Jump to content

Boravak u RH


PeroD

Preporučene objave

Poštovanje!

 

Moj problem je slijedeći: moja djevojka, nadam se u budućnosti i supruga, državljanka je SAD-a. Kod mene je skoro 90 dana, trebala bi napustiti Hrvatsku 19. srpnja. Postoji li ikakva mogućnost da ostane nakon tog roka?

 

Čitajući zakon, postove na ovom forumu, raspitivajući se na policiji i kod javnog bilježnika, dobio sam niz informacija, od kojih su mnoge proturječne.

 

Kako sam saznao, potrebna joj je dozvola za privremeni boravak. Za dobivanje te dozvole, potrebno joj je uvjerenje o nekažnjavanju. U njenom slučaju, to uvjerenje trebao bi izdati FBI, no oni traže da se zahtjevu priloži otisak prstiju i cijele ruke (?!), pa mi se čini da je to nemoguće dobiti ukoliko nije tamo. Također, kod nas na policiji kažu da je uz izjavu o vanbračnoj zajednici potrebno priložiti uvjerenje da nije udata (koje bi također trebalo izvaditi negdje u SAD, niti ona, a pogotovo ja ne znamo gdje)

 

Ima li bilo kakve šanse dobiti privremeni boravak bez ta dva dokumenta? Ukoliko da, na koji način riješiti ostale potrebne dokumente? Mogu li joj platiti zdravstveno osiguranje bez nekih dodatnih komplikacija? Na koji način dobiti potvrdu o osiguranim sredstvima za život (da li je bolje otvoriti joj račun u banci i uplatiti neke novce, dati izjavu da ću ja biti odgovoran za sve troškove ili nešto treće)? Živimo u stanu koji je u vlasništvu moje majke, da li je njena izjava dovoljan dokaz o osiguranom smještaju?

 

Također me zanima ima li neko alternativno rješenje. U mogućnosti sam je zaposliti, no koliko sam shvatio, radnu dozvolu je gotovo nemoguće dobiti, a ona sama po sebi ne jamči dozvolu za boravak. Kakva je situacija s tzv. poslovnom dozvolom? Da li bi bilo rješenje otvoriti obrt na njeno ime i na taj način osigurati ostanak ili je to prekomplicirano?

 

Ako nema baš nikakvog rješenja, što bi bilo najpametnije napraviti kada se vrati u SAD da što prije dobije dozvolu za privremeni boravak? Tražiti je preko veleposlanstva? Što bi od dokumentacije trebalo nabaviti za to dok je još uvijek ovdje?

 

Ispričavam se zbog ovoliko mnogo pitanja. Ne snalazim se uopće u pravnim i administrativnim pitanjima. Ukoliko postoji neki odvjetnik, javni bilježnik, bilo tko, tko se bavi ovim i može riješiti moj problem, a po mogućnosti je iz Zagreba, molio bih da mi se javi na e-mail zbunjen71@gmail.com .

 

Unaprijed hvala i srdačan pozdrav!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da krenem odgovarati pitanje po pitanje.

 

Vaša nevjenčana supruga ima mogućnost ostati u RH na slijedeći način.

 

Prije dana "D" tj. 19.07. podnesite u nadležnoj Policijskoj postaji prema mjestu boravka zahtjev za izdavanje odobrenja za privremeni boravak (najlakše po osnovu vanbračne zajednice ili turizma na duži period). Bitno je podnijeti na vrijeme tj. popuniti zahtjev (formular od 4 stranice ) i priložiti dokumente koje imate (2 fotografije, presliku putne isprave i dr. što ste uspjeli skupiti).

 

Za ono što nemate ne brinite, dobit ćete rok (zakon o općem upravnom postupku regulira tu materiju) u kojem ćete biti dužni dostaviti preostalu traženu dokumentaciju. Ukoliko Vam rok bude prekratak tražite produljenje roka. Bitno je da o svemu imate pisani trag, znači, ako ste predali zahtjev za izdavanje uvjerenja o nekažnjavanju u Ambasadi SAD-a u Zagrebu, neka vam to potvrde i napišu u kojem roku se očekuje da ćete to dobiti.

 

Dok god joj zahtjev nije riješen ona može biti tu, jedino ako joj je kojim slučajem odbijen, mora napustiti RH i nema pravo boravka 90 dana jer ih je iskoristila.

 

Što se tiče uvjerenja o nekažnjavanju to joj vjerovatno mogu ishodovati roditelji ili netko od poznanika, s time da računate na to da mora biti ovjereno apostile pečatima (raspitajte se u MUP-u tko točno izdaje uvjerenja u SAD-u odnosno kakvo im treba, jer je to različito od države do države, negdje to rade sudovi, negdje policija), u nekima se pečati bilježnika priznaju kao takvi ali u većini slučajeva treba ovjera apostile.

 

Što se tiče otisaka prstiju koje mi se čini da morate predati u Veleposlanstvu prilikom traženja tog uvjerenja, to su vam kod nas nekima napravili kriminalistički tehničari u policijskoj postaji na međunarodnim obrascima koje inače koristi i interpol.

 

Što se tiče uvjerenja o slobodnom bračnom statusu, ne znam tko to izdaje u SAD-u ali bi trebao matični ured, to će vam trebati i za vjenčanje ukoliko se budete namjeravali vjenčati u Hrvatskoj. Pitajte za to u Matičnom uredu prema mjestu stanovanja, trebali bi znati jer upisuju i činjenice braka sklopljene u inozemstvu i vjerovatno su već imali amerikanaca u postupku.

 

Što se tiče zdravstvenog osiguranja ako SAD- ima sklopljen ugovor sa RH (raspitajte se na HZZO-u) ili vaša djevojka ima kakvo privatno zdravstveno osiguranje reći će vam da li vam to priznaju ako ne plaća se oko 300 kuna mjesečno. Dobijete potvrdu o prijavi boravka u MUP-u sa kojom odete na HZZO i tamo to riješite.

 

Što se tiče sredstava za život morate priložiti ili bankovni račun, vaš odrezak od plaće, izjavu vaših roditelja da će je uzdržavati i njihove odreske od plaće/penzije) iz čega se vidi da neće biti na teret RH. Ako prilaže izjave njezinih roditelja da će slati lovu, tada sve izjave moraju biti ovjerene i prevedene na hrvatski. Vidite što od toga možete skupiti.

 

Za smještaj je dovoljno da vaša majka koja je vlasnica stana da izjavu kod javnog bilježnika da je prima na stan.

 

Što se tiče zaposlenja u nekoj od tvrtki jedino ako dobije radnu dozvolu, pogledajte kvotu i zanimanja koja se u njoj nalaze (većinom su to zanimanja u brodogradnji i građevinarstvu, samo nešto malo ima drugih). Ne treba joj radna jedino ako bude negdje lektor ili slično (pogledajte u Zakonu o strancima u kojim slučajevima nije potrebna radna dozvola) . Radna joj neće biti potrebna kada bude sa vama u braku. No uz radnu dozvolu mora regulirati i privremeni boravak temeljem zaposlenja što je skoro isto (par papira razlike kao i kod vanbračne zajednice ili turizma, a opet treba potvrda o nekažnjavanju i sve ostalo).

 

Poslovna dozvola vam je slična privremenom boravku (obuhvaća radnu dozvolu i privremeni boravak) i može je ishodovati ako je član uprave odnosno većinski vlasnik u TD-u, odnosno vlasnik obrta ili je šalje strana tvrtka na rad u hrvatsku tvrtku temeljem ugovora o poslovno tehničkoj suradnji.

 

Ukoliko traži poslovnu dozvolu temeljem vlastitog obrta ili TD-a imajte na umu da u roku od 4 mjeseca od izdavanja poslovne dozvole TD ili obrt moraju započeti s poslovanjem inače slijedi poništenje poslovne dozvole.

 

Morate računati i na troškove otvaranja TD-a (minimalno 40.000kuna-odvjetnik za sastavljanje ugovora, javni bilježnik, trgovački sud, temeljni kapital i druga davanja) odnosno obrta (cca 5000-10000) kuna, no kod obrta morate paziti koju vrstu namjeravate otvoriti odnosno koju spremu vaša djevojka ima, jer inače može otvoriti jedino obrt za završne radove ili prodaju na tržnicama. Znači za ugostiteljski obrt mora biti ugostiteljske struke ili imati nekog zaposlenog na kog će se taj obrt voditi /npr frizerski salon/, dok kod TD-a nema veze stručna sprema. Za obrte se raspitajte u nadležnom Županijskom uredu za gospodarstvo koji ih izdaje, a za trgovačka društva na Trgovačkom sudu.

 

Svu dokumentaciju koja joj treba iz SAD-a može tražiti preko Veleposlanstva u Zagrebu, neki put to traje malo dulje, i od njih ovisi koliko će joj izaći u susret. Neka Veleposlanstva su OK i napraviti će sve, a neka ljude samo otkantaju. Ako vam kažu da nešto nemogu napraviti ili ishodovati tražite to napismeno. Oni su predstavnici SAD-a u RH i dužni su štititi svoje državljane i pomagati im.

 

Ono što su vam u MUP-u rekli da vam treba od dokumentacije, to je to, ona svoje papire mora pribaviti iz SAD-a (rodni list, potvrdu o nekažnjavanju i dr.)

 

Što se tiče vašeg osvrta na javne bilježnike i odvjetnike, svaka čast svakom, svi moraju zaslužiti za kruh, ali vjerujte mi na riječ da ste sposobni to sami napraviti u nekim slučajevima i bolje od njih. Odvjetnika Vam preporučam jedino ako zahtjev bude odbijen, radi žalbi, upravnih sporova i sl.

 

Što se tiče same dostave dokumentacije, držite se upravnih referenata za strance u matičnoj postaji, budite s njima stalno u kontaktu i pitajte da li još nešto fali. Napravite što vam kažu da treba i Vaša djevojka može uživati u vašem društvu bez problema.

 

Što se tiče privremenog temeljem turizma na duži period sve je isto kao i kod vanbračne jedino ne morate dokazivati vanbračnu zajednicu već samo malo više sredstava za život, odnosno kontinuitet primanja.

 

Oboružajte se živcima i dobrom voljom i krenite odmah sutra u pribavljanje dokumentacije jer vam je vrijeme jedini neprijatelj.

 

Ako budete imali još pitanja, a ja pametnih odgovora, slijedi nastavak.

 

Sretno! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ja imam jako sličan problem kao ovaj dečko. Radi se o mom suprugu kojem isto tako za 7 dana ističe boravak do 90 dana. Nakon što sam našla gotovo sve informacije i prikupila gotovo sve dokumente (neki se sad prevode), na policiji su mi rekli da sam trebala doći mjesec dana ranije. Ovo me je jako zbunilo (da ne kažem slomilo, jer ga neću moći vidjeti sljedećih 5 mjeseci), jer nigdje nisam našla tu informaciju, čak ni u člancima zakona o privremenom boravku. Jedino mjesto gdje se spominje prijava mjesec dana ranije je kod produžetka privremenog boravka. Ali on ga ne produžuje, vec se tek prvi put treba prijaviti. Da li žena u policiji nije znala šta radi ili Vi koji ste pisali ovom dečku ne znate cijelu priču?

Svaka pomoć je dobrodošla. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedino zahtjev za produljenje privremenog boravka mora biti podnesen najkasnije 30 dana prije isteka odobrenja. U zakonu o strancima nigdje ne stoji da se to odnosi i na boravak stranca do 90 dana. Znači i jedan dan prije isteka dužni su vam zaprimiti, čak i ako nemate sve, a onda sukladno zakonu o općem upravnom postupku dostavljate ostalo što vam fali. Ukoliko vam ne žele zaprimiti u postaji podnesite poštom preporučeno, tako da imate potvrdu s datumom predaje i tada osoba može dalje boraviti u RH. Različita su postupanja od uprave do uprave no zakon bi trebao biti za sve isti i zato postoji drugostupanjska komisija za rješavanje žalbi u upravnom postupku MUP-a RH, koja odlučuje o žalbi (koju eventualno ulažete na rješenje PU PP o odbijanju zahtjeva), tako da postupanje u RH bude jednako. Jedino vam mogu odbiti ako ne dostavite traženo i ne zatražite produljenje roka za dostavu. Naravno sve morate potkrijepiti pismenim dokazima (ako podnosite zahtjev potvrda o predaji na pošti ili zaprimanju u postaji i dr.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaboravila sam vam još nešto napisati. RH mora obavezno napustiti ako je ušao temeljem putne vize, jer tada zahtjev za prvi privremeni boravak podnosi preko diplomatsko-konzularnog predstavništva RH u inozemstvu, a putna viza se ne može produžavati osim u iznimnim slučajevima kada to odobrava MUP RH.

 

Moj savjet vi inzistirajte na podnošenju, a PU/PP neka vam odgovara pismeno, tj. rješenjima i zaključcima. Znam iz prakse sa naših šaltera u PU da se djelatnice često mijenjaju i da tri različite osobe daju tri različita savjeta. Zato se ne dajte omesti. Ako i dobijete negativno pismeno rješenje ili zaključak uzmite odvjetnika i žalite se.

 

Još jedno, napisali ste u početnom postu da ga nećete vidjeti 5 mjeseci. Ukoliko je iskoristio 3 mjeseca boravka, tada tri mjeseca ne može doći, a ne šest kako ispada iz vašeg pisanja. (Ako je npr ušao 01.05.07 može boraviti do 01.08.07. i ukoliko ne podnese zahtjev za PB tada ne može doći do 01.11.07. već 02.11.07. može ponovno ući u RH i koristiti novi boravak do 90 dana. Ako je koristio s prekidima tada brojite od dana prvog ulaska sveukupno 90 dana u periodu od 6 mjeseci.)

 

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija