Jump to content

učenje nakon neučenja


fast

Preporučene objave

dragi moji kolege. ja ucim vec tjedan dana, i ne znam kako bih opisala taj čin osim ovako vizualno.

 

ja sjedim i gledam u knjigu, podvlačim, kemijskom, markerom jednim drugim trećim i mislim...Boze kako sam ja taj predmet na faksu polozila? nista mi ne ide u glavu, da ne spominjem da ne ucim koliko bih trebala..uzas.

 

sad vi meni recite jel vas početak izgledao tako ili što? ja ovako ne bih polozila ni jedan ispit da mi je bilo ovako učiti..a kamoli pravosudni. :-(

 

pusa svima koncentriranima, a i dekoncentriranima!!

 

pusa :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

draga kolegice! pa ko Da sam ja post pisala!

Vidim, imamo isti raspored sati - i ja učim tjedan dana ... doduše prošla sam kazneno - materijalno i proces, al ne znam baš kaj mi je u glavi ostalo... Navodno vele da je to normalno, i da ti kasnije sve to sjedne... (nekak, neobjašnjivo).

U toj nadi, moram priznat da više-manje bogobojazno sjedim cijeli dan nad zakonima i skriptama, no većinu vremena šaram, podvlačim, iscrtavam podjele, lijepim post-it-e, crtam cvijetiće i oblačiće sa komentarima, čak sam u "kutiji sa faksa" našla i neke šljokičaste naljepnice (tko zna čemu mi je to služilo????!!!!!!!!) pa sam si na izvanredne pravne lijekove i to natandrčila da me razveseli.... .... jedino kaj baš pretjerano nemam feeling da sam nekaj naučila (osim možda grafički dizajn) :-)

No, kažu oni koji su ovu muku prošli, a vjerujem im jer su mi bliski, samo treba biiti uporan, i čekati da se dogodi magija i počneš točno odgovarati na postavljeno pitanje (u međuvremenu bezbrojno puta pročitati sve materijale).

Daklem, da zaključim, sretno svima koji spremaju, i meni među njima, Fast, javi kak napreduješ da razmjenimo žalopoljke! ;-) I što bi rekli na sjeveru: NEMA PREDAJE!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...nisam jos u fazi pravosudnog...ali citam vase muke i vidim sebe u tome, posto pripremam neke druge stvari...pa se cudim gdje je nestao covjek koji je na faxu sve ono ucio....ovaj post od tinche me je nasmijao kao da ju vidim kako lijepi sve te stvari i sara... sretni i ne dajte se... znate kako kazu...vasa vira, vas spas!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ajde da znam da nisam usamljena.

thincice hvala na tvom vesleom postu, i brijem da si na ok putu obzirom da si presla kp i kpp..ja sam si bas brojala da ima nekih 5 ili 6 godina kako nisam pipnula kazneno..obzirom da ga ne radim. no kad se sjetim da radim građansko i trgovačko, zlo mi je, jer ni to mi bas ne ide :-D .

 

bojan, svu sreću svijeta želim za 5 dana..i sta god bilo bar znas da za 6 dana neces ucit.. :-D:-D

 

evo pusa svima..samo nastavitejehe

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Drage kolegice,

i ja učim tek od ponedjeljka i ide mi očajno!

Čitam ja te zakone i nema šanse da išta ostane u glavi,tak da me već sad nervoza hvata.

Inače prošao sam kp (90 članaka), obiteljsko skriptu i gpp skriptu -skoro sve (125 str od 175)

Jel vi kolegice fast i tincha idete na rok u 9 mjesecu?

Učim u nacionalnoj jel doma samo spavama i smišljam kako da ne učim.

Javljajte rezultate učenja,radi usporedbe.pozdrav i sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, prva nedelja učenja... Brojno stanje: prošla cijelo kazneno - proces i materijalno, zajedno sa luđacima i maloljetnicima i prekršajima... :-) Naučila - ne baš puno, mješaju mi sve svi sastavi sudova, ublažavanja kazni i izricanja mjera ... ... :-(

:-D ali naučila sam nekoliko fascinantnih informacija (100% sam ziher da tog nije bilo na faxu!), npr. Najava žalbe - rok 3 dana (skraćeni postupak, kp, sniman audio-vizualnom tehn.) a ako je najaviš nakon roka najava se smatra žalbom, rok (i za najavu i za žalbu) teče od dana dostave presude - genijalan institut! :-? čemu?

Ili pravilo sastav vijeća u odnosu na suce porotnike kod maloljetnika - nesmiju biti istog spola???!

:-P Eto, kad bolje razmislim, čovjek se može i lijepo zabaviti i nasmijati učeći... ...

Od ponedjeljka prelazim na upravu i do kraja tjedna radno... :-D E tu ću tek čuda novoga naučiti! Obzirom na to kako sam to "dobro" spremila na faxu, te studiozno upgrade-ala stečeno znanje u ove dvije godine... ...

 

I samo još odgovor na gornje postove:

1. da, idem na rok u 9-om (pod uvjetom da me do onda ne procesuiraju prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama)

2. i ja nemam pojma o kaznenom - u dvije godine bila sam na 3 kaznene rasprave:

- jednoj gdje mi je branjenik bio u bijegu, pa sam naučila da gl.rasp. ne može započeti kada ima više okrivljenika a svi nisu prisutni, jer im svima zajedno mora sud razložiti što im se stavlja na teret (ili razdvojiti postupke, što se ovom sucu iz ne znam kojih razloga nije dalo raditi...)

- drugoj, gdje sam bila za privatnog tužitelja koji je na lokalnoj zabavi u Jaski pijan ko majka pao preko par klupa i stolova, pred cca 100injak svjedoka, a kad ga je murija poslala doma, vratil se na traktoru i još malo divljal, i onda od nas iznsitirao da podnesemo kaznenu prijavu protiv murjaka, jer da su oni njega navodno zdevetali, s time da su svi provedeni dokazi (i vještvo) suprotni njegoim navodima... - očaravajuće i hvalevrijedno iskustvo

-i treće gdje sam glumila gljivu dok je sudac rješio da se rasprava odgađa zbog neuredne dostave ( nisam pojma imala, da ovaj nebu došal...?)

3. osim kaznenog, nemam pojma ni o trgovačkom, svaki put kad dođem na TS traumatiziraju me suci tamo, stalno bi nešto "otvoreno pravosudili", diskutirali o predmetu (ko da ja znam o čem se radi!) itd., ne kužim zakaj im "ostajem kod tužbe i tužbenog zahjteva, te predloženog vještačenja" nije dosta?!!!!!!

4. U biti, jedino kaj znam su naknade štete - blago meni!!!!!!!

No dobro, mislim da bi sad mogla prestati sa izlaganjem o tome kaj ne znam, i baciti se na gore navedena područja.... :-D NEMA PREDAJE!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svima Vama koji ste tek počeli učiti:

1. da istina je da misliš da ništa ne znaš, čak i na dan ispita (taj dan pogotovo), a onda sam sebe iznenadiš kada vidiš kako sve to ide jako tečno na ispitu

2. dva mjeseca učenja je i više nego dovoljno (za prosječno normalne osobe)

3. ja sam prvih mjesec dana samo čitala i podvlačila tekstove, igrala se markerima, slagala dugine boje i smišljala sve moguće načine kako izbjeći učenje, a onda sam shvatila da mi je do ispita mjesec dana i počela učiti i do 14-15 sati dnevno (prije sam mislila da su to samo lovačke priče, jer na faksu nikada nisam mogla učiti više od 6-8- sati dnevno)

4. Nitko od ispitivača tamo ne dolazi s namjerom da te ruši, zapravo su i oni "kao" najgori zapravo čisto ok. i fer, samo svatko ima različit način ispitivanja

5. Panike i straha će sigurno biti, ali nemojte im dati da vas savladaju jer u tom slučaju niste napravili dobar posao.

6. I ono najvažnije, koliko god da učili, bili u depresiji, živčani, u strahu i sl. morate imati vremena za barem sat do dva opuštanja dnevno jer mozak ipak ima svoje limite.

 

Sretno svima! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eto,

krenuh i ja s ucenjem od 1.7. Izlazim krajem 9 mjeseca i sad kad citam sve ovo ne znam jel da se smijem ili placem.....meni je sve isto, vec me hvata panika a nisam jos ni pocela zapravo s ucenjem.Ne ide mi nesto, pa ne ide :)

Super su mi te fore s magijom koja se dogodi, Aj nek se i meni dogodi magija na ispitu pa da skuzim da znam i ono sto ne znam :)

Ali imam samo jedno pitanje za Tinchu:

Kako si pobogu za tjedan dana prosla cijelo kazneno majke ti?? Ja mucim taj gpp (mislim skripta ima 176 strana ili tako nesto) ili on muci mene, a ti cijelo kazneno za tjedan dana!!!??? I ja bi tako :))

Pozdrav svima koji uce u ovo ljetno vrijeme!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Daklem, da rješimo misteriju. Kao prvo, iz materijalnog nisam opće čitala posebni dio - navodno, kad napišeš kaznenu presudu, pogledaš kd iz te glave, to će te eventualno pitati. Fakat... bila sam jučer slušati - ispitivala je Baranović i nije pitala niti jedno! Čak je jednom kolegi i počela nekaj pričati o zapriječenoj kazni za tešku krađu, pa mu je nastavia "dobro, to kolega ne morate znati...". I zakone o mlt. luđacima i zatovrenicima nisam čitala - samo neke natuknice. Ne radim po skriptama malog Ivice i sl. nego po zakonu na koji su tu i tamo dodane definicije i podjele i pojašnjenja (naslijedila od kolegice, Bog je blagoslovio! :-)) Ako ti se još uvijek čini da sam puno toga napravila, da dodam još i ovo. Znalo mi se događati da pokrivam 10-ak rasprava u jednom danu, a spise (naravno) pokupim tek ujutro, prije suda, pa sam razvila maestralnu taktiku "preleta" dosta opsežnog materijala u relativno kratkom roku. Međutoa, :horor: jučer sam bila slušati ispit, i ... gle čuda!... nisam baš znala odgovore iz kaznenog. Doduše, nisu ih puno više od mene znali ni dečki koji su odgovarali, al stvarno stoji da ispitivači nisu tu da te ruše!

S druge strane, interesantno, ostala područja koja još nisam ni pogledala - većinu sam odgovora znala (ono o čem nisam znala baš ništa bila su uglavnom teorijska pitanja). Dakle, ima nade!

Novim poletom, krećem u nove pobjede! danas napadam radno! Uprava je podlegla... :-)

Ljudi, javljajte napredak i ne odustajte!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja kad procitam tinchin post osjecam se super, kao da sam zapamtila dva odlomka zaredom. :-D:-D:-D

 

za one koji su pitali isto izlazim u 9 mjesecu! ja se nadam negdje na kraju..jer ovo je nenormalno.

 

moje stanje: skoro prešla građansko po vedriš klarić i ne želim uopce komentirati---

 

ne vidim ja tu nekog logikom pozitivnog razrješenja situacije, ali kako tincha kaze

 

NEMA PREDAJ :-):-):-)

 

Pozdrav svima

 

p.s. tincha iz čeg učiš radno i upravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Fast, već sam gore rekla, ja ti sve radim po home-made skriptama. Koje je radila jedna kolegica, pa druge dvije već naslijedile i dodale izmjene i dopune... .... To ti je već uhodana ekipa - ja šepam za njima od druge godine faksa... žene su sad već partneri u odvjetničkim društvima... No da ne duljim, odgovor: ZUP, ZUS, Zakon o sustavu drž. upr., Z. o naknadi... i Zak. o izvlaštenju, Zaon o radu, Z. o posredovanju..., Z. o strancima i Z. o državnim službenicima

Ovaj zadnji, e taj me jučer ubio! - ponovo sam se zapitala čemu ovo sve, i kaj ja točno dokazujem, kad bi lijepo mogla raditi u državnoj službi... Taman mi je preko puta kuće Središnji državni ured za upravu :-D -Oh joy! Kaj ne bi bilo krasno u životu, samo se ujutro oko cca 8 prebacim preko ceste, zasjednem za svoj stol, stavim telefon na night mode da me niko ne gnjavi, na vrata stavim sign "na vanjskom uredovanju" i lijepo drijemam dok nije vrijeme ručku.... onda skočim doma na topli obrok, popijem kavicu sa kolegicama i oko 3 gasim kompjuter i čekam 4 da idem doma.... i ne bavim se pravosudnim!!!!!! Živio središnji državi ured za upravu! Sutra idem vidjeti raspisuju li kakav natječaj! :-) Do onda, za svaki slučaj, ostajem za knjigom....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Dragi supatnici i kolege koji su mudro izabrali najtoplije ljeto u povijesti mjerenja temeperatura na ovim područjima, eto da se i ja malo javim... kako ide i to...

Svečano izvještavam cijenjeni skup - ostalo mi je građansko (1/2 procesa + materijalno), kao "samo" :-( , ali moram to proći do petka... Naime, nakon konzultacija s nekoliko medicinskih djelatnika odlučila sam se nagraditi sa 15 dana mora... da se čovjek malčice opusti i rashladi .... navodno nakon toga bolje pamtiš... Samnom putuju građansko i kazneno, kao malo light reading na plaži... Dakle, :-P iako ne radim, jedva čekam zasluženi godišnji!

A od 15-og osvježena i odmorna, krećem u zadnju bitku... mjesec dana ubijanja nad knjigom - pa ko preživi - položi :-) .

JAvite se ljudi, kako ide?

Pusa od neurotične! :xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija