Jump to content

Tko je obveznik?


anonimno

Preporučene objave

Poštovanje svima!

I dalje ostaje svima otvoreno pitanj, a tko je po zakonima RH obveznik uplate doprinosa za mirovinsko osiguranje i kako možemo znati jeli to uplaćeno, odnosno zašto mi to moramo kontrolirati? možda je to obaveza radnika..

Ma znam da se država osigurala na način da je naložila poslodavcima da IZ plaće radnika uzmu i uplate, uzmu radniku i uplate Fondu MIO.

u svari što će biti na kraju kad zatražimo iračun mirovine. Ako mi misle odgovoriti " poslodavac vam nije uplatio " onda ja hoću svoju cijelu (bruto) plaću i SAM ću uplaćivati u FOND MIO.

Ovo zbog toga što je jedna visoko stručna osoba izjavila da sam ja obveznik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani , baš sam znatiželjan koja je to osoba izjavila . Možda se radi o nekoj visoko pozicioniranoj osobi , pa mi je onda sve jasno .

 

Nemojte vjerovati političarima niti kada darove nose.

 

 

U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje jednostavno možete provjeriti podatke o stažu i plaći koje je poslodavac prijavio za Vas za pojedine godine u prvom stupu :

 

Novom on-line uslugom «Upiti na evidencije» korisnici mogu vidjeti podatke iz matične evidencije osiguranika (prijave na osiguranje, odjave s osiguranja i podatke o stažu i plaći iz baze podataka osiguranika), te podatke iz baze uredskog poslovanja (podaci o kretanju spisa, odnosno o posljednjoj evidentiranoj aktivnosti u toj bazi podataka.

 

Zainteresirane osobe mogu podnijeti Zahtjev za dodjelu korisničkog imena i lozinke u bilo kojoj područnoj službi, ispostavi ili u Središnjoj službi u Zagrebu.

Popunjena tiskanica zahtjeva može se predati osobno, pri čemu će se korisničko ime i lozinka dodijeliti odmah i uručiti stranci na šalteru (naravno, uz prethodnu obveznu identifikaciju stranke), a može se poslati i poštom (uz priloženu kopiju osobne iskaznice), te se u tom slučaju korisničko ime i lozinka dostavljaju poštom.

 

Želim Vam odlično zdravlje !

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala svima, još samo ovo?

Važi li još ovaj zakon i kako se treba razumjeti?

ZAKON O DOPRINOSIMA ZA OBVEZNA OSIGURANJA N.N.-147-12/2002

IV. OBVEZNIK DOPRINOSA TE OBVEZNIK OBRAČUNAVANJA I PLAĆANJA DOPRINOSA

Članak 4.

Obveznik je doprinosa te obveznik obračunavanja i plaćanja doprinosa:

1. radnik s osnove rada za poslodavca i osiguranik – član predstavničkog tijela i izvršnog tijela državne vlasti, jedinice područne (regionalne) samouprave i jedinice lokalne samouprave koji dužnost člana u tom tijelu ili jedinici obavlja u radnom odnosu, obveznik je doprinosa iz osnovice prema članku 5. stavka 1., a izaslani radnik doprinosa iz osnovice prema članku 8. stavku 1. ovoga Zakona;

2. poslodavac i isplatitelj razlike plaće:

2.1. obveznik je obračunavanja i plaćanja doprinosa iz osnovice prema članku 5. stavku 1. ovoga Zakona, koje obustavlja iz plaće odnosno razlike plaće i plaća u ime i u korist radnika – osiguranika iz točke 1. ovoga članka i

2.2. obveznik je doprinosa te obveznik obračunavanja i plaćanja doprinosa na osnovicu prema članku 5. stavku 2. ovoga Zakona;

Molim mišljenje : „u ime i u korist radnika – osiguranika“ Netko to nije izvršio.

Kakva bi bila presuda? Jesam li možda solidarni dužnik za doprinos za MIO?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija