Jump to content

neznajući odbio alkotest...pomoć molim!!


marko28

Preporučene objave

Dobar dan!

prije nekoliko dana kretao sam se normalno cestom i na semaforu prošao kroz narančasto svijetlo! odjednom iza mene dođe policija, upali rotirku i ja sam naravno stao! Tu su oni tvrdili kako sam prošao kroz crveno svjetlo što uopće nije istina jer sam siguran da je bilo narančasto! ja i cura smo bili u autu i tako nakon jedno 20 min. prepiranja pitaju me da napravim alkotest, a ja onako cijeli živčan kažem da neću i on naravno napiše kaznu. Danas sam se malo raspitao i saznao da su ogromne kazne za odbijanje alkotesta, samo ja to nisam ni znao jer se u takvoj situaciji nikad u životu nisam našao!! Moram priznati da sam popio dvije pive od pola litre, ali vidim i ja da nisam smio odbiti alkotest jer bi sigurno bolje prošao!

jedna moja dobra prijateljica koja radi na sudu mi kaže da ne pišem žalbe jer da me nitko ne može izvući iz toga, a ja sam stvarno očajan jer mi dozvola treba za posao! Sad vas molim ako netko zna da li se isplati pisati žalbu, molim vas može li neki savjet što da napravim, da li ima zastare za takvo nešto! Stvarno sam neznalica što se tiče toga pa vas molim da mi nekako pomognete, mogu li ipak pokušati sa žalbom! Oni mi nisu dali nikakvu uplatnicu već samo neki nalog i zapisnik! Pomagajte!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazna za odbijanje alkotestiranja je ista kao za najvišu moguću količinu alkohola u krvi, pa se zato uvijek "više isplati" podvrgnuti alkotestiranju.

 

Inače, u prekršajnom se uvijek isplati žaliti. Za sada je apsolutna zastara dvije godine, ako malo zavučete postupak, na sve kaj dobijete pišete žalbu, vrlo je vjerojatno da će otići u zastaru.

 

U svakom slučaju ne možete ništa izgubiti ako se žalite. Više ćete (novaca i vozačke) izgubiti ako se ne žalite!

 

Pouka: ako piješ ne vozi, barem ne kroz crveno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na brzom odgovoru! Samo bih još nešto pitao ako nije problem!

Već sam napomenuo da sam bio kod sutkinje prijateljica (radi u prekršajnom sudu) i rekla je da se to ništa ne isplati jer da će mi odmah oduzeti dozvolu (sad je oduzeta na 3 dana) te da sutra dođem na sud kod suca kod kojeg bude moj predmet i da će mi on odrediti kaznu. Te mi je rekla i da za to nema zastare da je drugi zakon, kako više nije ništa isto kao prije! A ako se budem žalio kaže ona da je to još gore jer da se može i policija žaliti!!

Sad vidim da mi vi savjetujete da se žalim, što vjerojatno znači da mi ona ni ne želi pomoći!

Znači da li da idem sutra kod tog suca i dam svoju izjavu ili što će on od mene tražiti ne znam ni ja???

Ili možda da pričekam i da se žalim kad mi dođe kući? Koliko vidim žalbe i dalje "pale", znači moguća je zastara?? Stvarno sam neupućen

Unaprijed vam zahvaljujem stvarno mi je ovo hitno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam da li ste u međuvremenu bili na sudu ili ne, ali za nešto takvoga prvi put čujem.

Policija vam je možda dala prekršajni nalog na koji morate uložiti žalbu u roku od 8 dana inače je pravomoćan. Ne znam toliko o tome, da sigurno mogu tvrditi da oni tomogu napraviti kad je vozačka u pitanju.

 

Uglavnom, zastara je još uvijek dvije godine i nakon toga vam ne mogu ništa, pa ni uzeti vozačku, a vozačku morate "oročiti" tek kad je rješenje o prekršaju pravomoćno. ako se žalite, vjerojatno je da se to nikad neće dogoditi.

 

Jedno pitanje: Ako sam vam predložila da izbjegavate sud (mada sam tamo radila pa bi vas treala tjerati da ne izbjegnete pravdi), otkud onda ideja da idete sami bez poziva, da vam oni uruče rješenje i vjerojatno se odrknete prava na žalbu. Svašta!!! :roll: ) sorryte na ovom zadnjem!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Taj tip je vjerovatno bio pijan, i nije stao na crveno svjetlo na semaforu :-D .

Ima jedan dio ZOP-a koji kaže:

OBVEZNA PRIMJENA BLAŽEG ZAKONA

Članak 3.

(1) Prema počinitelju prekršaja primjenjuje se propis koji je bio na snazi u vrijeme kad je prekršaj počinjen.

(2) Ako se nakon počinjenja prekršaja propis jedanput ili više puta izmijeni, obvezno će se primijeniti propis koji je blaži za počinitelja.

 

Pročitajte ovo gore, pa tumačite kako znate, ali mislim da je sve jasno.

A ma, valjda nije pročitao taj dio ZOP-a, :-P:-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pan, ovo sto je napisao drmati je tocno. A ti si pogriješio u tumačenju toga. Dakle, to sto je on napisao odnosi se na prekršaje počinjene nakon stupanja na snagu tog novog zakona o prekršajima. A ovo što si ti pan obrazložio je isto točno, ali ne mozes kompromitirati prethodnu izjavu jer je i ona točna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Glede primjene blažeg zakona o prekršajima, tu se isto kao i u kaznenom pravu primjenjuje stajalište Vrhovnog suda St155/06 da zastara nije institut koji je povoljniji za počinitelja, već se radi o institutu koji je iznimnka (procesnopravni u kaznenom pravnu!).

Ne znam tekst novoprdloženog zakona o prekršajima, ali ako budfu išli kao što se ide inače i s izmjenema Kaznenog zakona, relano je očekivati da će se zastara primjenjivati na sve postupke koji nisu pravomoćno završeni do dana stupanja na snagu novog Zakona o prekršajima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija