Jump to content

Invalidska mirovina


Pula07

Preporučene objave

u invalidskoj sam mirovini godinu dana zbog profesionalne nesposobnosti za rad. ( civilna). imam status branitelja iz 91/92, sve skupa oko 5 mjeseci i 20 dana. invalidska mirovina mi iznosi 1200 kn od koje plaćam i alimentaciju 30%. nosioc i spomenice. čuo sam da najniža civilna mirovina ali sa statusom branitelja ne može biti manja od 1 900 kn. koliko je to istina i ako je, na koji način da dodjem do povišice.? i kakva još prava imam jer do sada nisam ništa iskoristio. čak niti povlasticu na uvoz auta što je nekad bila. nisam radio postotak invalidnosti zbog profesionalne nesposobnosti za rad ali mislim da bi iznosio oko 40-50 %, jer sam operirao kičmu i još me čekaju najmanje 2 operacije...zahvalan sam za svaku vrstu pomoći i savjeta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za najnižu mirovinu (čl. 31 ZOPHBDR) ne ispunjavate uvjete (naveli ste da je nesposobnost profesionalna civilna tj. nije uzrok nesposobnosti u svezi sudjelovanja u DR, niti potpuno /100%/ niti u omjeru). Jedino se možete obratiti HZMO s traženjem da provjere jesu li Vam odredili mirovinu sukladno čl. 21 ZOPHBDR ( za pet mjeseci sudjelovanja 10% uvećanja osobnog boda) kada su Vam donosili prije godinu dana rješenje. A za tim možda nema potrebe jer se to može provjeriti - trebalo bi se vidjeti iz teksta obrazloženja rješenja. Sve u svemu: temeljem podataka koje ste naveli nemate prava na neko povećanje.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pula07 je napisao:

u invalidskoj sam mirovini godinu dana zbog profesionalne nesposobnosti za rad. ( civilna). imam status branitelja iz 91/92, ... invalidska mirovina mi iznosi 1200 kn ... nosioc i spomenice. čuo sam da najniža civilna mirovina ali sa statusom branitelja ne može biti manja od 1 900 kn. koliko je to istina i ako je, na koji način da dodjem do povišice.? i kakva još prava imam jer do sada nisam ništa iskoristio. čak niti povlasticu na uvoz auta što je nekad bila. nisam radio postotak invalidnosti zbog profesionalne nesposobnosti za rad ali mislim da bi iznosio oko 40-50 %, jer sam operirao kičmu i još me čekaju najmanje 2 operacije...zahvalan sam za svaku vrstu pomoći i savjeta.

Da bi imali jasniju sliku, molim Vas da iz rješenju o mirovini prepišete:

- s kojim danom Vam je utvrđena invalidnost,

- da li se u izreci i u obrazloženju toga rješenja spominje da ste hrvatski branitelj i da se u Vašem slučaju primjenjuju odredbe (kojih?) članaka Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji,

- da li ste ostvarili status hrvatskog branitelja - dragovoljca (svi koji imaju - kako ste naveli - "spomenicu", nemaju i ostvaren status dragovoljca, a taj status igra ulogu u određivanju iznosa civilne mirovine za HB-a, jednako kao i vrijeme sudjelovanja u DR)

Također bi bilo dobro da pojasnite što ste mislili kada ste napisali: "nisam radio postotak invalidnosti zbog profesionalne nesposobnosti za rad ali mislim da bi iznosio oko 40-50 %, jer sam operirao kičmu i još me čekaju najmanje 2 operacije ...". (Ovaj dio mi nije jasan jer ste na početku naveli da ste u invalidskoj mirovini zbog profesionalne nesposobnosti za rad koja je civilnog uzroka). ,

 

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim nekoga da mi izračuna kolika bi bila mirovina :

dragovoljac

20%priv.

čin narednik

profesionalna 40% rat,60% izvan,radni staž 20 g.

ZAHVALJUJEM !

(probavao sam izračunat ali neide) :-?

Dečki jel može netko da ovo izračuna (kod mene

ispada 2.900 kn. mislim da je to malo) :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim nekoga da mi izračuna kolika bi bila mirovina :

dragovoljac

20%priv.

čin narednik

profesionalna 40% rat,60% izvan,radni staž 20 g.

ZAHVALJUJEM !

(probavao sam izračunat ali neide)

Dečki jel može netko da ovo izračuna (kod mene

ispada 2.900 kn. mislim da je to malo)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija