Jump to content

Ovrha na plaću za redovno uzdržavanje - pomoć


tomo_zg

Preporučene objave

Pozdrav,

 

kao prvo, pozdravljam ovaj forum.Idealno mjesto za potražiti savjet u sveopćoj zavrzlami hrvatskog zakonodavstva.Kako nisam uspio doći do pravovaljanog odgovora, molio bih članove foruma za savjet.

Tijekom brakorazvodne parnice dusuđeno mi je plaćanje uzdržavanja za mldb dijete "privremenom mjerom" u iznosu od 20% od plaće. No, u presudi općinskog suda taj postotak je povećan na 25 % od plaće i pojavila se razlika za manje uplaćenu alimentaciju, a koja mi se uredno skidala sa plaće u iznosu od 20 %. Kada je presuda postala pravomoćna, privremena mjera je ukinuta i ja sam dobrovoljno plaćao alimentaciju u iznosu 25% od plaće. Prije mjesec dana dolazi mi ovrha na plaću za razliku manje uplaćenog uzdržavanja, koje nisam niti osporavao, ali i Rješenje o priojenosu za daljnje obroke uzdržavanja unatoč činjenici da ja dobrovoljno ispunjavam svoju zakonsku obvezu i to uplatom na tekući račun bivše supruge koji je naveden u presudi Općinskog suda.

Pitanje: Da li postoji zakonska osnova da mi se prisilnom ovrhom skida iznos alimentacije sa plaće , a nakon što ja to dobrovoljno izvršavam i na koji način je zakonski moguće obustaviti takvu vrstu ovrhe? Naime, sudu sam odmah dostavio sve kopije uplata redovnog uzdržavanja no, navodno, sudac je to potpuno ignorirao jer sam ja sudu trebao dostaviti kopije uplata za svaki uplaćeni obrok ?!

 

Zahvaljujem unaprijed na pomoći i savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovrha sama po sebi predstavlja prisilnu naplatu, dakle nema prisilne ovrhe.Nije mi jasno kako oni tebe traže naknadu razlike kad si ispunjavao odluku suda za 20%?? Možeš tražiti smanjenje ako saznaš da su ti se bračnom drugu poboljšali životni uvjeti, uprotivnom si dužan do 18 g. života djeteta. I inače ako plaćaš ženi na račun imaš sve crno na bijelo, tako da tu ne bi smjelo biti problema, jer imaš bankovne izvadke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

.......Tijekom brakorazvodne parnice dusuđeno mi je plaćanje uzdržavanja za mldb dijete "privremenom mjerom" u iznosu od 20% od plaće. No, u presudi općinskog suda taj postotak je povećan na 25 % od plaće i pojavila se razlika za manje uplaćenu alimentaciju, a koja mi se uredno skidala sa plaće u iznosu od 20 %........

_________________________________________

 

Da ispunjavao je obvezu - privremenu mjeru. No, čovjeku je privremenom mjerom dok je trajala brakorazvodna parnica određeno 20%, a kad je parnica okončana sud je dosudio 25% alimentacije. I sad gospodin mora namiriti razliku koja je nastala između 20 i 25%. A dužan je namiriti iz razloga što se tih 25% primjenjuje od dana tužbe za razvod braka i određivanje visine alimentacije a ne od dana pravomoćnosti presude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija