Jump to content

Visina invalidske mirovine


anonimno

Preporučene objave

Invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad mogu ostvariti svi osiguranici osim poljoprivrednika i članova njihovih kućanstava. Stjecanje prava na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad nije osnova za prestanak ugovora o radu zaposlenika. Ugovor o radu prestaje dostavom pravomoćnog rješenja o mirovini zbog opće nesposobnosti za rad, a ne zbog profesionalne nesposobnosti za rad. Kada se utvrdi da kod zaposlenika postoji profesionalna nesposobnost za rad, poslodavac je dužan, uzimajući u obzir nalaz i mišljenje ovlaštenog vještaka, ponuditi zaposleniku sklapanje ugovora o radu za obavljanje poslova za koje je sposoban, što je više moguće, ponuđeni poslovi moraju odgovarati poslovima koje je zaposlenik prethodno radio. Ako se invalidska mirovina zbog profesionalne nesposobnosti za rad isplaćuje osiguraniku za vrijeme zaposlenja, odnosno obavljanja samostalne djelatnosti tj. ako je invalidska mirovina zbog profesionalne nesposobnosti za rad određena sa mirovinskim faktorom 0,3333, ili sa mirovinskim faktorom 0,5 za osiguranike čija je invalidska mirovina zbog profesionalne nesposobnosti za rad uzrokovana ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću , poslodavac mora uspostaviti Prijavu o promjeni tijeka osiguranja - tiskanicu M-3P, i u istoj upisati podatke o:

- datumu priznanja prava na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad;

- radnom vremenu osiguranika nakon ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad (tiskanica M-3P).

Tiskanica M-3P dostavlja se Odjelu poslova matične evidencije nadležne područne službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (skraćeno: Zavod).

Ako poslodavac nije uspostavio tiskanicu M-3P za prijašnjeg korisnika prava na rad sa skraćenim radnim vremenom, potrebno je da to što hitnije učini.

Podatke je potrebno izmijeniti zbog toga što:

- Zavod mora uspostaviti podatke o stažu osiguranja i osnovici osiguranja za razdoblje za koje osiguranik ne radi; razmjerno prema nepunom radnom vremenu.

- što Zavod mora uspostaviti R-S obrazac za korisnike invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad.

- što poslodavac mora u R-S obrascu upisati podatke za korisnika invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad.

Propisano je da se korisnicima invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad u staž osiguranja računa razdoblje provedeno u zaposlenju s nepunim radnim vremenom u trajanju koje odgovara dvostrukom vremenu provedenom u zaposlenju, ali najduže u trajanju do punog radnog vremena.

Osnovica za plaćanje doprinosa i za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja od 1999. godine propisana je Zakonom o plaćanju doprinosa u 1999. godini Propisano je da za osiguranike – korisnike invalidske mirovine Republika Hrvatska plaća doprinos na osnovicu osiguranja – prosječnu bruto plaću iz prethodne godine u Republici Hrvatskoj prema podacima Državnog zavoda za statistiku, razmjerno stažu. Osnovica za plaćanje doprinosa i za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja za ovu kategoriju osiguranika utvrđena je na istovjetan način i u 2000. i u 2001. godini.

 

U godini 2002. osnovica za obračunavanje i plaćanje doprinosa i za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja je proračunska osnovica koja je propisana

Zavod uspostavlja Prijavu o stažu osiguranja, naknadi plaće i osnovici u vezi sa profesionalnom rehabilitacijom, invalidskom mirovinom zbog profesionalne nesposobnosti za rad – tiskanica M-6P, i u istu upisuje staž osiguranja i svotu osnovice.

Poslodavac koji zapošljava korisnika invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad, koji radi nepuno radno vrijeme, mora popuniti R-S obrazac.

 

 

Tko se zakonom smatra invalidnom osobom?

To je svaka osoba kod koje postoji tjelesno, osjetilno ili mentalno oštećenje, koje za posljedice ima trajnu ili najmanje 12 mjeseci umanjenu mogućnost zadovoljavanja osobnih potreba u svakodnevnom životu. Naglasak na „smanjenim mogućnostima zadovoljavanja osobnih potreba u svakodnevnom životu“. Nadalje, Zakon propisuje da je „osoba s invaliditetom smanjenih radnih sposobnosti“ i osoba čiji invaliditet u odnosu na sposobnosti osobe bez invaliditeta ali jednake ili slične životne dobi, jednake ili slične naobrazbe, u jednakim ili sličnim uvjetima rada, na jednikim ili sličnim poslovima, ima za posljedicu trajnu ili najmanje 12 mjeseci smanjenu mogućnost radno se osposobiti, zaposliti i raditi na tržištu rada pod općim uvjetima. Osim toga, Zakon iznimno propisuje da se „osobom s invaliditetom smanjenih radnih sposobnosti“ može smatrati i osoba s invaliditetom, čiji je radni učinak u granicama očekivanog, ali se na temelju smanjenih stvarnih i procijenjenih općih sposobnosti takve osobe, ocijeni da je to u interesu očuvanja njezinih tjelesnih, osjetilnih i mentalnih sposobnosti.

 

Koje su to osobe „s invaliditetom smanjenih radnih sposobnosti“?

Zakon propisuje da su to:

1.korisnici novčanih naknada do zaposlenja, koji su ta prava ostvarili na temelju propisa o socijalnoj skrbi;

2. osobe s profesionalnom nesposobnošću za rad utvrđenoj prema propisima o mirovinskom osiguranju;

3. osobe koje su ostvarile pravo na profesionalnu rehabilitaciju prema propisima o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata;

4. osobe koje su ostvarile pravo na profesionalnu rehabilitaciju prema propisima o pravima hrvatskih

branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji;

5.učenici s teškoćama u razvoju i učenici s većim teškoćama u razvoju utvrđenim prema propisima o

srednjem školstvu;

6.osobe s invaliditetom a starije od 21 godine, koje pravo na profesionalnu rehabilitaciju ili rad ne mogu ostvariti prema prethodno nabrojenim uvjetima za toč. 1 do 4.

 

Tko utvrđuje invaliditet i smanjenu radnu sposobnost?

Za svaku skupinu navedenu pod točkama 1. do 5. mjerodavno je nadležno tijelo koje odlučuje o pojedinim pravima. Dakle zahtjev za utvrđivanje takvog invaliditeta, odnosno smanjene radne sposobnosti mora se podnijeti tim tijelima. Za utvrđivanje invaliditeta i smanjene radne sposobnosti za starije od 21 godine (osobe iz toč. 6) zakon propisuje da se to utvrđuje na temelju nalaza i mišljenja ovlaštenog liječnika nadležnoga za socijalnu skrb.

Postupak utvrđivanja invaliditeta i smanjene radne sposobnosti pokreće se na zahtjev invalidne osobe ili zahtjev njezinog zakonskog zastupnika ili skrbnika. Međutim, poticaj za podnošenje zahtjeva za pokretanje tog postupka, mogu dati i izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite, roditelj, socijalni radnik i defektolog.

Zakon posebno naglašava da se upisom u Hrvatski registar osoba s invaliditetom automatski stječu prava.

 

Koja su moguća prava?

Prava koja se mogu ostvarivati nakon provedenog postupka i utvrđivanja invaliditeta, odnosno smanjenja radne sposobnosti su sljedeća:

-profesionalna rehabilitacija

-pravo na zapošljavanje pod određenim općim uvjetima na tzv. otvorenom tržištu rada

-zapošljavanje pod posebnim uvjetima u zaštitnim radionicama, a tu spada i samozapošljavanje otvaranjem vlastitog obrta, vlastitog trgovačkog društva, obavljanje samostalne djelatnosti ili zapošljavanje u obiteljskom gospodarstvu.

 

Ako se radi o zapošljavanju na „općem tržištu rada“, to se odnosi na obvezu tijela državnih uprava, tijela sudbenih vlasti, jedinice lokalne samouprave, tijela ostalih javnih službi i raznih fondova i drugih pravnih osoba koje su u vlasništvu ili pretežnom vlasništvu Republike Hrvatske, da moraju imati zaposleno do 31. 12. 2004. najmanje jednu osobu s invaliditetom na svakih 49 zaposlenih, do 31. 12. 2008. najmanje jednu invalidnu osobu na 32 zaposlena, da bi 2020. godine trebali zapošljavati najmanje jednu invalidnu osobu na 16 zaposlenih.

 

Radi uključivanja u mogućnost otvarivanja prava invalida prema tom novom Zakonu, savjetuje se invalidima koji misle da ispunjavaju uvjete koje su ukratko opisani, neka pokrenu postupke za utvrđivanje njihove invalidnosti, odnosno smanjenje radnih sposobnosti.

 

Liječnik Vas može predložiti za vještačenje u mirovinskom u cilju odlaska u invalidsku mirovinu ali dali će to uvažiti vještak i komisija to je nešto sasvim drugo.

 

Za iznos mirovine ćete morati otići u mirovinsko pa će Vam oni izračunati jer uzimaju se razni faktori i Vaša plaća koju ste dobivali unazad koliko imate staža.

 

 

Postupak se pokreće podnošenjem zahtjeva nadležnoj područnoj službi HZMO-a. Tiskanica zahtjeva može se kupiti u «Narodnim novinama» a može se i sam napisati. Bitno je da se navedu svi bitni osobni podaci (ime i prezime, dan mjesec i godina rođenja, matični broj građana i eventualno osobni broj osiguranja).Nadležnost za primanje zahtjeva za invalidsku mirovinu i rješavanje toga zahtjeva određuje se prema slijedećim mjerilima, i to kako slijedi:

1/Nadležna je područna služba HZMO-a na području na kojem je osoba koja podnosi zahtjev osigurana;

2/Međutim, ako je podnositelj zahtjeva izvan radnog odnosa dulje od 12 mjeseci ili je izvan osiguranja kao obrtnik, samostalna djelatnost ili poljoprivrednik, a od posljednjeg zaposlenja, odnosno osiguranja je proteklo više od 12 mjeseci, nadležna je područna služba na području koje je prebivalište osobe koja podnosi zahtjev;

3/ Ako je prebivalište podnositelja zahtjeva u inozemstvu, nadležna je područna služba na čijem je području bilo posljednje osiguranje.

 

Pri podnošenju zahtjeva za invalidsku mirovinu, potrebno je priložiti slijedeće dokumente i tiskanice:

- tiskanicu 1-IN (Izvješće s nalazom i mišljenjem liječnika);

- tiskanicu 2-IN (Opći podaci o osiguraniku s opisom poslova koje obavlja) – popunjava ga poslodavac ako je osiguranik u radnom odnosu;

- radnu knjižicu ( ili fotokopiju);

- te ostalu medicinsku dokumentaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija