Jump to content

Idealni dio


anonimno

Preporučene objave

Lijep pozdrav svima.

Može li mi netko pojasniti što znači pojam "idealni dio".Naime nas nekoliko suvlasnika kuće u kojoj se nalazi jedan odvojeni stan u kojemu se nalazi "gospodin"koji uporno tvrdi kako on ima "idealni dio kuće" te kako smije sjediti na našoj terasi,vrt,podrum itd...u ugovoru mu piše da mu pripada stan u prizemlju.U katastarskoj čestici je navedena površina koja točno odgovara površini tog stana,a on idalje terorizira kako ga moramo pustiti u naš dio kuće,terasu vrt itd...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko mu piše točna kvadratura stana, onda koristi idealni dio kuće koji se sastoji od fasade, krovišta, stepeništa itd.

 

Što se tiče dvorišta i okućnice, pripada mu onoliko koliko ima kvadrata stana , znači ako ima 50 m 2 stana toliko može koristiti i okućnice, s tim da u to spadaju i prilazi , prolazi i ulazni dio do njegovog strana iz dvorišta.

Važno je da je navedena kvadratura stana, bez obzira što je kuća možda raspodijeljenja u idealne dijelove.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očito je da niste izvršili etažiranje nekretnine, koja se sastoji od stambenog dijela i zemljišta koje služi za uporabu zgrade. Razvrgnuće suvlasništva moguće je izvršiti u svakom trenutku u izvanparničkom postupku, nakon čega slijedi etažiranje. Moguće je etažirati i temeljem sporazuna suvlasnika. Netočno je da ako vam je stan 50 m2, da vam toliko pripada i okućnice. Točno je da vam pripada onoliko površine u procentima, kolika je procentualna površina vašega stana u odnosu na cijelu zgradu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala lijepa.Točno,etažiranje nismo izvršili baš radi neugodnosti s tim stanarom.Naša je stambena površina oko 90m2,a njegova 45.On želi bez naše suglasnosti stavljati ploćice u zajednički hodnik i još puno gluposti i kaže da će nam dozvoliti da prođemo kroz hodnik do vrta koji je ako sam sada dobro shvatila ipak u našem dijelu veći.Što bi se dobilo ili izgubilo razvrgnućem suvlasništva?

Također smo otkrili da "gospon" ne plaća vodu(zajedničko brojilo u podrumu,šlepa se na nas),niti smeće već cca 30god!!Da dobro sam napisala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Štovana gospodo, problem je malo složeniji.

 

U ovom kontekstu svaka stambena jedinica sastoji se od dva dijela i to dio u vlasništvu (stan, kat, određena prostorija npr spremište i sl.) i zajednički dio prolaz oko kuće, stubište, stepenice, krov, temelji instalacije itd.

 

Ukoliko nije izvršeno etažiranje svi zajednički dijelovi tu uključuje i dvorište se računaju u idealnom dijelu, jer nije definirano koje je čiji dio, ali proporcionalno površini stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 13 godina kasnije...

Poštovani..vlasnik sam stana u etaziranoj zgradi. Moj idealni udjel je 2365 /100 000..nedavno smo dali punomoci susjedu da si odvoji 300m2 zemljista koje je pripadalo nasoj zgradi. Odcjepljivanjem tr cestice odnosno umanjenjem kvadrature naseg dvorista mjenja li se idealni udio ili on ostaje isti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija