Jump to content

fiducijarno vlasništvo - kupoprodajni ugovor


IvanaLeni

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Ovo je moj prvi post na ovom forumu i nažalost započinje traženjem vaše pomoći.

Nisam stigla pregledati sve teme pa ako se o ovome već negdje pisalo, molim da mi napišete link.

 

Dala sam kaparu za stan.

Prodavatelj je pravna osoba, ali vlasništvo je fiducij banke 1/1, dok se u potpunosti ne podmiri kredit koji je prodavatelj digao prilikom izgradnje stambenog objekta.

Radi se o novogradnji.

 

Dobilla sam pismo namjere banke u kojem piše:

...spremna izdati brisovno očitovanje za nekretninu koja je instrument osiguranja prema Ugovoru o okvirnom iznosu zaduženja broj ... sa Sporazumom stranaka o pijenosu vlasništva na nekretnini radi osiguranja novčane tražbine od datuma...

 

ne piše konkretno da se briše fiducij i 2 zabilježbe na Vlasničkom listu - brine me druga zabilježba #zabranjuje se zabrana opterećivanja predmetne nekretnine do potpunog namiranja tražbine banke.#

da li trebam tražiti na uvid navedeni Ugovoru o okvirnom iznosu zaduženja da vidim da li je to to i gdje se to može tražiti. Kod javnog bilježnika gdje je ugovor ovjeren?? ili se zbog ovog ne trebam brinuti

(moj stan je manje vrijednosti nego iznos zaduženja prodavatelja)

 

ovo mi je kupnja prvog stana pa ne znam proceduru...

 

na kupoprodajnom ugovoru piše da je isključivo vlasništvo prodavatelja bez tereta,

ugovor još nisam potpisala jer me zanima da li je to točno ili se u Kupoprodajnom ugovoru mora upisati da je banka fiducijarni vlasnik i da sam primila pismo namjere?

 

s obzirom da je prodavatelj pravna osoba i da se radi o novogradnji, treba li prodavatelj u Kupoprodajnom ugovoru iskazati iznose PDVa i Poreza na promet za stan i građevinsko zemljište ili to može iskazati naknadno kad primi uplatu (nisam spomenula da dižem kredit u banci) kada mi izda račun?

Kada plaćam porez? nakon potpisa Kupoprodajnog ugovora ili nakon što moja banka isplati prodavatelju novac?

Oslobođena sam poreza do 50m2, ali nekoliko kvadrata je više..

 

da li je potrebno na Kupoprodajni ugovor napisati klauzulu intabulandi?

 

imam pregršt pitanja... nadam se da netko ima i odgovore.

 

HVALA UNAPRIJED OD SRCA!!

 

Pozdrav,

Ivana :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče klauzule intabulandi to je obavezno je bez toga ti uknjižba nije moguća, klauzulu je moguće dat i u posebnoj izjavi tako da to nije problem, fiducije itekako je, da li će ti uopće banka dati kredit na stan pod fiducijom, to ovisi o banci, tu sigurno ima još stanova pa nije samo tvoj stan u pitanju već je cijela zgrada pod fiducijom, znam da se kredit može brisati brisovnicom od banke pojedinačno a za fiduciju ti nisam sigurna, ali ako si dobila od banke pismo da će ti dati brisovnicu onda nema problema jer tom brisovnicom ćeš vjerojatno moći i brisati, brišući fiduciju brišeš i zabilježbu o prijenosu vlasništva, nadam se da sam ti bar malo pomogla

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Redom...

Trebalo bi dogovoriti sa bankom koja je prodavatelju dala kredit da omogući upis hipoteke vaše banke kako bi se isplatila kupoprodajna cijena i izdalo brisovno očitovanje. Uglavnom treba naći neki modus među bankama da se to riješi, općenito se te situacije uspješno rješavaju.

 

Ipak bi preporučila da se u ugovou opiše situacija sa fiducijom i kreditima, a ne potpisati da je bez tereta.

 

Ukoliko Vas zanima ugovor o okvirnom iznosu zaduženja možete dobiti u zemljišnim knjigama.

 

PDV ne mora biti iskazan u samom ugovoru već je prodavatelj dužan izdati Vam račun sa iskazanim iznosima vrijednosti zemljišta sa komunalijama (na koji se plaća porez na promet nekretnina 5% proporcionalno površini vašeg stana u odnosu na cijelu nekretninu), građevinske vrijednosti kao osnovice za PDV i sam iznos PDV - a. Taj račun prilažete poreznoj prijavi (u kopiji). Nije na odmet da se u ugovoru napomene da će prodavatelj izdati račun po isplati cijene.

Porez morate prijaviti u roku od 30 dana od dana sklapanja ugovora (ovjere od bilježnika). Prijavu odnesite osobno na poreznu i napomenite da tražite oslobođenje od poreza, pa će vas točno uputiti koje da sve dokumente priložite ( uz obvezne ugovor i račun).

 

Klauzula intabulandi u ugovoru ne mora stajati, već se može izdati naknadno. No, dobro je u ugovoru napomenuti da se prodavatelj obvezuje po isplati ukupne cijene izdati takvu ispravu i omogućiti uknjižbu.

 

Ako ima još pitanja....

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovorima.

bila sam kod odvjetnika, koji mi je rekao da NE potpisujem Kupoprodajni ugovor dok se fiducij ne riješi.

Može li prodavatelj prema zakonu sklapati Ugovore, ukoliko on nije vlasnik u z.k., već je u zemljišnim knjigama upisana banka 1/1 zbog fiducija.

Prijedlog odvjetnika je da sa pismom namjere fiducijarne banke i predugovorom idem u moju banku sklopiti Ugovor o kreditu i dobiti odobrenje.

Onda s tim Ugovorom o kreditu idem do fiducijarne banke i tražim upis hipoteke moje banke u z.k., kada to ishodim idem potpisati Kupoprodajni ugovor i moja banka isplaćuje fiducijarnog vlasnika koji nakon toga izdaje Brisovno očitovanje...

Mogu li pokrenuti kredit u banci na temelju predugovora?

 

Problem:

Banka koja ima fiducijarno vlasništvo mi odbija upis hipoteke moje banke prije isplate.

I tu se stvar komplicira. Stvara se začarani krug.

Sutra idem u moju banku da vidim postoji li neka druga mogućnost.

Zna li netko od vas koje su mi druge mogućnosti?

Da li je ovo sa upisom hipoteke kao banka drugog reda negdje upisano u zakonu da se mogu pozvati na to i to proslijediti banci koja ima fiducij?

Ispravljeno mi je pismo namjere ali su na novom izbrisali poziv na broj, da li je to bitno?

Također prodavatelj je pravna osoba; da li osim MB tvrtke, treba upisati i JMBG dir. odnosno zastupnika tvrtke, prodavatelja s kojim potpisujem Ugovor.

Opet pregršt pitanja...

pls help!!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija