Jump to content

2 stalna posla


Flashgordon

Preporučene objave

pa neznam kak se to tretira u hr ali svaki posao mora biti prijavljen sad da li ce te prijaviti na 5 sati u tjednu ali vise stvar dogovora i koliko ce te raditi.Ali mislim da se porezna raduje takvim slucajevima zbog vece zarade mora se i porez

drzavi platit, ali ovo je samo povrsno ali ne bas i pravno, pravnici o tome znaju puno vise.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema Zakonu o radu maksimalno trajanje radnog vremena je 40 sati tjedno, tako da ne možete sklopiti dva ugovora o radu na puno radno vrijeme. Moguće se zaposliti na nepuno radno vrijeme kod dva poslodavca, no ukupno trajanje tog rada ne smije biti više od 40 sati tjedno.

 

Druga mogućnost je raditi kod jednog poslodavca po ugovoru o radu (normalno u punom radnom vremenu), a s drugim sklopiti ugovor o djelu, i putem tog ugovora raditi dodatni posao s drugim poslodavcem.

 

Treća je mogućnost raditi kod jednog poslodavca po ugovoru o radu, a osnovati tvrtku (d.O.o. u kojoj ste direktor, no ne morate u njoj biti zaposlen) te putem te tvrtke stupite u poslovni odnos s drugim poslodavcem.

 

U prva dva slučaja oba poslodavca uplaćuju mirovinsko i zdravstveno. Na ugovor o djelu se također plaćaju doprinosi, a i nema ugrađenih poreznih olakšica, tako da je u konačnici nešto skuplji za poslodavca, ali zato može biti povoljniji za radnika koji kroz godišnju poreznu prijavu može dobiti višak tako uplaćenog poreza. U trećem slučaju samo prvi poslodavac plaća doprinose, dok se u odnosu plaćanja između dvije tvrtke takvih doprinosa nema.

 

Još jedna varijanta treće mogućnosti je da ostanete raditi kod svog poslodavca prema ugovoru o radu, a pokrenete obrt ili registrirate samostalnu djelatnost te s drugim poslodavcem stupite u poslovni odnos putem tog obrta/djelatnosti. No, u tom slučaju vi postajete obveznik paušalno uplaćivanja doprinosa po osnovi tog obrta ili djelatnosti (kakvih 2500 kuna mjesečno, varira od djelatnosti), dok vaš poslodavac kod kojeg radite putem ugovora o radu i dalje uplaćuje doprinose za vas po osnovi tog rada.

 

Kao što vidite, pravnih mogućnosti je nekoliko, i svaka ima svoje fiskalne prednosti i nedostatke, već zavisno o tome čime se bavite, koliko su ta dva poslodavca fleksibilna, koliki su vam prihodi od tih djelatnosti, koliko si možete troškova osnivanja pravne osobe priuštiti, u kojem se smjeru želite razvijati sebe i svoj posao itd...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija