algida objavljeno: 22. svibanj 2007. Dijeli objavljeno: 22. svibanj 2007. U mojoj se školi pojavljuje tehnološki višak učitelja u 1.r. jer je upisano djece samo za jedan odjel. Što ravnatelj MORA poštovati kada rješava taj problem, obzirom da je unutarnji preustoj u školi u njegovoj ovlasti? Ima li u zakonu nazovi pravila, kriterija po kojima se mora ravnati kada to rješava. Mislim na radni staž, starost, roditeljstvo... Pitam dalje kada dobijem odgovore na ta pitanja jer mi je situacija specifična (a čija nije!) Hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ksx odgovoreno: 22. svibanj 2007. Dijeli odgovoreno: 22. svibanj 2007. Slučajevi rješavanje tehnoloških viškova u školstvu su načelo rješeni Kolektivnim ugovorom i obvezuju ravnatelja škole. Ovisno o kojoj školi je rječ da li osnovnoj ili srednjoj primjenjuje. se granski kolektivni ugovor kako se bavim srednjim školstvom onda Vam mogu odgovoriti samo kad su u pitanju tehnološki viškovi u srednjem školstvu Članak 27 kolektivnog ugovora propisuje da se za takve stvari treba osnovati prosudbena komisija koja se sastoji od članova sindikata i resornog ministarstva ali na razini jedinica lokalne samouprave kojoj se onda prijavljuju viškovi odnosno manjkovi i tada ako ima mjesta u nekoj drugoj školi bez natječaja raspoređuje se nastavnika u tu drugu školu a to rade prema kriterijima koje su oni utvrdili tako je u teoriji u stvarnosti koliko je meni poznato takva komisija postoji u Gradu Zagrebu i svake školske godine traže podatke od škola o viškovima i manjkovima a dal su neki tehnološki višak i zaposlili to mi nije poznatu u svakom slučaju ukoliko budete tehnološki višak i dobijete poslovno uvjetovani otkaz ostvarujete pravo na otpremninu Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
algida odgovoreno: 23. svibanj 2007. Autor Dijeli odgovoreno: 23. svibanj 2007. Riječ je o OŠ. A, jesam li i ja tehnološki višak (onaj koji se spominje u kolektivnom ugovoru OŠ) ako se dogodi da se mene premjesti na drugo radno mjesto, tj. u drugu područnu školu iste centralne škole, na mjesto kolegice koja je tehnološki višak i o kojoj će se (za radno mjesto) pobrinuti Županija ??? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 23. svibanj 2007. Dijeli odgovoreno: 23. svibanj 2007. Mora poštovati odredbe ZORa koje govore o poslovno uvjetovanom otkazu. Ukoliko nije u mogućnosti blabla (uglavnom nisu u nikakvim mogućnostima) tada moraju: 1. predhodno obavijestiti sindikalnog povjerenika o potrebi i namjeri 2. sačekati njegovu suglasnost, ukoliko se ne izjasni u roku od 8 dana smatra se da je suglasan 3. pri otkazivanju je dužan voditi računa o stažu, starosti zaposlenika te njegovim teretima blabla... 4. uručiti otkaz s obrazloženjem na koji postoji rok žalbe od 15 dana 5. poštivati oktazni rok propisan Kolketivnim ugovorom ili ZORom 6. ukoliko ne postoji realna potreba da zaposlenik zapravo kroz taj period radi, treba ga i pismeno obavijestiti kako zahtjeva da prestane raditi sukladno odredbama ZORa, ali ga je dužan za to vrijeme plaćati kao da radi 7. po isteku otkaznog roka isplatiti otpremninu 8. zaključiti radnu knjižicu, vratiti sve dokumente i potvrde kako su sva davanja iz plaće izvršena Glede odredbi u smislu godina života, staža i tereta uzdržavanja koja zaposlenik ima, to je prilično diskutabilno. Znam slučaj ZG ravnateljice koja je pri odabiru između 2 osobe na istom radnom mjestu otkazao zaposlenici sa 4g staža manje kao 0:1, 1g života manje kao 0:2, 4 djece više kao 1:2, ne uvažavajući ni što je roditelj koji sam skrbi o djeci, niti napredovanje zvanju, niti kompetencije, niti sudjelovanje i autorstvo u projektima u unaprijeđenju obrazovnog sustava jer to nije propisano zakonom, a ovaj članak je protumačen ovako uz podršku pravne službe Ministarstva jer je tako i njima jeftinije. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 23. svibanj 2007. Dijeli odgovoreno: 23. svibanj 2007. Kategorički tvrdim i mogu dokazati kako prijava osoba Gradskom uredu ZGa pri poslovno uvjetovanom otkazivanju ne služi ničemu niti funcionira. u 4 mjeseca nisu niti jednom kontaktirali osobu koja ga je dobila i bila u otkaznom roku, njima uredno prijavljena, a tijekom tog perioda je barem 4 škole zanovalo radni odnos i na neodređeno radno vrijeme sa osobama koje su prelazile iz škole u školu, ili je radno mjesto bilo upražnjeno, a zna se da svaki ravnatelj predhodno mora dobiti potvrdu kako na ZZ nema nezaposlenih tog zvanja i od Gradskog ureda kako nema takvih osoba prijavljenih. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
algida odgovoreno: 24. svibanj 2007. Autor Dijeli odgovoreno: 24. svibanj 2007. No, krasno! Dobro, pa to onda znači da je sve prepušteno na (samo)volju ravnatelja. Pa tko je onda 'iznad' njega? Kome se požaliti na eventualnu nepravdu? P.S. Još uvijek čekam odgovor na pitanje jesam li ja, teoretski, tehnološki višak ako me se premjesti na drugo radno mjesto u istoj školi? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ksx odgovoreno: 25. svibanj 2007. Dijeli odgovoreno: 25. svibanj 2007. Mislim da niste ako sam dobro shvatio tehnološki višak je osoba na čije mjesto vi dolazite u područnu školu, jer vjerojatno imate prednost pred njom kod utvrđivanja tehnoloških viškova odnosno poslovno uvjetovanog otkaza Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.