Jump to content

Pomoć molim


ffhfgh

Preporučene objave

Radila sam u državnoj firmi na odredeno vrijeme od 1.6.2005. do 23.4.2007. na zamjeni djelatnika na blovanju. Djelatnik na bolovanju odlazi u mirovinu s mojim zadnjim danom isteka ugovora 21.4.2007.

Meni ugovor ne produžuju , nego primaju novog djelatnika.

Novi djelatnik nije iz firme pa me zanima dali oni imaju pravo na to i što bih ja mogla poduzeti , unaprijed hvala :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bojim se da jednostavno ne možete ništa na nekoj pravnoj razini.....ako ste imali ugovor na određeno poslodavac jednostavno može nakon isteka vašeg ugovora raditi što želi, nema obvezu produžiti ga, niti vam davati bilo kakva objašnjenja, može zaposliti nekog drugog.....najčešće objašnjenje je "da niste zadovoljili" ili "niste se našli".....nek me netko ispravi ako griješim....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E, tu ću prepustiti odgovor nekome ko ima iskustvo kao vaše. Ja prvi put čujem da se uopće nakon isteka ugovora o radu na određeno vrijeme izdaje neko rješenje. Ipak mislim da, kao što sam napisala, poslodavac time što je zaposlio neku drugu osobu nije počinio ništa što bi bilo element za žalbu. Ima pravo na to, bez obzira kakav radnik ste vi bili. Bez objašnjenja. Nisam pravnik.....(samo imam puno iskustva sa radom na određeno u više različitih firmi, pa sam se već "specijalizirala" za radno pravo....a i slušala sam ga na faxu, no to me ne čini kvalificiranom). A onako, ako smijem pitati, znate li zašto vam nije produženo ili naslućujete li barem? Jel' novi kolega obrazovaniji, sa većim stažem, bilo što.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na žalost, ugovori o radu na određeno vrijeme jesu tako nepovoljni za radnika, a povoljni za poslodavca jer predstavljaju instrument jednostavnog prekida ugovora o radu. Naime, sam ugovor, kako mu ime i kaže prestaje istekom vremena na koji je i sklopljen - po sili zakona. Poslodavac nema nikakvu obvezu istog vam produžiti, niti vam mora opravdati svoju odluku.

 

Što se rješenja o prestanku tiče, ili bilo kojeg drugog dokumenta kojeg vam poslodavac uruči .- to može biti i neka potvrda o prestanku rada, potrebno je da vam piše na koji je način prestao radni odnos jer je to bitno za ostvarivanje nekih vaših drugih prava tj. imate rok od 30 dana za prijaviti se na Zavod za zapošljevanja i oni temeljem osnove prestanka radnog odnosa određuju imate li pravno na naknadu za nezaposlene, da je primjerice radni odnos prestao sporazumno ne biste mogli ostvariti ovo pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Radila sam 2 god u drzavnoj firmi. Mjenjala sam djelatnika na bolovanju. Djelatnik je otisao u mirovinu, a ja sam prestala raditi jer mi nisu produzili ugovor, na moje mjesto dolazi novi djelatnik. Da li sam imala prednost pri ostajanju na radnom mjesu, zanima me nesto u vezi godisnjeg odmora.

Godisnji za 2006 sam iskoristila ,a u 2007 sam radila do 23.4. , da li imam pravo na razmjerni dio godisnjeg odmora?

 

Hvala na prijasnjim i buducim odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija