Jump to content

PDV na prodanu nekretninu koja je dobijena poklonom


anonimno

Preporučene objave

Fizičke osobe prodavatelji, prilikom prodaje nekretnine ne plaćaju porez na promet nekretnina. Taj porez plaća kupac. On iznosi 5% od ugovorene prodajne vrijednosti nekretnine.

 

Obzirom da je prošao rok od 5 godina od dana kad ste kuću primili na dar, vi kao prodavatelj niste obveznik plaćanja nikakvog poreza.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje se radilo o poreznom oslobođenju na osnovu zakona o porezu na promet nekretnina.(čl 13. Zakona)

Iz tog razloga a sukladno čl. 11. st. 14. navedenog Zakona treba čekati 5 godina.

 

 

Uostalom da ste malo bolje pročitali naziv posta onda bi vam bilo jasno da je moj odgovor ispravan. (radi se o darovanju!!)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

dobro, radilo se o darovanju. ali zašto se darovana nekretnina ne smje otuđiti u roku manjem od 5 godina? uputite me na taj članak kad ste već toliko upućeni. hvala.

 

pročitajte čl. 11. st. 14 Zakona o porezu na promet nekretnina.

 

Kako biste dobili odgovor na vaše nedoumice tko i kada plaća porez pročitajte detaljno ostala objašnjenja u mojim odgovorima. U njima sam objasnila kada i tko je obvezan platiti porez.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a čujte, glup sam pa ne razumjem. jasno je da je gospođa oslobođena plaćanja poreza pri darovanju nekretnine od svog oca. i jasno da kao prodavatelj te mekretnine nije obveznik poreza na promet nekretnina. to sve stoji.

ali što ako je nekretninu prodala u roku manjem od 3, odnosno 5 godina kako vi kažete? u tom slučaju bi bila obveznik poreza na dohodak (od imovine i imovinskih prava) na razliku tržišne vrijednosti u trenutku darovanja i trenutka prodaje. ali mi nije jasno odakle tumačite taj članak?? otuđenje imovine je uređeno zakonom o porezu na dohodak čl.27., st.5,6,7 i 8.

odakle 5 godina?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nigdje u mom odgovoru ne spominjem obvezu plaćanja poreza na dohodak. Gospođa je pitala da li bi bila obvezna PDV.

Još jednom pojašnjavam, gospođa je koristila porezno oslobođenje plaćanja poreza na promet jer je dobila nekretninu na dar. (ovo pretpostalvjam iz njezinog posta). Primijenila je čl. 13. Zakona (prvi nasljedni red).

Dakle, samo iz tog razloga jer je bila oslobođena plaćanja poreza s tog osnova ne smije nekretninu otuđiti ranije od 5 godina jer će u protivnom podlijegati obvezi plaćanja poreza. (čl. 11. st. 14 Zakona)

Da kojim slučajem gospođa nije koristila porezno oslobođenje onda kao prodavatelj nije u obvezi plaćanja nikakvog poreza jer taj porez plaća kupac.

I to sam već također navela.

Nadam se da vam je sada jasno.

srdačan pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sve je jasno šta se tiče gospođe. ništa glede njenog slučaja nije upitno šta ste joj odgovorili, jedino mi nije jasna ova vaša rečenica

 

Obzirom da je prošao rok od 5 godina od dana kad ste kuću primili na dar, vi kao prodavatelj niste obveznik plaćanja nikakvog poreza.

 

zašto 5 godina??? to ne razumjem.

napominjem, nema veze sa slučajem dotične gospođe, nego čisto vaš komentar na napisano. hvala.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija