Jump to content

Promjena uzroka 40-60%


pikavac

Preporučene objave

Bog svima, bio sam na komisiji iz razloga promjene uzroka bolesti,imam 40% u "svezi" a 60% civilnog dijela.Drugostupanjska mi je dala 20%,znaci imao bi 60-40%.Pozvan sam u MIO i receno mi je da odustanem od povecanja novoga postotka jer mi se u tom slucaju po novom izracunu mirovina umanjuje za nekih 180 kn s time da moram vratiti zaostake za oko 1,5 godina od dana podnosenja zahtjeva a ako odustanem kao da i nisam bio na vjestacenju a mirovina ostaje ista.E sada me zanima da li su smeli tako postupiti jer sam nacuo da su mi morali dati (priznati) ovih 20% a da ne umanjuju mirovinu? Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zašto bi dobio 60%-40%. Zbog tih 20%. Možda, ali.... Čini mi se da ste pozvani zbog obračuna po novom koeficijentu ,jer sada (koliko sam shvatio, a možda griješim) ste dobili status HRVI, a prije to niste imali, pa prema tome sada bi Vam po ovome koeficijent trebao biti veći.

 

Malo ste toga napisali. Tko Vam je to rekao u mirovinskom% Na kojoj ste komisliji dobili 20%. Dali ste prije imali status HRVI. Otkud mirovinsko zna da ste dobili 20% . Sve u svemu, najbolje bi bilo da pokupite papire i dokumentaciju i odete u HVIDRU kod pravnika, a i kod pravnika u mirovinsko.

 

Ja još nisam čuo da se kod povećanja postotka invalidnosti mirovina smanjuje, a pogotovo ako je u svezi rata. To mora da je nešto novo.

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo je i meni ovo čudno, jer postotk invalidnosti, ne utječe na određivanje omjera za izračun mirovine. Da pojednostavim, možete imati postotak HRVI-a i primjerice 50%, a da vam omjer mirovine bude sasvim drugačiji. Invalidnost ne utječe na omjer za mirovinu. Nadam se da nisam i ja nešto pogrešno shvatio u početnom postu ili se ipak nešto stvarno promijenilo. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispricavam se mozda nisam bio dovoljno jasan,naime u mirovini sam od 2003 godine,opca nesposobnost,trajno s cinom casnicki namjesnik i omjerom 40-60% (nazalost nisam se zalio na to) a prosle godine mi je lijecnik izvrsio obradu zbog "promjene uzroka".Dosao sam na "red" u rujnu 2006 g. a prije 20-tak dana Poziv da se javim u HZMO gdje mi je pravnica rekla da mi je drugostupanjaska komisija (citaj Taborski) potvrdio 20% povecanja u svezi HRV-a,znaci omjer je sada obrnut 60-40% ali gle vraga,pravnica mi kaze da mi se to ne isplati jer ce mi mirovina biti umanjena za oko 150-170 kn. i da moram vratiti vise primljenu mirovinu od dana podnosenja zahtjeva za vjestacenjem.Pod nos mi je stavila vec propremljen Obrazac kojem se odricem prava na tih 20% povecavnja s tim da cu samo u tom slucaju zadrzati sadasnju mirovinu (5.360 kn.) a da ona mora predmet rijesiti odmah" jer su vec prosli svi rokovi za rjesavanje mojega predmeta" pa sam ga naravno i potpisao :-D .Poslije toga je stanje ostalo nepromjenjeno kao da i nisam bio na komisiji a rjesenje-storno.

Sada sam cuo da mi nije smjela umanjiti mirovinu a da je trebala napisati novo rjesenje s novim omjerom 60-40% pa me zanima da li je to istina jer kod nas u Slavoniji je tako NEMA PITANJA,MI PRICAMO A VI SLUSATE I VAN IZ KANCELARIJE ILI ZOVEMO POLICIJU ! :-(

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hej, zar ipak niste shvatili pa nitko ne odgovara.Znaci imam status HRV-a a zanima me da li su mi imali pravo umanjiti mirovinu po njihovom izracunu (ne prevođenje) kada su mi izracunavali po novom omjeru postotka ili su samo trebali napisati novo rjesenje a da mirovina ostane ista jer sam cuo takvu informaciju.

Ponavljam nije u pitanju prevođenje nego promjena uzroka.

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče dileme može li promjena omjera uzroka invalidnosti 40:60 na 60:40 ( 60 u svezi DR 40 izvan) rezultirati smanjenjem mirovine, odgovor je: da. Iz teorije, jer matematika je neumoljiva tj. ako vam je najpovoljniji prosječni vrijednosni bod za određivanje proporcionalnog dijela izvan okolnosti u svezi rata veći (koliko točno veći:može se izračunati) od najpovoljnijeg prosječnog vrijednosnog boda za određivanje proporcionalnog dijela u svezi rata. U praksi s obzirom na plaće u RH mislim da je to malo vjerojatno; no sve zavisi od konkretnog slučaja tj. izračuna vrijednosnih bodova. Je li vam HZMO bio obvezan donijeti novo rješenje: jeste. No, vi ste pristali na njihovu ponudu i sada je to tako kako je. Što se tiče moralnosti pa i zakonitosti ponude, istinitosti podataka u predočenoj ponudi, a to je već drugo pitanje i druga ili bolje rečeno duga priča.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako su vam pretpostavimo sve točno određivali ( odnosno ako nisu brljalji- mrljali) onda će se već iz rješenja o prevođenju vidjeti isplatili se odnosno imali smisla s te točke gledišta izlaziti na novo vještačenje radi promjene omjera uzroka. Iako ponavljam s obzirom na plaće u RH taj slučaj kada podizanje omjera ne nosi veću mirovinu je po meni malo vjerojatan, ali također ponavljam sve ovisi od konkretnog slučaja i podataka, do tada možemo se samo lijepo napričati ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@Duro imao sam relativno dobru placu a sto se tice omjera znas kako je kod nas,nece nitko nista da ti kaze pa se za to nisam ni' zalio na omjer pa zato nisam prije izlazio na komisije a u mirovini sam od 2003 god.ali kad sada vidim tko sve dobiva 100% u svezi iskreno,smeta me.Ja sam zadovoljan i sa ovom mirovinom jer znam za kakvu crkavicu ljudi tesko rade ali mislim da me razumijes jer prosao sam od nemila do nedraga a pojedinci beru kajmak iako nisu otisli dalje od kucnog pragaa jes sto je gore u HZMO-u me na ocigled prave budalom.Zamisli prvanica mi je obrazlozila da imam previse mjeseci u ratu 90'-96' pa jer to razlog sto je doslo do smanjenja mirovine.Znas sta sam joj rekao " nisam je krao i otimao sve te godine pa mi sada vise nista ne treba" ali sto to vrijedi kad nemam Boga za ujaka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija