Jump to content

Povrat poreza i sustav PDVa


Dominic

Preporučene objave

Molim savjet!

 

Osoba A je umirovljenik. Buduci da tvrtka ima potrebu za radnicima, nakon sto je usao u mirovinu, nastavio je raditi povremeno honorarno za sto ima ugovor o djelu. Sada Porezna uprava trazi da udje u sustav PDVa, zato sto je prosle godine imao honorara u vrijednosti vecoj od 85.000kn. Na pitanje sto to znaci odgovoreno mu je da ce sada morati kvartalno uplacivati 22% zarade kao porez.

 

Pitanje je vrlo jednostavno, no, nekim cudom, nitko ne zna ili nece na njega odgovoriti: Tko daje taj novac? Umirovljenik od svoje zarade? (najmanje logicno, znaci da dobiva 22% manje nego je u ugovoru). Tvrtka? (kako? znaci li to da moraju sada sve honorare dignuti za 22%? ) ili netko treci ili ipak nitko?

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porezni obveznik koji je ostvario primitak veći od 85.000,00 kn obvezan je prijaviti se u sustav PDV-a. Pri tom ostvaruje pravo odbivanja pretporeza pri nabavi materijala ili dugotrajne imovine nužne za obavljanje rada po ugovoru o djelu.

PDV uplaćuje izvršitelj posla koji je obvezan ispostaviti naručitelju posla fakturu.

Temeljem te fakture naručitelj posla iskazani PDV može koristiti kao pretporez.

Npr. ako je izvršitelj posla prije ulaska u sustav PDV-a imao primitak od 10.000,00 kn on sada taj primitak mora uvećati za 22% pa će sada primitak iznositi 12.200,00 kn. Od tog iznosa oduzima se 22% tj. 2200,00 kn i osnovica za doprinose je 10.000,00 kn.

Neto svota koju će dobiti je 5.640,00 kn (uračunat porez+prirez 18%), s tim da će mu naručitelj uplatiti + 2.200,00 kn za PDV.

Naručitelj posla ima pravo na odbitak pretporeza u iznosu od 2.200, 00 kn.

Radi usporedbe:

Ako izvršitelj nije u sustavu PDV-a a ima primitak od 10.000,00 kn neto svota za isplatu će biti 5.760,00 kn (uračunat porez+prirez 18%).

 

Ako naručitelj raodva ne želi povećavati ukupni primtak za PDV onda je obračun drugačiji i u konačnici izvršitelj bi dobio neto svotu od 4.622,96 kn.

Dakle, osnovica za doprinose bi bila 8.196,72 kn.

 

Evo, nadam se da sam barem malo razjasnila situaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na objasnjenju, no, jos uvijek dvojim sto napraviti.

 

Da pojednostavimo, tvrtka je drzavna i u racunovodstvu kazu da takav slucaj nisu imali i nije ih bas briga. Sada pokusavam naci argument da osobi A ipak uplate 22% vece honorare. Jesam li dobro shvatio da ce im se to onda vratiti kroz povrat poreza? Moze li to biti njegov argument da mu ipak trebaju uplatiti 22% vise?

 

I dalje mi nije jasno sto bi to znacilo da oni "ne zele povecavati ukupni primitak za PDV". To bi znacilo da njegovi honorari de facto postaju 22% nizi?!

 

Hvala jos jednom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, dobro ste shvatili, njima će se to vratiti kao pretporez i za njiih se u konačnici trošak ne povećava.

Uostalom, oni bi sve ovo trebali znati i vjerojatno imaju program za izračun drugog dohotka sa PDV-om te mogu simulirati izračun i uvjeriti se u ovo što vam kažem. To što nisu nikada do sada imali ovakvi slučaj ne opravdava ih da to ne rade u budućnosti.

Pitanje:

Da li je ugovor o djelu ugovoren za neto ili bruto primitak?

Ako je ugovorene za neto primitak onda vam moraju povećati primitak za PDV jer će u protivnom neto primitak biti manji. To sam vam objasnila u prethodnom postu.

Ako je ugovren bruto primitak treba mijenjati ugovor i uvrstiti klauzulu za PDV.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana Ani2,

 

Iskrsla je nova komplikacija. Narucitelj usluge nije u sustavu PDVa (zdravstvo), te ne zele napraviti izracun s PDVom.

 

Jos nesto, buduci da se PDV obracunava na brutto, ispada da bi umirovljenik koji prehranjuje jos 2 osobe tim honorarom, sada morao od svojih 20tak tisuca kuna koje je dobio na ruke u prvih 6 mjeseci ove godine isplatiti Poreznoj upravi oko 8000! On te novce jednostavno nema. Iako nisam strucan u tom podrucju, sam svake godine izracunavam svoj povrat poreza i barem mislim da poznajem zdravu logiku. Iskreno, ovo mi i dalje sve skupa zvuci kao neka gruba greska sustava. Dakle, jos jednom, umirovljenik dobiva izmedju 4 i 5 000 kn mjesecno honorara od koje zive 3 osobe i sada bi morao godisnje isplatiti drzavi vise od 15000 kn?!

 

Ovaj tren mi pada na pamet - mozda se taj iznos onda njemu vraca iduce godine kroz nekakav povrat?!

 

Hvala na pomoci, valjda cemo raspetljati ovaj cvor...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, PDV se ne vraća na kraju godine. Jedino što preporučam je skupljati račune koji se plaćaju a u svezi su sa troškom koje izvršitelj ima u svezi ugovorenog posla. Tako će platiti manje PDV-a.

Jedino što će mu se na kraju godine vratiti je porez na dohodak jer je kod ugovora o djelu taj porez 25%. Dakle, zbrojit će svoju mirovinu, primitak s osonove ugovora o djelu, uzeti olakšice za uzdržavane članove kako bi povećao osobni odobitak i samo na ostatak obračunati porez, a ostatak će se vratiti. (nadam se da forumulz izračuna znadete).

A što se tiče obračuna PDV-a njemu se sada na njegov bruto primitak primjenjuje preračunata stopa PDV-a tj. 18,0328%.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima.

 

Jucer su i u poreznoj upravi molili da donese ugovor, pa smo za sada dosli do istog zakljucka - ugovor je vrlo cudan. Ne spominju se nikakvi iznosi vec doslovno pise : " iznos ce biti dobiven obracunom sukladno vazecim propisima koji reguliraju honorare ove vrste". Sada je nekakav sef porezne ispostave uzeo kopiju tog ugovora i rekao da ce se dalje raspitati. Takodjer je spomenuo mogucnost da bi se mogao sklopiti novi ugovor koji spominje retrogradno obracun PDVa.

 

Ukoliko ce morati sklapati novi Ugovor o djelu, koji je Vas savjet?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dominic je napisao:

Ne spominju se nikakvi iznosi vec doslovno pise : " iznos ce biti dobiven obracunom sukladno vazecim propisima koji reguliraju honorare ove vrste". Takodjer je spomenuo mogucnost da bi se mogao sklopiti novi ugovor koji spominje retrogradno obracun PDVa.

 

Ukoliko ce morati sklapati novi Ugovor o djelu, koji je Vas savjet?

 

Bez obzira što ne piše koliki iznos pripada izvršitelju posla svakako je ovdje nedostatak što ne piše da li će to biti neto ili bruto iznos. Po meni to bi se moglo utvrditi iz dosadašnjih uplata odnoso obračuna. Kao što vidim navodi se "iznos će biti dobiven obracunom sukladno vazecim propisima koji reguliraju honorare ove vrste". Dakle, provjerite dosadašnje obračune!!!

Ukoliko ne sklopite novi ugovor izvršitelj posla će biti isplaćen u umanjenom iznosu zbog PDV-a.

Predlažem da sklopite novi ugovor o djelu u kojem će naručitelj posla biti obvezan plaćati izvršitelju "neto iznos koji će se dobiti obračunom skukladno važećim propisima koji reguliraju neto honorare ove vrste" i na to sve Zakonima pripadajuće poreze i doprinose.

Samo na ovaj način izvršitelj posla, zbog ulaska u sustav PDV-a neće biti na gubitku!

Važno:

Da bi se izvršitelju islatila naknada za ugovor o djelu on mora naručitelju ispostaviti račun u kojem će biti sadržani: PDV, doprinosi te porez i prirez (ako ima prirez).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija