš super. :clap:

Obavezno obavijesti sve, bit će ljubomornih, a ako budeš mislila da će ti se smijat i pokušaš to sakrit tek će onda šaputat okolo. Ovako,... pa to je predivno... (10 godina, jel' tako?)

Uživajte :love:

:xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Staky je napisao:

al bi mi se cijela ulica smijala

 

to je doista jako relevantno misljenje u zivotu covjeka. smatram da bi ga morala uvazavati s dubokim postovanjem.

:rigoleto:

 

nego, jesi cula za obnovu zavjeta? e pa napravis na 10. godisnjicu braka obnovu zavjeta i vjencanje kod maticara da vam i Republika Hrvatska ima prilike cestitati i objasniti odredbe ObZa.

:priest:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

i moji roditelji su nekad bili vjencani i crkveno i kod maticara, a onda su se nekih tamo 80-tih razveli sudski,ali crkveno nisu i sad opet su zadnjih 15-ak godina u zajednici i na zajednickoj adresi prijavljeni, a mi se sad svi pitamo jesu li oni sad po pitanju imovine zajednicki vlasnici ili ne? Otac je vlasnik gradilista i manjeg objekta na njemu, a majka je vlasnik jednog malog stancica kojeg jos odplacuje i uz njega ima jos i nekakav kredit za auto, kojeg vise nema. Na kakove ja probleme mogu sad naic po pitanju dugova i nasljedstva, jer otac bi meni ostavio zemlju sa malom kucicom, a od majke ne bih uzimala nista.Ima li ona kakvo pravo na njegovu imovinu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@ miki_68

Previše pitanja a premalo podataka.

 

Jesu li roditelji podijelili imovinu prilikom rastave?

Imaš li braće ili sestara(i vanbračne)?

 

Ako su roditelji podijelili imovinu, onda ti nasljđuješ od oca i od majke, ili dijeliš sa braćom i sestrama, ako ih imaš.

 

Dugovi se nasljeđuju samo do vrijednosti naslijeđene imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija