anonimno objavljeno: 29. svibanj 2007. Dijeli objavljeno: 29. svibanj 2007. Molim za pomoć ako netko nešto zna o mirovinskom. Situacija je sljedeća: 2005 su isplaćene mirovine za razdoblje od 2002-2005, korisniku prava na obiteljsku mirovinu tj. udovici umrlog osiguranika, kada je i doneseno rješenje da joj pripada to pravo.. od tada joj se mirovina redovito mjesečno isplaćuje. ima li pravo na zatezne kamate od dospijeća svake dospjele mirovine od 2002 do 2005 kada je isplaćen ukupan iznos. Hvala! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
morskywuk odgovoreno: 29. svibanj 2007. Dijeli odgovoreno: 29. svibanj 2007. Riječ je o upravnom postupku provedenom radi priznavanja prava na obiteljsku mirovinu. S obzirom da je upravni postupak neizvjesan (postupak je mogao završiti i negativno za stranku) te da u nekim slučajevima traje (pre)dugo (rješavanje, žalba, tužba - ovisno o predmetu, postupak može trajati i 4-5 godina), koliko je meni poznato ne priznaje se pravo na zateznu kamatu, jer kada bi se priznavalo, država bi bankrotirala u kratkom roku. Međutim, ukoliko je primjenom nekog izvanrednog pravnog lijeka stranka izgubila pravo na obiteljsku mirovinu pa joj je nakon 2-3 godine isto pravo vraćeno presudom Upravnog suda, imat će pravo na neisplaćene iznose obiteljske mirovine i na zatezne kamate (koje ostavaruje tužbom radi naknade štete). Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 29. svibanj 2007. Autor Dijeli odgovoreno: 29. svibanj 2007. hvala puno na odgovoru. upravni postupak je pravomoćno okončan, ali je trajao cijelu vječnost, kako to inače ide s mirovinskim (stranka je strani državljanin). stranka nije izgubila pravo na mirovinu, tu je sve ok, samo me zanima da li postoji mogućnost, obzirom joj je priznato pravo na obiteljsku mirovinu unatrag par godina i isplaćeni zaostaci, da dobije isplatu kamata od dospijeća svakog pojedinog iznosa mirovine do isplate ukupnog iznosa. znam da to drzavi ne pase, ali ako ima osnova, necu se oko toga brinuti Hvala jos jednom! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.