SailoV objavljeno: 11. studenog objavljeno: 11. studenog (uređeno) Poštovani, radim u privatnoj stranoj firmi skoro 4 godine i bila sam zadovljna s uvjetima rada. Međutim, moj tim je zgašen zato što smo bili preskupi da vodimo određeno tržište pa su nas stopili s drugim timom. Drugi tim vode moja stara tim liderica i ta nova od tog drugog tima. Primijetila sam s vremenom otresito i toksično ponašanje od strane te žene. Mislila sam isprva da sam samo ja njoj meta, ali sam otkrila od druge kolegice da je isto imala neugodnosti s dotičnom. Na kraju se ispostavilo da od nas cca. 20 ljudi, 15-16 ima strah od nje. Radi se o bezosjećajnoj i manipulativnoj individui. Već sam se nakon par mjeseci u novom odjelu žalila svojoj staroj voditeljici tima, ali je ona to okrenula da sam to sebi umislila te da ona nju poznaje. Po meni je to izuzetno neozbiljno tako odreagirati kao da nije ništa. Spomenula sam da se zna pasivno agresivno javiti na teams, prijeti na sastancima o kvaliteti rada nas djelatnika, bavi se mikromenadžmentom... Jako joj je stalo do naših rezultata, ali ne bi uvažila neke konstruktivne kritike i žalbe. Na njih se još rasrdi i počne se svetiti toj osobi bilo kroz ocjenjivanje rada (ima svoje suradnike koji nas svaki mjesec analiziraju i njoj prenose sve detalje). Prošli tjedan se ona išla ulogirati svako malo na laptop (na teamsu bi svijetlila zeleno) i provjeravala tko radi, a tko ne. Daleko od završetka radnog vremena bi ulazila i provjeravala nas. Firma je bila zaista pozitivna, ali se unazad 11 mjeseci sve pogoršalo. Štede na bonusima, šefica je postrožila pravila ocjenjivanja i prenijela TL-ima te trenerima da pronalaze namjerno greške da nam rezulate naruši i pokupi zasluge. Uveli su nam snimanje poziva i da umjetna inteligencija svaku našu riječ prepisuje i radi transkript! Po meni je to izuzetno bolesno. Nitko to nije zaslužio. Naš posao nije neki važan, ali kontrola do te mjere je opasna i toksična. Jako se trudimo i radimo u smjenama, praznicima... Da se vratim na novog timskog vođu. Ona ima svoje trenere, suradnike koji traže po cijele dane "dlaku u jajetu" da nas mogu oružiti i predstaviti sebe u boljem svjetlu pred vodstvom iz inozemstva. Božićnicu su nam zaokružili na niže kad smo prešli na euro. Neosjetljivi su prema osobama s invaliditetom. Kolegica koja je invalid, odbijeno joj je da odradi tjedan dana od home office zbog išijasa i drugih zdravstvenih tegoba da firma ne bi plaćala povećanje troška za rad od kuće. Po deset radnih dana odradimo od kuće, a ostalo od ureda. Ako zakasnimo više od 5 minuta, firma nas sili da ostanemo do 30 minuta i duže na poslu bez da se to računa kao prekovremeni rad. Kada se desi da kolege ostanu dulje raditi, jedino timski vođa može donijeti odluku da se uračuna prekovremeni rad u plaću, ali to odbijaju, osim za sebe. Više puta se firma bunila zašto nam uprava iz drugog hrvatskog grada izbjegava rastumačiti platne liste. Ne znamo koja nam je satnica. Ništa! Kartice za popust ustvari nisu za popust nego firma skine s plaće navodno i uplaćuje na mirovinski stup što nisu nikada otkrilil. Šefica dobiva novčane nagrade pa se skita po svijetu objavljujući na instagramu kako joj je dobro, dok mi "šljakeri" radimo za crkavicu i trpimo prikriveni mobbing. Radničko vijeće koje je instalirano su miljenice šefice i konstantno dobijaju prijedloge. Npr. štrajk prema njima ne smije biti motiviran niti smije tko od članova štrajkati. Da li je to tako i da li je to zakonski? Koji su uvjeti za organizaciju štrajka u privatnoj firmi? Kako se možemo zaštiti od otkaza i drugih sankcija ako želimo obustaviti rad? Ja kolegica bi htjele ispitati pojedine kolege o uvjetima rada. Vjerujem da bi dobar dio htio štrajkati za bolje uvjete rada. Većinom smo mladi ljudi u firmi i nitko od nas ne želi trpiti nepravdu. Molim vas za pomoć. Hvala lijepa. uređeno: 11. studenog od SailoV Dodatna pitanja Citiraj
SailoV odgovoreno: subota u 11:30 Autor odgovoreno: subota u 11:30 Poštovanje, već sam upitala za pomoć, ali se nitko nije obratio nazad. Ja i kolege razmatramo organizirati štrajk u privatnoj stranoj firmi koja je pogoršala radne uvjete unazad godinu dana. Plaće nam se ne dižu, bonusi se uskraćuju tako da nam se namjerno ruše rezultati, suptilna zlostavljanja od strane timskog vođe i njenih suradnika itd. Budući da nije pravo moja struka, rado bih se raspitala kako funkcionira organizacija štrajka u privatnim firmama, koliko se ljudi mora odazvati da bi se mogao sprovesti štrajk, može li poslodavac uručiti otkaz ako obustavimo rad, mora li se obavijestiti radničko vijeće, može li poslodavac smanjiti plaću ako je bio štrajk? Zahvaljujem se unaprijed. Lijepi pozdrav! Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.