Plavko objavljeno: 4. srpanj 2007. objavljeno: 4. srpanj 2007. pruža mi se prilika da sklopim ugovor za asistenta na jednoj znanstvenoj instituciji. Natječaj je bio za izbor u NASLOVNO zvanje asistenta. Zna li netko pouzdano što označava ovo NASLOVNO - sklapa li se tu ugovor O DJELU, a ne o radu??? I kolika bi bila plaća takvog asistenta izabranog u NASLOVNO zvanje aistenta..? Eto, ako netko zna, molio bih da odgovori! Hvala! Citiraj
Ane odgovoreno: 4. srpanj 2007. odgovoreno: 4. srpanj 2007. Naslovno zvanje znaci: bez zasnivanja radnog odnosa. Nekako sumnjam da ti se takva prilika "pruza", vec mislim da si vidio natjecaj i prijavio se. Najcesce se takvi natjecaji raspisuju na neciji zahtjev i to ne da bi se skopio ugovor o radu, vec da netko kome je potreban izbor u zvanje taj izbor i dobije. Primjera, radis na nekoj visokoskolskoj ustanovi koja nije tvoja maticna (npr. profesor ekonomije na pravu). Za ispunjenje zakonskih uvjeta za zasnivanje radnog odnosa ili izbor u vise zvanje, moras imati i izbore u znanstvena zvanja, pa zamolno trazis od maticnog fakulteta da ti provedu taj izbor i potvrde ispunjenje uvjeta, ali ne da bi kod njih radio nego da bi mogao nastaviti raditi tamo gdje si vec radio. Fakultet na kojemu radis ti to ne moze provesti jer ne spada u njihovo podrucje. Nadam se da si dobio sliku sto je to naslovno zvanje. Place zaposlenih u znanosti odredjene su platnim razredima (vladina uredba), osim ako ustanova nema prihoda s trzista koje dodatno raspodjeljuje radnicima temeljem internih akata. Citiraj
Plavko odgovoreno: 4. srpanj 2007. Autor odgovoreno: 4. srpanj 2007. Nekako sumnjam da ti se takva prilika "pruza", vec mislim da si vidio natjecaj i prijavio se. A zašto ti to "sumnjaš"? Tko si ti da sumnjaš da mi se ta prilika pruža? Ako baš hoćeš znati, prijavio sam se i jedini ispunjavam uvjete za izbor u to zvanje. S druge strane, pruža mi se prilika u praksi, pa važem obje mogućnosti. P.S. ovdje se ne radi o tome što si ti opisala, ne provodi se takav natječaj da bi netko drugi stekao uvjete za izbor u nešto treće, nego visoko učilište traži asistente (nekoliko njih) koje će primiti u NASLOVNO suradničko zvanje asistenta. Na netu sam našao da se s takvim asistentom ne mora zaključiti ugovor o radu, pa me zanimaju pogodnosti/nepogodnosti zaključenja ugovora o djelu za takvo suradničko mjesto i plaća za takvog asistenta koji radi na ugovor o djelu? Da usporedim što mi se bolje isplati. Praksa ili ovo. Ako netko zna, molim da odgovori. Možeš i ti, Ane, al molim te bez toga što ti misliš o meni, nagađanja ostavi za sebe. Ako raspolažeš konkretnim informacijama, molio bih da objaviš, ukoliko želiš. Ti ili netko drugi tko zna. Citiraj
Ane odgovoreno: 4. srpanj 2007. odgovoreno: 4. srpanj 2007. Vidi Plavko, navodnike na sumnjam si sam stavio, a ne ja. O tebi uopce ne mislim i stvarno me nije briga gdje si se ti i zasto prijavio. Za naslovna zvanja se ne zakljucuje ugovor o radu jer zakon kaze: "(3) U odgovarajuće znanstveno-nastavno, umjetničko-nastavno, suradničko i nastavno zvanje može se izabrati osoba i bez zaključivanja ugovora o radu koja ispunjava uvjete za izbor u odnosno zvanje ako sudjeluje ili će sudjelovati u izvođenju dijela ili cijele nastave određenog predmeta (tzv. naslovno zvanje) na visokom učilištu." Placu neces dobiti jer nisi u radnom odnosu, a naknada za eventualno sudjelovanje ovisi o broju sati i ugovoru s visokim ucilistem. Uglavnom nisu velike. Odgovoreno ti je sto je naslovno zvanje, a ako ti imas nedoumica, sto ne pitas tamo gdje si se prijavio? Citiraj
Plavko odgovoreno: 4. srpanj 2007. Autor odgovoreno: 4. srpanj 2007. ma bravo, i sam sam našao tu odredbu (kao što sam rekao da sam upoznat s tim). imam samo nedoumica glede plaće. znaš li kolika bi otprilike bila plaća za takvu osobu? i imam nedoumice glede tog ugovora o djelu. Ne sviđa mi se što je to ugovor o djelu - raspitao sam se tamo gdje sam se prijavio, nemoj misliti da nisam. Ne sviđa mi se što ne bih imao obvezu doktorata, odnosno napredovanja i plaćeni doktorski studij. ako znaš kolika je plaća, napisši. ja sam tražio u Uredbi koeficijent, al nisam našao ono što me zanimalo. Citiraj
Ane odgovoreno: 4. srpanj 2007. odgovoreno: 4. srpanj 2007. Jos jednom, ako nemas ugovor o radu, nemas ni placu vec naknadu na temelju ugovora o djelu. Naslovna zvanja ne postoje u uredbi. A inace placa suradnika se veze uz te koeficijente koje si gledao, plus sto neka visoka ucilista ostvaruju prihode s trzista pa nesto nadodaju na ovaj dio koji se isplacuje iz riznice. Kolege koji su radili slicne stvari, tipa nastava na ugovor o djelu, za cijeli dan bi zaradili za porciju cevapa i pivo. Karikiram, ali nije daleko od istine. Kako nini u radnom odnosu, nemas prava i obveza iz istoga. Ne moras doktorirati, nece ti platiti studij. I jos imas srecu da ti ne naplate i provodjenje izbora u naslovno zvanje. Citiraj
Plavko odgovoreno: 4. srpanj 2007. Autor odgovoreno: 4. srpanj 2007. dobro, hvala na volji za odgovore. Citiraj
Ane odgovoreno: 4. srpanj 2007. odgovoreno: 4. srpanj 2007. Osim toga, ne vidim sto se tu ima razbijati glava. Zaposlis se u praksi kako ti kazes, provedes izbor u naslovno zvanje i radis na ugovor o djelu na visokom ucilistu paralelno. Citiraj
Plavko odgovoreno: 5. srpanj 2007. Autor odgovoreno: 5. srpanj 2007. Vidiš, Ane, i o tome sam razmišljao. No, u tom slučaju ja mogu prilagoditi sebi izvođenje nastave na tom visokom učilištu? Dakle, nakon radnog vremena kod odvjetnika? Jer glupo mi je sad tražiti odvjetnika da me pušta s posla da bih ja mogao održavati nastavu. A ugovor o djelu pruža baš tu mogućnost, da si ja odredim kako mi odgovara, bitno da izvršim taj rad - je li tako? Citiraj
Robi_G odgovoreno: 5. srpanj 2007. odgovoreno: 5. srpanj 2007. Evo, ja sam izabran u naslovno suradničko zvanje za asistenta na fakultetu (na odredjeno vrijeme 6 god.). Jos nisam poceo radit. Inace radim vec u firmi. Mislim (a i neki kazu) da se to ne placa lose vec da je to dobra stvar. Zasto ? Pa zato jer ja radim u firmi i dobijam placu, a tjedno jos drzim 2,3 sata na faxu + 2 sata konzultacija, sto je malo, ali racunam na cca 1200 - 1500 kn sto na moju placu u firmi nije bas ni malo. Inace iskustvo koje cu stec na faxu mislim da ce mi puno vise znacit... Citiraj
Plavko odgovoreno: 5. srpanj 2007. Autor odgovoreno: 5. srpanj 2007. Robi, jel ti uz tih 1200-1500 kn, koliko očekuješ, plaćaju putne troškove? Jer, udaljenost do mog radnog mjesta (ako ga dobijem) je 40 km u oba pravca, pa me zanima jesu mi dužni platiti te troškove? Citiraj
Robi_G odgovoreno: 5. srpanj 2007. odgovoreno: 5. srpanj 2007. Mislim da da, glupo bi bilo da ne.... Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.