Jump to content

Odbijen zahtjev kao preuranjen


Duro

Preporučene objave

Molim za mišljenje - savjet u svezi sljedećeg: osoba je 2000 godine podnijela zahtjev upravnom tijelu za donošenje rješenja i bila odbijena s navodom da je zahtjev preuranjen, žalila se drugostupoanjskom i bila isto odbijena, tužila je Upravnom sudu ali sud nije tužbu uvažio ( odbacio 2002); po otklanjanju tog uzroka navodne preuranjenosti 2005 godine ponovno podnosi zahtjev i biva joj odobren. Prije nekoliko dana saznaje kako je Vrhovni sud svojom presudom iz 2004 povodom zahtjeva državnog odvjetništva za zaštitu zakonitosti u identičnom slučaju kada je Upravni sud odbacio tužbu i potvrdio da je zahtjev preuranjen, poništio takvu presudu Upravnog suda i izrekom utvrdio da taj razlog nije zakonski razlog za preuranjenost i da treba ponovno razmotriti zahtjev. Može li se što učiniti i tražiti nešto kao obnova postupka ili kako da to već nazovem ili ...?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

morskywuk je napisao:

Da li je možda riječ o presudi Vrhovnog suda RH, Uzz 1/01-2 od 19.05.2004. godine? :-?

 

Da, to je ta! Postao bih odmah (nije me bilo nekoliko dana -nazovimo to odmorom), jer to odbijanje mi je tako diglo tlak da još dan danas imam visok tlak jer sam ja kao laik u tuzbi upravnom sudu maltene sadržajno naveo sve što VS navodi u obrazloženmju svoje presude.. No, pitanje i dalje ostaje: Može li se što učiniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošto se navedenom presudom nije rješavalo o njegovom predmetu, već je riječ o drugoj stranci, mislim da to na njegov slučaj, nakon toliko godina, neće imati nikakvog efekta.

Također, ne vidim mogućnost da se u njegovom slučaju pokrene obnova ili neki drugi izvanredni pravni lijek.

Inače, tadašnje MInistarstvo branitelja dugo je godina pogrešno tumačilo i primjenjivalo odredbe članka 77. Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, a u vezi roka u kojem su djelatne vojne osobe (DVO) mogle podnijeti zahtjev za priznavanje statusa HRVI-a zbog bolesti.

Navedena presuda Vrhovnog suda bila je, u neku ruku, prijelomna za sve takve slučajeve.

Nije neka utjeha, ali ima dosta DVO-a (sada već bivših) što su bili odbijeni na takav način, pa su kasnije ostvarili status HRVI-a temeljem ZOPHBDR.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

morskywuk je napisao:...

Navedena presuda Vrhovnog suda bila je, u neku ruku, prijelomna za sve takve slučajeve.

Nije neka utjeha, ali ima dosta DVO-a (sada već bivših) što su bili odbijeni na takav način, pa su kasnije ostvarili status HRVI-a temeljem ZOPHBDR.

Pozdrav!

Hvala na odogvoru. Utjeha ili ne?!

"Štos" je u tome što nemaš HRVI nemaš mirovinu u svezi rata, nemaš mirovinu u svezi rata imaš novaca jedva za dio režija (a visoka stručna sprema, relativno visok osobni čin, bolestan da te liječnici više i ne naručuju na kontrolu i Boga mole da te nevide, ...) i takvih štoseva ima koliko hoćeš (prolaze prevođenja a ti preveden žedan preko vode ,...). A i ako kasnije ostvariš status HRVI to bude uz najblaže rečeno torturu i podsmjehe članova komisijja od tipa a gdje si ti bio ..., pa DVO, pa .... A onda ide ponovno npr. 2007 kod HZMO i njihovih vještaka i gospodina T. No, bolje ne započinjati.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija