Jump to content

otkaz ili rad na određeno vrijeme - molim pomoć!!!


anonimno

Preporučene objave

Sklopio sam ugovor o radu na određeno vrijeme – 1 godinu. Nekoliko dana prije isteka razbolio sam se i otišao na bolovanju. Po povratku sa bolovanja nastavio sam raditi nekoliko dana i poslodavac mi je ponudio novi ugovor o radu, također na određeno vrijeme. Čuo sam da sad zakon predviđa da se smatra, da ako radnik nastavi raditi kod poslodavca nakon isteka ugovora, da je sklopio ugovor na neodređeno vrijeme. Poslodavac odbija razgovor na tu temu i traži od mene da u roku 2 dana odlučim između otkaza i novog ugovora na određeno vrijeme. Da potpišem novi ugovor na određeno? Molim savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto u sličnom problemu sam i ja, točnije supruga, no njoj gazda nije dao da može birati, većjoj je jednostavno nakon 8 dana što je odradila, na njeno traženje ugovora na neodređeno vrijeme, rekao možeš doma. A ti sad vidi! Najbolje je da radiš bilo kako i da za to dobiješ plaću, no ako ti poslodavac želi dati pedalu, moraš znati da mu ti tu ne možeš ništa???

No slovo našeg zakona o radu ne govori tako, tak da se ima smatrati, nešto iz mojeg primjera:

- da je temeljem zakonske presumpcije iz čl. 15. st. 5. ZR-u (NN br. 30/2004. od 21.09.2004. godine - pročišćeni tekst Zakona), a ranije čl. 10. st. 3. ZR-u nakon stupanja na snagu (19.07.2003.) Izmjena i dopuna Zakona o radu NN 114/2003) sklopljen ugovor o radu na neodređeno vrijeme, i to:

1)iz razloga što poslodavac učestalo sklapa ugovor o radu na određeno vrijeme sa svim zaposlenicima (ne pridržavajući se zakonske odredbe iz čl. 15 st. 1. ZR-u, da se takvi ugovori sklapaju iznimno, te da za to nisu postojali objektivni razlozi koji su opravdani rokom, izvršenjem određenog posla i slično),

2) iz razloga što je poslodavac sa djelatnikom za rad od xx.xx..2000. godine pa do xx.xx..2005. godine sklopio više uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme na istim poslovima, dakle neprekinuto duže od tri godine, s napomenom da je prekid radnog odnosa u vremenu od xx. do xx. godine bio kraći od dva mjeseca, a što je u suprotnosti sa odredbom čl. 15. st. 2. i 3. ZR-u, i

3) iz razloga što je zaposlenik kod poslodavca poslodavca ostao raditi na istim poslovima i nakon isteka zadnje potpisanog ugovora o radu na određeno vrijeme, u vremenu od 01.04.2005. do 08.04.2005. godine, pa

 

kako su ugovori o radu na određeno vrijeme sklapani protivno odredbama Zakona, te je zaposlenik ostala raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koji je ugovor bio sklopljen, sukladno odredbi čl. 15. st. 5 ZR-u ima se smatrati da je radnik (u ovom slučaju tužiteljica) sklopila ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

 

Stoga zaposleniku nije mogao prestati radi odnos kod poslodavca istekom zadnje sklopljenog ugovora o radu na određeno vrijeme s danom 31.03.2005. godine (s kojim je danom zaposlenik odjavljen), niti s danom 08.04.2005. godine po usmenom otkazu direktora, jer je zaposlenik stekao zakonsko pravo na radni odnos na neodređeno vrijeme, a kada poslodavac otkazuje radni odnos otkazom, otkaz mora biti u pisanom obliku (nije dozvoljena usmena forma), s opravdanim razlogom, obrazloženjem, otkaznim rokom, otpremninom i dr., te mora biti dostavljen zaposleniku, s napomenom da je neopravdan razlog za otkaz podnošenje žalbe, pritužbe i drugo kako bi zaposlenik zaštitio svoje radno pravo (čl. 115. st. 2 . ZR-u ).

No i tada se prvo moraš pisano, preporučenom pošiljkom s povretnicom, dopisom tj. molbom ili prigovorom obratiti poslodavcu da promjeni svoju odluku i da te vrati na rad, i to sve u roku od 15 dana od dana saznanja za povredu prava iz radnog odnosa, jer ako se prethodno ne obratiš poslodavcu, ne možeš podnijeti tužbu sudu.

No sada ako ti poslodavac ne udovolji ili ti ne odgovori, u dalnjem roku od 15 dana nakon isteka prethodnih 15 dana, možeš sudu podnijeti tužbu za povrijeđeno pravo iz radnog odnosa, zbog nezakonitog otkaza, te zahtjevaj povratak na svoje staro radno mjesto. Samo pazi da li imaš dokaza da si ostao raditi i nakon isteka zadnjeg ugovora, tko će svjedoćiti, ne vjeruj unaprijed nikome ...., jer svatko se boji za svoj posao. I onda ti je najbolje da nađeš novi posao, aprije otončanja rasprave na sudu od suda zatraži da odredi da je dalnji rad kod poslodavca nemoguć, te traži isplatu štete u visini od 3 do 18 prosječnih plaća. Naravno u tužbenom zahtjevu uz zahtjev za povratak na rad moraš tražiti i zahtjev za isplatu naknade plaće, za ono vrijeme kada nećeš raditi do novog zaposlenja ....

I na kraju traži pomoć odvjetnika ili sindikalnog povjerenika ako ga imaš. Tužba iz radnog odnosa je bez takse. Obraćanje drugim državnim tijelima i Inspekciji u pravilu neće po tebe uroditi plodom.

 

 

 

je napisao:

tocno,sto ti je reka gazda....nazalost...

jer on dobro zna da ako ne pristanses sud te jako dugo nece vratiti na posao,ako uopce gazda bude imao firmu do tada.....

savjet,linijom manjeg otpora jer kod privatnika nema zakona ni prava radnika..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na pomoći i savjetima. Potpisao sam novi ugovor o radu na određeno vrijeme. Također, na jednu godinu. Inače u novom ugovoru datum potpisivanja je dan kada mi je istekao stari ugovor o radu, a ne dan kada sam stvarno potpisao ugovor. Zanima me ako šef mi odluči otkazati nakon isteka te godine (tako je navodno bilo s kolegom koji je prije radio) da li se mogu pozivati na Zakon o radu i tvrditi da se radi o ugovoru na neodređeno vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jednom kada dobiješ otkaz, odnosno ne trebaš ga ni dobiti jer se smatra da ti radni odnos prestaje istekom sklopljenog ugovora o radu na određeno vrijeme mogao bi podići tužbu i onda dokazivati da je poslodavac sklapao učestalo ugovore o radu na određeno vrijeme sa zapsolenicima bitno: NA ISTIM POSLOVIMA. Ako su Vam opisi radnih mjesta različiti, i ako nakon tvog prekida rada ne zaposli drugog djelatnika na istim poslovima, šanse su vrlo male. Tužbu se isplati podnijeti, besplatna je, osim ako izgubiš spor, može se odrediti da si dužan nadoknaditi troškove drugoj strani u sporu, osim ako je pišeš sam, a to i nije tako teško posebno ako imaš upravnu, pravnu ili neku sličnu spremu. No ako živiš i radiš u malim sredinama, isto ti ne preporučam, jer će za tvoju tužbu brzo čuti ostali potencijalni poslodavci, a onda su ti šanse za novi posao nikakve. I važno: I ako obiješ tužbu, i sud te vrati na rad, to ne znači da ti nakon toga poslodavac ne može dati redovni ili izvanredni otkaz, a što onda može povući novi spor i slično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija