Jump to content

prometna u HVO


slim

Preporučene objave

1992. u HVO na zadatku stradao u prometnoj. U postupku za rješavanje mirovine u RH za pripadnike HVO odbijen zahtjev radi ne pripadanja skupini koja koristi prava a iz Sporazuma RH-BiH. Molim savjet!

Dodatak: u uvjerenju o stradavanju nije navedeno da je uzrok prometne bila eksplozija u neposrednoj blizini prometnice a novo uvjerenje bi bilo skoro nemoguće izvaditi u zalbenom roku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste nam dali baš previše podataka, tako da vam se može samo načelno odgovoriti pod pretpostavkom da ste kao pripadnik HVO-a podnijeli zahtjev za priznanje prava iz mirovinskog osiguranja na temelju djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti.

Prema odredbama Zakona o potvrđivanju ugovora između RH i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO i članovi njihovih obitelji, RH je obvezna osobama iz članka 1. stavka 1. točke 7. ovoga Ugovora koje su do dana stupanja na snagu ovog ugovora podnijele zahtjev za priznanje prava iz mirovinskog osiguranja na temelju djelomičnog ili potpunog gubitka radne sposobnosti odnosno kod kojih je već ranije proveden postupak medicinskog vještačenja u vezi s ocjenom njihove radne sposobnosti prema ranijim pravnim propisima o pravima hrvatskih branitelja okončati postupak priznavanja prava na mirovinu sukladno odredbama važećeg Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i sukladno odredbama ovog Ugovora.

U Ugovoru se također definira da su "osobe iz članka 1. stavka 1. točke 7. ovoga Ugovora" pripadnici HVO-a koji su stradali na teritoriju Bosne i Hercegovine te ostvarili status ratnoga vojnog invalida, po osnovi ranjavanja ili zatočeništva ukoliko su državljani RH.

Također, RH je obvezna tim osobama isplaćivati razliku između visine mjesečnog iznosa osobne invalidnine ostvarene po pravomoćnom rješenju nadležnog tijela BiH i visine mjesečnog iznosa invalidske mirovine koju bi ista osoba ostvarila po pravnim propisima u RH.

Dalje, po odredbama navedenog Ugovora, BiH je obvezna dostaviti RH pravomoćna rješenja o priznatom pravu prema svojim propisima za pripadnike HVO-a iz članka 1. stavka 1. točke 7. ovoga Ugovora.

Iz svega navedenoga je vidljivo da morate ispunjavati slijedeće uvjete:

- da ste kao pripadnik HVO-a stradali na teritoriju BiH,

- da ste ostvarili status ratnoga vojnog invalida, po osnovi ranjavanja ili zatočeništva, te

- da ste državljanin RH.

S obzirom da pokušavam pogoditi u kakvoj se poziciji nalazite, dajte malo više podataka, prije svega da li imate priznat status ratnog vojnog invalida, po kojoj osnovi i od koga je priznat, kod koga je pokrenut postupak za mirovinu, itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija