Jump to content

Pravo služnosti // prolaza kroz dvorište i kuću - nevjerovatno


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Dakle ovako, imam jedan problem u vezi sluznosti susjeda kroz moje dvoriste i stepenice u mojoj kući. Da bi se problem bolje shvatio šaljem sliku http://img58.imageshack.us/my.php?image=sluznostmx4.jpg

 

No da probam ukratko objasniti o čemu se tu radi. Susjed je dobio pravo sluznosti na navedeni dio mog dvorišta te stepenice u mojoj kući da bi došao do svog tavana u drugoj kući (koja je naslonjena na moju). No tavan je nedavno preuređen u stan u kojem susjed živi. Da bi došao do svoga stana on koristi moje dvorište i stepenice umjesto da je napravio stepenice iz svog prizemlja ili iz svog dvorišta. Presudu je dobio prije cca. 2 godine na temelju nekakvih iskaza da je on prije 30 godina sa svojim prijateljem isao na tavan ponekad da bi se igrao!? Necu Vas zamarati sa tim detaljima oko presude već me zanima što učiniti da ga istjeram iz mog dvorišta i kuće.

 

Postoji najnormalnija mogućnost da on sa svoje parcele (dvorišta) ili iz prizemlja svoje kuće koja je trenutno kafić ima stepenice za svoj ''tavan'' koji više nije tavan već stan. Mogu li srušiti sluznost na temelju toga da se svaki dan nekoliko puta prolazi tim stepenicama i to ne samo on već i ostatak njegovih posjetitelja (prijatelja i familije) dakle to nije više penjanje na ''tavan'' jednom u mjesec dana već svakodnevno ...

 

Druga stvar je da on zna ostavljati stvari na tom putu u mom dvorištu. Ima li pravo na to? Imam li ja pravo u tom slučaju za naknadu štete koja se nanosi uništavanjem moje imovine (stepenice, vrata i sl.).

 

Kako sam uspio saznati on planira rasparcelirati taj ovjekt na prizemlje sa dvorištem te na tavan (sadašnji stan). U tom slučaju bi bilo nemoguće (po meni) ukinuti pravo služnosti jer onda dvorište i prizemlje ne bi bili njegovi i dosita ne bi postojao drugi način da dođe do tavana nego ovako kako je sada.

 

Što da radim? Trebam li pokrenuti nekakav postupak da bi onemogućio rasparceliranje njegovog objekta?

 

Molim Vas pomozite!http://img58.imageshack.us/my.php?image=sluznostmx4.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Zaista nevjerojatno,.

Koji smrad od suca je to dosudio?

 

Koje smeće od odvjetnika je bio vaš odvjetnik?

 

 

Naime, služnost kroz nečijhu kuću??? nečuveno!!!

 

Zakonom je čak predviđeno i ukidanje služnosti za nekretnine sve kad je ista ustanovljena odlukom suda a koje su u međuvremenu ostvare pristup na javno dobro!

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Koji smrad od suca je to dosudio?

 

Jedan od vrlih Sisačkih sudaca (sutkinja)

 

Koje smeće od odvjetnika je bio vaš odvjetnik?

 

Ne smijem spominjati nazalost ...

 

Naime, služnost kroz nečijhu kuću??? nečuveno!!!

 

Bilo bi smjesno da nije istinito.

 

Zakonom je čak predviđeno i ukidanje služnosti za nekretnine sve kad je ista ustanovljena odlukom suda a koje su u međuvremenu ostvare pristup na javno dobro!

 

Kako da to ostvarim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Štovani gospodine!

 

Vidim da imate jedan složen problem ali samo naizgled izgleda nerješivo!

 

Gledajte, pokušajte na neki način saznati da li taj vaš susjed ima sređene imovinsko - pravne odnose glede ugostiteljskog objekta u kojem vodi obrt u stječe zaradu odnosno profit. Nadalje, je li sve legalno glede papira - temeljem čl. 75. Zakona o gradnji koji je još uvik na snazi, vaš susjed mora posjedovati građevinsku, uporabnu i lokacijsku dozvolu. Da li je njegov stambeni objekt etažiran? Da li djelatnici ili djelatnice u tom ugostiteljskom objektu (ako ima prehrambenih artikala) imaju položen higijenski minimum i sanitarnu knjižicu? jesu li djelatnici prijavljeni i da li im gazda uredno plaća i podmiruje svoje financijske obveze?

 

Istražite sve to i na temelju ne indicija (ne aludiram naravno na Vas) će se već naći rješenje!

 

Bog Vas blagoslovio!

 

Lip pozdrav! ADIO! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda ovako...:-?

 

Ukinuće

 

Članak 242.

 

(1) Izgubi li pravo služnosti razumnu svrhu, vlasnik poslužne stvari može zahtijevati da se ono ukine; ako nije što posebno određeno, odluku o ukinuću donijet će sud na zahtjev vlasnika poslužne stvari, bez obzira na pravni temelj na kojem je ta služnost bila osnovana.

 

(2) Sud će na zahtjev vlasnika poslužne nekretnine svojom odlukom ukinuti nužni prolaz, a i drugu služnost puta, bez obzira na to na kojem je temelju osnovana, ako utvrdi da postoji drugi prikladniji prolaz, ili drugi jednako prikladan prolaz, koji vlasniku poslužnoga zemljišta čini manje štete, ili pak jednako prikladan javni prolaz.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Moj problem je tu negdje samo su strane kontra , naime više od 20 godina od kada je čestica u vlasništvu mog oca ,sada moja prolazili smo uz susjedovu kuću po međi na njivu da bi on sada sve to zagradio metalnom ogradom i onemogućio bilo kakvo prolaženje , pravdajući to kako ja mogu na (sada je) voćnjak okolnim putem koji je skoro 2 km. duži .Išli smo na sud i ja sam izgubio mada sam imao nekoliko svjedoka da se tuda i prije prolazilo.Pošto ja moram više puta obilaziti nasad ,a za kišnog razdoblja poljski put se pretviri u kaljužu onda možete zamislit.Sad sam uložio žalbu i čekam?

Želio bih čuti i Vaše mišljenje ! :-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija