Jump to content

MUP&mirovina


fango

Preporučene objave

... u aktivnom sam (neprekidno) sastavu od 08mj.1992 (policijski sluzbenik), dragovoljac (nisam trazio status dragovoljca pa sluzbeno niti nemam status, ali valjda imam pravo kad nisam mobiliziran) .. sada sam od kolega nacuo da se produljuje rok i na ovu godinu za priznavanje statusa HRVI - PTSP (do 2005 nisam imao psihickih smetnji, niti sam bio na dugotrajnim bolovanjima) ... od tada nisam u najboljem stanju, medjutim do sada nisam razmisljao o mirovini, pa me zanima procedura, onako laicki, te kolika bi otprilike mogla biti ta moguca mirovina ... imam 40god.

 

unaprijed hvala!

 

pozdrav iz VK - Damir

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ishoduješ status HRVI bila bi nešto bolja nego policijska. Ovisi o tvojoj "papirologiji" koju si do sada skupio i moraš obaviti psihološko testiranje. Treba ti ratni put i potvrda o statusu branitelja, potvrda da se nisi udaljavao iz postrojbe, moraš ići u Šarengradsku na procjenu radne sposobnosti, a sve ti na kraju ovisi kako ćeš proći na mirovinskom kod vještaka. Porazgovaraj i sa svojim liječnikom opće prakse jer on podnosi zahtjev.

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"HB iz DR je osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga RH organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta RH u bilo kojem razdoblju Domovinskog rata.

Dragovoljac iz Domovinskog rata je HB iz DR koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 100 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992.

Dragovoljac iz Domovinskog rata je i HB iz DR koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 30 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992. ukoliko:

– nije imao obvezu sudjelovanja u pričuvnom sastavu ili

– nije regulirao obvezu služenja vojnog roka.

Status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata iz stavka 1. ovoga članka dokazuje se potvrdom Ministarstva obrane, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova."

Dakle, za priznavanje statusa dragovoljca bitno je da ste u navedenom razdoblju DR-a organizirano sudjelovali u obrani suvereniteta RH zakonom propisani broj dana.

 

Što se tiče tvrdnje "da se produljuje rok i na ovu godinu za priznavanje statusa HRVI - PTSP", živi bili pa vidjeli. Do tada, to ostaje samo izjava političara, jer će se rok produžiti tek kada, i ako, Sabor promijeni važeći Zakon.

Postupak priznavanja invalidskih mirovinskih prava HB-a nije vezan za navedenu mogućnost priznavanja statusa HRVI-a, već za procjenu Vaše preostale radne sposobnosti od strane vještaka iz HZMO-a. Stoga, u tom smijeru i treba krenuti: osobni liječnik, prvostupanjski vještak HZMO-a, Povjerenstvo za reviziju invalidnosti, ...

Sretno!

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

.. znaci za sada je bolje ne predavati zahtjev za priznavanje statusa HRVI-a? .. vec prikupljati dokumentaciju i pratiti narodne novine, citam aktualni zakon o HB iz 2005, zanima me da li je neka nadopuna ili pravilnik stupio na snagu u vezi ovoga sto pitam (jer tamo ne vidim zasto je kraj 2005 bio krajnji rok) ... oprostite na neznanju

 

pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno zato što postoji određena granica do kada se može priznati bolest PTSP nakon proživljenog traumatskog iskustva, a tu se mišljenja razilaze i ta je tema diskutabilna. Po nekima je krajnja granica 15 godina, nekima 10, itd.,a postoje još razne bolesti koje su mogle nastati u DR-u, pa je došlo do pogoršanja tih bolesti.

 

Vjerujem da će još nekoliko puta doći do izmjena Zakona (nadam se da će izmjene ići na ruku braniteljima).

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

daj molim te o čemu ti pričaš ! koliko sam shvatio iz pročitanog njega zanima mirovina ( :-D ) ,dečki se na ovom forumu baš ne bave izračunom mirovina već pomažu onima koji su stvarno bolesni i trebaju pravne savjete u ovoj đungli od papirologije... kad nekoga interesira samo izračun mirovine onda je to tebi ozbiljno..... pozdrav ! sad mu ti izračunaj mirovinu ipak si ti ozbiljan za razliku od mene...koliko je podataka dostavio za izračun sasvim ozbiljan odgovor je i dobio.....sory nisam popio tabletice pa malo baljezgam :sad:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo da Vas nadopunim,Govorim iz vlastitog iskustva,Naime ja sam pokrenuo postupak u zakonskom roku,znači do 31.12.2005-te godine.U zakonu stoji da je rok 10.godina osim u iznimnim slučajevima a tada se prolazi dopunsko psihijatrijsko vještačenje po psihijatru kojeg ovlasti ministarstvo.Dakle pošto je meni prošlo 14,godina od razvojačenja išao sam na to dodatno vještačenje gdje mi je utvrđeno da mi je bolest posljedica domovinskog rata.Poslije toga normalan slijed,znači prvostupanjsko,revizija i pokretanje postupka za ocjenu radne sposobnosti,radi umirovljenja.I ja vjerujem da će doći do produženja tog roka.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

fango je napisao:

.. znaci za sada je bolje ne predavati zahtjev za priznavanje statusa HRVI-a? .. vec prikupljati dokumentaciju i pratiti narodne novine, citam aktualni zakon o HB iz 2005, zanima me da li je neka nadopuna ili pravilnik stupio na snagu u vezi ovoga sto pitam (jer tamo ne vidim zasto je kraj 2005 bio krajnji rok) ... oprostite na neznanju

 

pozdrav!

Nitko vam ne može zabraniti da predate zahtjev, ali kako ste i sami razumjeli, to vam neće proizvesti nikakav pozitivan efekt, osim nervoze.

Ako dođe do izmjene ili ukidanja članka 125. Zakona (rok do kada se mogao podnijeti zahtjev za priznavanje statusa HRVI-a po osnovi oboljenja), to će se sigurno čuti, ako nigdje drugdje hoće barem na Legalisu. Međutim, postupak izmjene nekog članka zakona traži poštivanje utvrđene procedure i zahtjeva određeno vrijeme, tako da će se o tome sigurno dosta govoriti po medijima.

Što se tiče samog roka, on je određen voljom donositelja Zakona (Sabor, odnosno politika), a ne vremenom dobivanja prvog nalaza o liječenju oboljenja. Naime, zakonodavac je člankom 123. stavkom 1. točkom 8. Zakona već otvorio mogućnost da prva medicinska dokumentacija potječe i nakon roka od 10 godine. Pri tome zakonodavac nije odredio koliko je to "nakon 10 godina" pa možemo zaključiti, recimo, da prvi nalaz može biti i nakon 20 godina.

Kao što vidite, jedini problem je u zakonski određenom roku do kada se mogao podnijeti predmetni zahtjev, a ne od kada mora potjecati prvi nalaz.

Na jednom od starijih topica, pokušao sam objasniti ovu očitu kontradikciju između liberalizacije u pogledu prvog nalaza (... i nakon roka od 10 godiona ...) i zakonskog roka do kada se zahtjev za oboljenje mogao podnijeti (do 31.12.2005. godine). Ne zanm da li sam uspio, ali se nadam da sam barem uspio motivirati nekog da malo razmisli o rečenoj nelogičnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija