hudo objavljeno: 30. prosinac 2024. objavljeno: 30. prosinac 2024. Koji ugovor koristiti kada fizicka osoba iznajmljuje stan pravnoj? Obicni ugovor o najmu, ili o zakupu poslovnog prostora? Ovo drugo se spominje po webu, sto sam uspio izguglati, ali mi nekako nema smisla jer stan nije registriran kao poslovna zgrada ili prostor... Citiraj
malina_37 odgovoreno: 31. prosinac 2024. odgovoreno: 31. prosinac 2024. prije 13 sati , hudo je napisao: Koji ugovor koristiti kada fizicka osoba iznajmljuje stan pravnoj? Obicni ugovor o najmu, ili o zakupu poslovnog prostora? Ovo drugo se spominje po webu, sto sam uspio izguglati, ali mi nekako nema smisla jer stan nije registriran kao poslovna zgrada ili prostor... Ako se radi o stanu koji je stambeni prostor, onda je Ugovor o najmu. Pretpostavljam da će stan koristiti za stanovanje. U slučaju da će ga koristiti kao poslovni prostor, za urede, i sl., onda bi u obzir dolazila prenamjena. Neka provjere sa svojim računovodstvom, oni će ili znati, ili se informirati u Poreznoj. Van Gogh 1 Citiraj
hudo odgovoreno: 31. prosinac 2024. Autor odgovoreno: 31. prosinac 2024. (uređeno) prije 4 sati , malina_37 je napisao: Ako se radi o stanu koji je stambeni prostor, onda je Ugovor o najmu. Pretpostavljam da će stan koristiti za stanovanje. U slučaju da će ga koristiti kao poslovni prostor, za urede, i sl., onda bi u obzir dolazila prenamjena. Neka provjere sa svojim računovodstvom, oni će ili znati, ili se informirati u Poreznoj. Hvala na odgovoru. Stan ce se koristiti za stanovanje (to je stan u stambenoj zgradi), a jedna prostorija ce biti ured. Covjek trenutno iznajmljuje i zivi tamo kao podstanar, ali bi htio potpisati novi ugovor o najmu kao firma, odnosno pravna osoba (predpostavljam da mu treba za pravdanje troskove ili natjecaje, neznam). Gledam sada, kao stanodavac, koji ugovor se treba potpisati, jer ugovor o najmu ili zakupu poslovnog prostora koji mi je predlozio mi nema smisla, a takodjer trebam onda na poreznu sa time da mi obracunaju porez od najma, mislim da nece prihvatiti ugovor o najmu/zakupu posl. prostora jer ja nisam firma, niti je stan registriran tako. Ugovor o najmu ne spominje pravnu ili fizicku osobu, to nije precizirano, ali spominje stanovanje, dokle ugovor o najmu/zakupu poslovnog prostora spominje najam poslovnog prostora, koji stan nije. Nejasno mi je sada sto i kako podpisati kada fizicka osoba iznajmljuje stambeni prostor pravnoj, za potrebe ureda i stanovanja. Mozda da mu ugovorom o najmu dozvolim podnajam za ured, ako je tako nesto moguce, pa on sam sebi iznajmi jednu prostoriju za ured? uređeno: 31. prosinac 2024. od hudo Citiraj
malina_37 odgovoreno: 31. prosinac 2024. odgovoreno: 31. prosinac 2024. Ako Vi, kao fizička osoba iznajmljujete njemu kao fizičkoj osobi, onda u Ugovoru o najmu stana možete dodati članak da ga može dati u podnajam, ali bi to možda bilo OK i pametno nekako ograničiti, da mu ne padne na pamet, npr iznajmiti nekom trećem, koga ne poznajete. Ili, možete cijeli stan iznajmiti njegovoj firmi - vjerojatno mu odgovara radi troškova (najam, režije), a on može sebi iznajmiti dio tog stana za stanovanje (i ovdje u Ugovoru treba staviti mogućnost podnajma). Svojevremeno sam rentala od fizičke osobe dio kuće, imali smo ugovor o najmu, nismo radili prenamjenu u poslovni prostor, porezna bila u nadzoru, sve je bilo ok. Koristila sam taj dio kao ured i skladište. drot13 1 Citiraj
hudo odgovoreno: 1. siječnja Autor odgovoreno: 1. siječnja prije 23 sati , malina_37 je napisao: Ili, možete cijeli stan iznajmiti njegovoj firmi - vjerojatno mu odgovara radi troškova (najam, režije), a on može sebi iznajmiti dio tog stana za stanovanje (i ovdje u Ugovoru treba staviti mogućnost podnajma). Svojevremeno sam rentala od fizičke osobe dio kuće, imali smo ugovor o najmu, nismo radili prenamjenu u poslovni prostor, porezna bila u nadzoru, sve je bilo ok. Koristila sam taj dio kao ured i skladište. Da, ali za to me zanima koja vrsta ugovora treba, jer izgleda nije ugovor o najmu, nego ugovor o zakupu poslovnog prostora. Kakav ugovor ste vi koristili o navedenom slucaju? Citiraj
malina_37 odgovoreno: 2. siječnja odgovoreno: 2. siječnja prije 18 sati , hudo je napisao: Da, ali za to me zanima koja vrsta ugovora treba, jer izgleda nije ugovor o najmu, nego ugovor o zakupu poslovnog prostora. Kakav ugovor ste vi koristili o navedenom slucaju? Moram pogledati u arhivu, to je bilo 2016.-2018., ali javim se sutra najkasnije. hudo 1 Citiraj
malina_37 odgovoreno: 2. siječnja odgovoreno: 2. siječnja prije 19 sati , hudo je napisao: Da, ali za to me zanima koja vrsta ugovora treba, jer izgleda nije ugovor o najmu, nego ugovor o zakupu poslovnog prostora. Kakav ugovor ste vi koristili o navedenom slucaju? Ugovor o najmu poslovnog prostora. hudo i drot13 2 Citiraj
hudo odgovoreno: 2. siječnja Autor odgovoreno: 2. siječnja prije 1 sat, malina_37 je napisao: Ugovor o najmu poslovnog prostora. Hvala puno na odgovoru! malina_37 1 Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.