Jump to content

otvaranje obrta ili firme


nepisman

Preporučene objave

Po podacima sa web stranice Ministarstva, za ovu godinu ste zakasnili sa zahtjevom.

Evo što je bilo traženo za ovu godinu, a vjerovatno će biti i za slijedeću, pa budite spremni:

"Potpora pojedinačnim poslovnim projektima

 

1. zahtjevi će se zaprimati po objavi Javnog poziva

2. Javni poziv biti će objavljen 2. svibnja 2007. godine u dnevnom tisku i web-stranici Ministarstva www.mobms.hr, a ostat će otvoren do 31. svibnja 2007. godine

 

Kriteriji za vrednovanje:

1. održivost poslovnog plana kao najvažniji kriterij za procjenu

2. zadruge, srednja i velika trgovačka društva, zaštitarske tvrtke, veliki trgovački lanci, te poduzeća koja sezonski zapošljavaju radnike ne mogu se kandidirati za potporu

3. prednost projektima na otocima, područjima od posebne državne skrbi i područjima s visokom stopom nezaposlenosti (uz ispunjenje osnovnih uvjeta)

4. prednost primarnim i sekundarnim oblicima djelatnosti

5. prednost podnositeljima zahtjeva koji su ujedno i hrvatski branitelji ili djeca poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja

6. prednost podnositeljima koji uz traženu potporu namjeravaju investirati i vlastita sredstva

7. u slučaju potrebe za visokim kreditnim sredstvima za ostvarenje poslovnog plana, tražitelj potpore dužan je uz traženu dokumentaciju dostaviti i pozitivno rješenje o odobrenju istih od nadležne institucije

8. zahtjevi koji ne ispunjavaju ranije navedene osnovne uvjete, nepotpuni i nepravovremeni zahtjevi neće se razmatrati

 

Obveze podnositelja u slučaju pozitivnog rješavanja zahtjeva:

 

1. zaposliti tri osobe iz ciljne skupine na rok od najmanje 24 mjeseca u roku od 90 dana od isplate poticaja

2. u slučaju ranijeg prekida radnog odnosa, zaposliti drugu osobu iz ciljne skupine počevši od dana raskida ugovora o radu sa prijašnjim zaposlenikom

3. u slučaju odustajanja od projekta za koji je dobivena potpora, MOBMS ima pravo revizije razloga odustajanja, te može tražiti povrat odobrenih sredstava

4. namjenski utrošak sredstava-u slučaju odobrenja potpore, tražitelj je dužan omogućiti MOBMS-u uvid u poslovanje sa sredstvima potpore."

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

morskywuk,

 

ovo što ste naveli jest samo jedan od mnogobrojnih natječaja u sklopu raznih poticajnih programa razvoja malog i srednjeg poduzetništva, s tim da ste propustii navesti i to da se takvi natječaji mogu naći i u sklopu PORA programa, kao i sklopu programa za razvoj ruralnih sredina, itd... ima ih puno, s tim da su mnogima rokovi prošli, a objavljeni su na web-stranicama, osim navedene, minist. poljoprivrede, šumarstva..., minist. za malo gospodarstvo i poduzetništvo (ili se nekako slično zove...). Nabrajanje linkova je sada uglavnom beskorisno jer su rokovi prošli (točnije, zadnji ističu za 2 dana, 12.06., što osoba koja je postavila pitanje ne može nikako iskoristiti jer nema niti firmu niti obrt a niti stigne više išta od toga svega skupa pripremiti ili otvoriti za tako kratko vrijeme).

 

Međutim, ono što je zapravo bilo pitanje, bilo je da li postoje pogodnosti za obrtnike (i/ili male poduzetnike) prilikom otvaranja te mogućnosti dobivanja kredita (vjerojatno se tu mislilo na nešto što postoji stalno prisutno, ne u obliku natječaja).

 

Činjenica je da je većina natječaja završila (možda će u sklopu pretpristupnih fondova europskoj uniji biti još natječaja tokom ove godine zbog, kako su javno iz raznih ministarstava poručili, velikog zanimanja).

 

Činjenica je da ja ne znam da li u trenutku otvaranja obrta netko može odmah po otvaranju ostvarivati povlastice, dobiti kredite i slično ...

 

Određene povlastice se mogu koristiti na kraju godine kod predavanja porezne prijave u smislu plaćanja poreza na dohodak, određene povlastice (ovisno o tome da li je osoba nezaposlena ili ne) mogu se steći kod HZZZ-a (treba provjeriti sadašnje stanje kod njih, u pravilu uvijek imaju programe za područja od posebne skrbi).

 

Da sam ja u tom području i da razmišljam o takvom nečem, svakako bih provjerio u svom Uredu za gospodarstvo sve informacije, zatim u HZZZ-u (hrv.zav.za zapošlj.), ali isto tako bih otvorio redom sve web-stranice ministarstava koje bi mogle na bilo koji način imati veze sa obrtom (ili firmom ili djelatnošću, kako god) kakvog mislim otvoriti.

 

Isto tako bih od svakog ministarstva pojedinačno (za koje mislim da bi mi moglo pomoći) zatražio (najjednostavnije telefonom ili e-mailom) dodatne informacije.

 

Problem sa ministarstvima je u pravilu u tome što se od njih teško dobivaju odgovori, a i kad se dobiju, treba dugo čekati na njih. Zato treba biti uporan, zvati svaki dan, neka od njih imaju live-linije sa besplatnim informacijama, pa bi sve to trebalo "prorošljati" ...

 

Što se kredita (klasičnih) tiče, o tome ne znam mnogo, osim da ih se može dobiti ako imate čvrste garancije. Tu su i gradovi i županije koje povremeno dodjeljuju kredite za razvoj obrtništva i malog gospodarstva, pa bi i to trebalo za konkretno područje provjeriti.

 

Ako netko zna nešto konkretnije, bilo bi mi jako drago jer vjerujem da ima mnogo onih koji bi vjerojatno iskoristili takve pogodnosti u tom području.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

GaiusI je napisao:

... Međutim, ono što je zapravo bilo pitanje, bilo je da li postoje pogodnosti za obrtnike (i/ili male poduzetnike) prilikom otvaranja te mogućnosti dobivanja kredita (vjerojatno se tu mislilo na nešto što postoji stalno prisutno, ne u obliku natječaja).

 

Poštovanje i Vama Gaiusl!

Nepisman je pitao:

"... Koja prava imam kao branitelj,nezaposlen,bez dana radnog staža ... Također uvjete i olakšice ako obrt otvorim u Kninu i zaposlim nekoga iz Knina ..."

Zbog toga je i moj odgovor išao u tom smjeru: nezaposleni HB, područja posebne državne skrbi, zapošljavanje najmanje tri osobe iz ciljane skupine - uglavnom prema uvjetima iz navedenog javnog poziva MOBMS-a.

Naravno da se pitanje može i šire postaviti, na način kako ste Vi napravili.

Međutim, kako ne poznajem poreznu problematiku dovoljno dobro, nisam ni pokušavao pitanje širiti dalje od onog što je postavljeno.

Inače, mislim da na Forumu ima puno potkovanijih stručnjaka na tom polju (pada mi na pamet ani2) za konkretniji odgovor od mog.

Sve ostalo navedeno u Vašem postu je OK, potpuno se slažem da je propušteno mnogo, čak previše prilika za "uzimanje" novca iz pretpristupnih Fondova.

Kada smo već kod toga, a vezano za branitelje, mislim da se na prste jedne ruke mogu nabrojati projekti udruga HRVI-a ili HB-a koji su "povukli" sredstva iz nekog od navedenih fondova. Šteta, jer je prilika bilo.

Pozdrav!

P.S. Ukoliko nepisman obrt otvori nakon isteka roka navedenog u javnom pozivu, tj. nakon 31. svibnja 2007. godine, može se natjecati za financijska sredstva predviđena u proračunu za 2008. godinu, naravno nakon novog javnog poziva.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potpuno ste u pravu.

HB može ostvariti pravo na poticajna sredstva iz nekoliko Mjera predviđenih Programom stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih HB i djece poginulih, zatočenih ili nestalih HB (tekst Programa za ovu proračunsku godinu trebao bi biti na web stranici MOBMS-a), odnosno za nekoliko svrha istovremeno.

Recimo da je gospodin pravovremeno podnio zahtjev za potporu pojedinačnim poslovnim projektima (obrti i mala trgovačka društva - 100.000,00 kn nepovratno) i sada za samozapošljavanje (obrt, trgovačko društvo, zadruga, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo - 20.000,00 kn nepovratno) ostvario bi, dakako ako ispunjava uvjete iz javnog poziva, ukupno 120.000,00 kn novčane potpore, što nije malo (barem za mene).

Hvala i Vama.

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo to mene i zanima,nepovratni krediti ilil bilo kakvi povojlni krediti za početak posla.Samo ne znam tko ih daje i kakvi su minimalni uvjeti.Ja bih zaposlio 2-3 radnika,ali ne znam moraju li to biti branitelji ili bilo koja osoba iz područja posebne državne skrbi.

Kakve porezne olakšice imam na dvoje malodobne djece?

Imam li pravo na stručnu pravnu pomoć na početku?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za prvi dio Vašeg pitanja već sam napisao ono što znam, a sada za ova posljednja dva :

 

"Kakve porezne olakšice imam na dvoje malodobne djece?"

 

Ako uzdržavate djecu Vi, iz Vašeg posla (obrt, firma, ...), tada ćete to na kraju poslovne godine iskazati u poreznoj prijavi te ćete temeljem toga moći kod oporezivanja dohotka iskoristiti poreznu olakšicu za smanjenje porezne osnovice. Drugim riječima, ukoliko ostvarite dohodak za koji biste morali platiti porez na dohodak, temeljem uzdržavanja djece taj porez će biti za određen iznos manji (ovisno o Vašem dohotku).

 

Oko ovih stvari, ako nemate iskustva u tome, najpametnije Vam je angažirati osobu koja dobro poznaje vođenje poslovnih knjiga sukldano poslu kojim se mislite baviti. S obzirom da nemate (tako po Vašim pitanjima ispada) dovoljno znanja sa područja poreznih propisa, nikako ne ulazite u poslove bez adekvatnog i profesionalnog knjigovodstvenog praćenja.

 

 

"Imam li pravo na stručnu pravnu pomoć na početku? "

 

Neko pravo stručne pomoći nije predviđeno zakonom o obrtu, ali niti drugim zakonima u smislu da Vam netko MORA pomoći i da mu je to OBAVEZA.

 

Postoje u svim gradovima u sklopu porezne uprave osobe zadužene za pravnu i stručnu pomoć, "porezni savjetnici". Njih u početkui možete uistinu kontaktirati, razgovarati s njima, ali se nemojte grubo razočarati u činjenicu da će im najčešći odgovor biti "pitajte u Vašem knjigovodstvu".

 

Slijedeća osoba koja Vam donekle u nekim stvarima može pomoći (ako je imalo susretljiva) je referent u poreznoj upravi kojem ćete pripadati po otvaranju posla (obično po nekom abecednom sistemu).

 

Ono što morate u Vašem gradu ispitati jest da li postoje bilo kakvi "poduzetnički" centri.

 

Županije i gradovi su često u posljednjih 3-4 godine inicirali razne "poduzetničke inkubatore", razne seminare. Mnogi od njih su bili besplatni (otvorenog tipa).

 

Također, ako mislite otvarati obrt, tada svakako otiđite u Vašu Obrtničku komoru. Od njih također nemojte očekivati previše, ali možda dobijete kakvu konkretnu informaciju o kakvom besplatnom seminaru ili drugom vidu pomoći kakvu Vi tražite.

 

Uza sve to, najviše objašnjenja i pomoći uglavnom ćete dobiti od svog knjigovodstvenog servisa (sad ispada da sam i ja kao onaj sa porezne), ali mnogo toga možete i sami saznati putem :

 

- ovog portala (nije reklama, dovoljno je da pogledate razne postove vezane uz ovu temu putem tražilice),

- web-stranica porezne uprave

- literature koju možete podići u poreznoj upravi (vezanu uz područje koje Vas zanima).

 

Bilo bi jako dobro da se povežete sa nekim tko se bavi već djelatnošću kojom se i Vi imate namjeru baviti, da možda i od te osobe na neki način saznate ono što Vas zanima.

 

Kakav god posao otvorili, nikako Vam ne savjetujem početi bez osobe koja će Vam kvalitetno i profesionalno voditi cjelokupno knjigovodstvo (uglavnom knjigovodstveni servisi to dobro rade, ali o tom-po tom ...).

 

Kod otvaranja firme (obrt ili doo) već se skuplja dosta razne papirologije, pa još ako želite ići na natječaje (bilo za kredite ili nepovratna sredstva), pa još ako mislite zaposliti 2-3 osobe ... sami nećete u početku stići obavljati sve birokratske poslove i zavrzlame ako želite da Vam Vaš posao funkcionira - normalno.

 

Vi slobodno pitajte dalje što Vas zanima ...

 

Za početak bih Vam savjetovao da detaljno pogledate još i ove (osobno ih koristim) linkove :

 

www.limun.hr

 

(ponajviše zbog često diskutabilne ali i neizbježne poslovne terminologije)

 

www.poslovniforum.hr

 

(na jednom mjestu za početak, pregled velikog broja zakona i propisa)

 

www.pu.mfin.hr

 

(web-stranica porezne uprave)

 

 

www.nn.hr

 

(web-stranica Narodnih novina)

 

...

 

Ima toga još, ali kad sve ovo prođete (pročitate) , bit će Vam mnogo toga jasnije.

 

Pretplatom na neki od poslovnih časopisa (npr. Računovodstvo i financije-RIF, Revizija, računovodstvo i financije-RRIF, itd.) stječete pravo na besplatne konzultacije sa stručnjacima u tim časopisima koji Vam često mogu brzo i efikasno pomoći u svakodnevnim situacijama, pa i u pitanjima poput ovih koje ste ovdje postavili.

 

Vjerujem da za početak imate dovoljno informacija.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija