Jump to content

Boravište za vizu

Preporučene objave

objavljeno:

Pozdrav!

Moj dečko je državljanin Velike Britanije koji se doselio u RH zbog studiranja. Doselio se kod mene u stan koji je u mom vlasništvu. Policija inzistira da im je za vizu potreban ugovor o najmu te da potpisana i ovjerena izjava nije dovoljna s obzirom na to da nismo u braku. Policija je čak predložila da predamo ugovor o najmu te da na iznos najma samo napišemo 0 EUR oko čega sam ja skeptična jer vjerujem da je to protuzakonito, kao i imati ugovor o najmu koji nije prijavljen poreznoj, a i ako ga prijavim vjerujem da postoji rizik da će mi naplatiti porez računajući prosječni najam za stan po veličini i lokaciji. Zanima me jesu li oni u pravu, odnosno je li stvarno potreban ugovor o najmu ako nismo bračni partneri? I što se može dogoditi ako napravim ugovor o najmu uz iznos od 0 EUR, a ne prijavim ga poreznoj?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

odgovoreno:

Ako policija traži ugovor onda je to tako a što će napravit porezna ne zna se.U svakom slučaju ako napraviš ugovor a njima ga ne dostaviš (a oni na neki način saznaju) platit ćeš kaznu.

odgovoreno:

Porezna ne priznaje ugovore o najmu s 0 eura zbog zakona koji to tumaci kao iznajmljivanje ispod trzisne cijene. Ako dodete s takvim ugovorom poreznoj, oni ce napravit procjenu koliko bi iznosila trzisna najamnina i sukladno tome obracunat porez. Na 800 eura najama, porezna obveza iznosi 68 eura tako da nije toliko strasno.

Makar ja bi u ovoj situaciji stavio u ugovor da mu dajem u najam sobu, a da za ovo ostalo ima pravo koristenja. Sad ne znam jel to prolazi na policiji.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija