Jump to content

PREKOVREMNO-OTKAZ!


anonimno

Preporučene objave

Samohrana sam majka na porodiljskom kada se vratim na posao morat ću potpisati aneks ugovora o radu kojim se obavezujemo raditi prekovremeno. Kako se u mojoj tvrtki prekovremeni ne plaćaju a svakodnevno se radi i do 5 sati (prekovremeno) pitanje glasi: DA LI POSLODAVAC MOŽE PREKINUTI UGOVOR O RADU, TJ. DATI MI OTKAZ ZBOG ODBIJANJA POTPISIVANJA ANEKSA UGOVORA.

:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

čl. 33 st. 6 Zakona o radu propisuje da samohrani roditelj s djetetom do 6g starosti može raditi prekovremeno samo ako dade pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad.

 

Dakle, odgovor na Vaše pitanje je "NE", ukoliko se radi o ugovoru na neodređeno vrijeme. Ako je riječ o ugovoru na određeno, odgovor je da Vam vjerojatno neće produžiti ugovor.

 

Naravno, on Vam može dati otkaz i ako ste na neodređeno, ali u tom slučaju sud će u 99% slučajeva takvu odluku poništiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

PAZI!!! Ovih dana nešto sam puno, puno kopao po netu i po sudskoj praksi Vrhovnog suda, i ne možeš vjerovati da to što Zakon o radu nešto izričito brani ili tio daje pravo, da ćeš dobiti sudski spor zbog nezakonitog otkaza, jer kako bi to naši sudovi obrazložili, to je samo prekršaj.

E a zašto ti to napominjem (nadam se da će se i drugi uključiti u raspravu, ako imaju kakvih saznanja o tome)

Članak 121 Zakona o radu govori o OTKAZU s ponudom izmijenjenog ugovora, pa pripazi ako se ovdje o aneksu ugovora kojeg spominjete ne govori o ovome. Što znači da Vam poslodavac može dati redovan otkaz uz istovremenu ponudu da s njim sklopite izmijenjeni ugovor, no za razmišljenje Vam ora dati najmanje 8 dana. I gle, ako takav otkaz-novi ugovor ne prihvatite, stavkom 4 istog članka i zakona Vam prestaje radni odnos (valjda imate još pravo na otkazni rok). Vaše je pravo da potpišete izmjenjeni ugovor, te da nakon toga u roku 15 dana poslodavcu date pisani prigovor-zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa, a ako Vam poslodavac to ne prihvati u roku od 15 dana, tek tada ga sukladno članku 121 st. 2 možete tužiti, i pred sudom osporavati dopuštenost takovog otkaza i sklapanja novog izmjenjenog ugovora.

Sam aneks ugovora o prekovremenom radu od 5 sati dnevnoi mi nije nikako jasan, jer time poslodavac sam sebi skače u grlo. Naime čl. 41 govori o tome da je prekovremeno dopušteno radioti najviše 10 sati tjedno, te da se u slučaju ako taj prekovremeni rad traje duže od 4 tjedna da poslodavac mora izvjestiti inspekciju rada ...

No vi sastavite raditi i prekovremeno i bez obzira što Vam se to ne plaća jer je bitno da radite i da dobijete plaću, čuvajte aneks ugovora i isplatene liste, pa danas sutra možete tužiti firmu za nesiplaćenu plaću za odrađene sate prekovremenog rada (u toj tužbi možete zahtjevati odštetu za period unazad 3 godine), naravno ako će firma tada još poslovati.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija