Jump to content

Povjerenika Vlade u Općini


mcivic

Preporučene objave

Imam jedno konkretno pitanje vezano za ovlasti povjerenika vlade u Općini postavljenog zbog raspuštanja Općinskog vijeća i provedbe izvanrednih izbora za likalnu samoupravu.

U mojoj Općini je u siječnju 2007. došlo je do raspuštanja općinskog vijeća i vlada je imenovala povjerenika. Pitanje je: Da li povjerenik smije isplatiti konkretno 104.066,00 kn za nabavku ne financijske imovine kada je u proračunu za 2006.g bilo predviđeno samo 20.000,00 kn.?(proračun vijeće nije donjelo za 2007. već je raspušteno). Na pitanje sadašnjoj vlasti dobio sam odgovor da je povjerenica isplatila taj iznos na ime neizvršenih obaveza po sklopljenom Sporazumu između HEP-a, županije i općine iz travnja 2005. iako po tome sporazumu do raspuštanja vijeća nije stvorena nikakva obaveza za općinu jer se općina obavezala uplatiti sredstva u tom sporazumu po ispostavljenim situacijama odnosno računima. Konkretno HEP nije započeo radove do raspuštanja vijeća već je za vrijeme povjerenika došlo do izvođenja radova i samimtime i do stvaranja obaveze općine. Da li je to pravno utemeljeno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da si u krivu Povjerenik raspolaže sa trenutno važećim proračunom ili uredbom o privremenom financiranju, a ako nije donešeno niti jedno niti drugo tada se rukovodi proračunom od prošle godine. Samo me zanima gdje da pogledam osim zakona o lokalnoj samoupravi koje su sve ovlasti povjerenika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko znam nema nema drugih propisa kojima bi se određivale ovlasti povjerenika. Nije ni nužno, jer bi se trebalo raditi o privremenoj i kratkoj situaciji. Mislim, nije valjda da će se negdje doista dogoditi Baretićev "Trečić" pa će bit osam povjerenika. Šalim se.

O njegovim ovlastima lijepo piše u čl. 88. ZOJLP®S, što ste i pročitali. Koliko sam shvatila ovdje se radi o ranije preuzetoj obvezi (ugovor s HEP-om) iz stavka 2. navedenog članka. Kažete da isplata nije bila planirana proračunom, a prema Zakonu o proračunu, obveze se mogu preuzeti samo za namjene i do visine utvrđene proračunom.

Ako bi se baš htjelo, moglo bi se dramiti i oko plana nabave i ZOJN-a.

 

A da gđu povjerenicu ipak pošaljete na Trečić? :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija