Jump to content

pomoć


karlo

Preporučene objave

Molim na pomoć.Nasljedio sam dio zemljišta (oko 2000 kvadrata) isto je namjenjeno za izgradnju prometnice.U poreznoj upravi su mi rekli da u toj zoni takav komad zemljišta procjenjuju oko 200 kuna po kvadratu.Znaći porez bi me izašao oko 20 tisuća kuna.Budući da sam naslijedo i dugove u interesu mi je da prodam tu nekretninu i vratim dugove u visini naslijeđenog dijela.Pošto je zemljište namjenjeno za izgradnju prometnice otišao sam u gradsko poglavarstvo da tražim zamjenu,međutim oni su mi rekli da oni nemaju namjeru to ućiniti jer je moja dužnost kod formiranja gradilišta bila darovati dio zemljišta za cestu.Dakle oni mi jedino mogu ponuditi da to zemljište poklonim njima.Međutim ako ja moram platiti porez te odgovaram za dugove u visini nasljeđenog dijela ,a oni su poprilćni ne vidim izlaz iz čitave situacije. Nekretnina se inaće vodi kao oranica.Napominjem da to zemljište ne koristim, nego ga unazad desetak godina lokalni stanovnici koriste za prolaz vozilima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moja obitelj je imala sličnu stvar (zemljište koje je htijela država za izgradnju nečega (cesta, tr. prug..?), no nitko nije tražio da mi nešto poklonimo već su tražili da prodamo - ponuda je bila jako dobra.

moj savjet: zabranite lokalnim stanovnicima da Vaše zemljište koriste za prolaz vozilima, da se ne bi zaboravilo tko je vlasnik

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ništa se ne daruje! Činjenica da je prostornim planom predviđena prometnica vas ograničava, jer nećete moći dobiti lokacijsku dozvolu i zapravo ne možete ništa s tim zemljištem osim prodati ga gradu, ne darovati.

Ukoliko grad počne nešto raditi bez da vas išta pitaju, slobodno možete podići tužbu za zaštitu vlasništva. Grad može tu izgraditi prometnicu tek kada s vama i ostalima riješi imovinsko-pravne odnose, a to može na način da otkupi od vas zemljište ili izvlaštenjem. U slučaju izvlaštenja prvo su vam dužni ponuditi nekretninu u zamjenu, iste vrijednosti naravno, ako je imaju na raspolaganje, a ako ne , za izvlašteno zemljište se isplaćuje novac i to u vrijednosti koju procijeni ovlašteni sudski vještak.

Zapriječiti put sugrađanima je ipak predrastičan korak, a i na to imate pravo, ako ste od takve volje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je u tome što je po GUP-u ta prometnica predviđena unazad više od deset godina,a grad još nije ni zapoćeo sa njezinom izgradnjom.Zanima me da li ja sada moram čekati početak izgradnje iste ,ili nekim putem tražiti,požuriti da mi se omogući zamjena ili isplata za dotićno zemljište.Te zanima me da li će novi zakon o urbanoj komasaciji omogučiti brže riješavanje moga problema.,hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija