Jump to content

Raskid vanbračne zajednice-potraživanja


micamaca

Preporučene objave

Poštovani!

javljam se po prvi put i imam pitanje na koje vjerujem mnogi znaju odgovor. Naime, majka mi već 4 godine živi u izvanbračnoj zajednici sa 12 godina mlađim muškarcem. no u posljednje vrijeme stvari ne funkcioniraju kako bi trebale i ona želi razvrgnuti tu zajednicu. On je došao u njezinu kuću i živi u njoj, zajedno plaćaju troškove življenja i uložio je nešto svog novca u kupnju dijela namještaja. Zanima me sa pravnog stajališta može li on tražiti neku naknadu za uložen trud i rad dok je ovdje živio? Kuća je bila u derutnom stanju i većinu "muških poslova" je obavljao uz pomoć i na nagovor moje majke. Kuća je sada u odličnom stanju no napominjem da je moja majka koja ima vrlo dobru inozemnu mirovinu svo vrijeme financirala te radove. Naravno dokaza u smislu nekih računa za kupnju potrebitog materijala vjerojatno nema. On je alkoholičar u slobodno vrijeme, jer mu posao ne dozvoljava da konzumira alkohol. Kako biste nazvali nekog tko popije tri litre vina u jedno popodne pa makar se radilo i o fešti, a ujutro započinje sa žesticom kako bi isprao grlo.Uz to vrši psihičko maltretiranje osobito kada popije. Ne kažem da je samo on kriv. Majka mi je jako teška osoba no na njezinoj sam strani što i nije teško razumjeti. Molim Vas vaše mišljenje. Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

izvanbračna zajednica je u našem pravu, na žalost, jako površno obrađen institut.

 

na nju se primjenjuju sve odredbe koje se primjenjuju i na brak. stoga, sva imovina koju su parnteri stvorili za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice se dijeli na pola, bez obzira koliko tko zarađivao ili bio netko alkoholičar ili ne.

postoje neki izuzetci, ali oni se, koliko vidim vašeg slučaja ne dotiču, pa nećemo o njima

 

glede raskidanja;

izvanbračna zajednica se ne mora raskidati nikakvim formalnim aktom. ona prestaje postojati prestankom "životne zajednice"

upravo takva formulacija institutu izvanbračne zajednice i daje toliku pravnu nesigurnost.

 

kako god, da ne ulazimo u teoriju,

vaša majka jednostavno može zabrantit gospodinu da ulazi u kuću i to je to.

on može

KAO PRVO - tražiti sudski da mu ona preda sve pokretnine u toj kući za koje može dokazati da su u njegovom vlasništvu, ili

KAO DRUGO - tvrditi da je postojala izvanbračna zajednica, što u tom slučaju mora i dokazati. dakle teret dokazivanja postojanja izvanbračne zajednice leži na njemu, a to mu nipošto neće biti lak posao.

tek ako uspije dokazati, slijedi dokazivanje toga koliko je tko unio u zajdnicu, koliko su zajdno stekli, pa onda podjela i tako dalje... jedan jako skup i dugotrajan postupak, i čisto sumnjam da bi ga osoba kakvu ste vi opisali bila spremna poduzeti.

 

ipak, jedan problem mi pada na pamet. radi se o tome da li je gospodin prijavljen na adresu te nekretnine. ako je, onda je to učinjeno na osnuvu pristanka vlasnika nekretnine, pretpostavljam vaše majke. to bi mogao biti snažan dokaz za postojanje zajednice, pogotovo ako je to kojim slučajem tako i zapisano u toj izjavi...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija