Jump to content

Upisi u srednju školu


PrEsVeTli

Preporučene objave

Nakon svi silnih prosvjeda i studentskih pobuna zbog naše djece sad više niti sam ne znam. Da li moji klinci prilikom upisa u srednju školu imaju pravo nakakav bod zbog mojeg RVI ili više nemaju nikakva prava. :-?

Trebal bi upisati prvi srednje po prvi put pa ne znam da li mi se isplati ići obijati vrata po školama ako od toga nema neke koristi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi upisao dijete u školu koju želi ići, mora proći bodovni prag, a onda tek pogoduje status HRVI-a ili dragovoljca.

7. OSTALA PRAVA

 

PREDNOST PRI UPISU U OBRAZOVNE USTANOVE

 

Članak 53.

 

Djeca smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, djeca zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, HRVI iz Domovinskog rata i djeca HRVI iz Domovinskog rata, hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, dragovoljac i djeca dragovoljca iz Domovinskog rata izravno se upisuju u srednje škole i visoka učilišta pod uvjetom da prijeđu bodovni, odnosno razredbeni prag, te da zadovolje na ispitu sposobnosti i darovitosti u srednjim školama i visokim učilištima u kojima se provodi prijamni ispit.

 

Za fakultete je bilo frke, ali po mojim saznanjima, kod srednjih škola nije bilo promjena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Klikom na link koji ste dali ne mogu otvoriti stranicu (javlja internu grešku), ali pretpostavljam da je riječ o Odluci o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole MZOŠ-a od 11. travnja 2007. godine.

Dakle, u točki B.4 toga akta ("Vrednovanje rezultata učenja u otežanim uvjetima prethodnog školovanja") navode se uvjeti za upis učenika temeljem Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, te djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata (kao što vidite, ne spominje se ZOPHBDR):

" Pravo izravnog upisa iz stavka 1. ove točke imaju i djeca smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djeca 100%-tnih HRVI-a iz DR prve skupine, pod uvjetom da prijeđu bodovni prag koji je škola objavila u natječaju za upis, te da zadovolje na ispitu sposobnosti i darovitosti u školama u kojima je to upisni uvjet.

Za ostvarivanje prava iz stavka 1. i 3. ove točke učenik je uz zamolbu dužan priložiti odgovarajuća rješenja i potvrde nadležnih državnih tijela."

 

Kao što vidite, nigdje se ne spominje članak 53. ZOPHBDR, niti je krug ljudi koji su imali prednost kod upisa isti kao u ukinutom članku Zakona.

Da podsjetim, članak 53. Zakona odnosio se na slijedeće skupine:

- djeca smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,

- djeca zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,

- HRVI iz Domovinskog rata,

- djeca HRVI iz Domovinskog rata,

- hrvatski branitelji iz Domovinskog rata,

- dragovoljac,

- djeca dragovoljca iz Domovinskog rata.

Svi oni su se izravno upisivali pod uvjetom da prijeđu bodovni, odnosno razredbeni prag, te da zadovolje na ispitu sposobnosti i darovitosti u srednjim školama i visokim učilištima u kojima se provodi prijamni ispit.

 

Međutim, pa citiranoj odluci MZOŠ-a sada prednost kod upisa imaju (naravno, pod uvjetom da prijeđu bodovni, odnosno razredbeni prag, te da zadovolje na ispitu sposobnosti i darovitosti u srednjim školama i visokim učilištima u kojima se provodi prijamni ispit):

- djeca smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

- djeca 100%-tnih HRVI I. skupine.

 

Dakle, ne djeca svih HRVI-a (čak ne i djeca 100%-tnih HRVI-a II. skupine) i ne na temelju članka 53. Zakona (jer je isti ukinut).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najvjerojatnije što je PDF format ni ja ne mogu u otvoriti rečeni link, niti u cijelosti prijenjeti ono na što sam htio upozoriti. Naime, "Odluka o elementima i kriterijima za upis 2007/2008. pod oznakom B.4.5. toč. XVII (Upis učenika koji žive u teškim životnim uvjetima), tu sam mislio pod PTSP, za što je potrebita odgovarajuća dokumentacija. No ima tu još toga, a između ostalog što o odluku o upisu donosi Ravnatelj škole. Najbolje, da ne bih krivo prenio, pogledate sami i normalno raspitate se u školi gdje se djete namjerava upisati.

Wuče, u pravu si glede čl. 53 ZOPHB, no dio kriterija usko je vezan uz taj Zakon. Da ne bi ispalo neko prepucavanje između nas dvoje, jer za to nema ni potrebe, jer uvijek cijenim mišljenje Wuka, pogledajte link www.mozš.hr, pa ako bude ne jasnoća, možemo dati pojašnjenje. Više Wuk, nego ja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma nema nikakvog prepucavanja.

Samo sam htio naglasiti da se navedena prednost ne odnosi na djecu svih HRVI-a, niti se temelji na čl. 53. Zakona, već na članku 57. stavku 4. Zakona o srednjem školstvu, koji članak daje ovlasti ministru znanosti, obrazovanja i športa da propiše opće i posebne kriterije za upis u SŠ ("Elemente i kriterije za izbor kandidata prema stavku 3. ovoga članka za sve vrste srednjih škola propisuje ministar prosvjete.").

 

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na iscrpnim odgovorima, znači nema veze kaj je dijete odrastalo samo s majkom jer smo se mi potucali po kojekakvim terenima i kaj joj nisam mogao pomoći u samim počecima školovanja bilo savjetom bilo toplom riječi. Bitno je da ne mogu pomoći niti sada, sam bog kaj ima nekih bodovnih pragova u nekim školama koje je prošla pa će mi sada vratiti za sve ono kaj ja nisam bil doma sad ne bude nje. :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija