Jump to content

Najavljeno povećanje mirovine - vrijedi li za umirovljenike HV?


TP

Preporučene objave

Zanima me da li najavljeno povećanje mirovine odnosno dodatci na mirovinu koji će se isplaćivati od listopada 2007e vrijede i za djelatne vojne osobe koje su otišle u mirovinu recimo 2006e godine? Konkretna situacija je da je osoba otišla u mirovinu 2006e po članku 6A (upućeni znaju o čemu je riječ,dakle umanjena mirovina uz otpremninu) i po ovim najavama imala bi pravo na 23,8% povećanja mirovine!

E sad,kako čitam radi se o usklađenju za ljude kojima je mirovina izračunata na temelju primanja tokom čitavog radnog staža i koji su time zakinuti! A za djelatne vojne osobe je mirovina mislim izračunata na temelju primanja posljednjih 10 godina! A opet s druge strane povećanje se ne odnosi na povlaštene mirovine itd. a vojne mirovine nisu navedene tako da ispada da ipak umirovljenici HV imaju pravo na povećanje?!

Molim ljude koji znaju imaju li umirovljenici HV pravo na povećanje ili ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo sada sam u Slobodnoj Dalmaciji pročitao ovo:

 

Tko nema pravo na dodatak:

Pravo na dodatak na mirovinu ne pripada korisnicima povlaštenih mirovina, korisnicima najviših mirovina, korisnicima osnovne mirovine, koji su uz tu ostvarili i mirovinu iz II. stupa, i korisnicima obiteljske mirovine kojima je mirovina određena od mirovine koja je ostvarena prema propisima o mirovinskom osiguranju koji su važili do 31. 12. 1998. godine.

 

Novinar je valjda dobio pravovaljanu info........ :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 20-tak dana na ovom je pf bilo riječi o prijedlogu HSU-ova Zakona o dodatku na mirovine ostvarene prema ZOMO. Polazeći od navedenog prijedloga Zakona, izrazio sam sumnju da će se išta popraviti za one HB koji su išli u invalidsku mirovinu po posebnim propisima, ali i nadu da će se to barem odnositi na onaj dio kumulirane mirovine koji se računa(o) po odredbama ZOMO-a. Naime, HSU-ov prijedlog članka 3. Zakona je glasio:

"Ovo usklađivanje mirovina ne odnosi se na korisnike mirovina koji su ostvarili mirovine po posebnim propisima, za korisnike mirovina poljoprivrednih osiguranika, kao i za korisnike obiteljske mirovine čija je mirovina ostvarena poslije smrti korisnika mirovine koji je mirovinu ostvario prije 1. siječnja 1999.godine."

Međutim, usaglašeni tekst navedenog članka prijedloga Zakona sada glasi:

"Pravo na dodatak na mirovinu prema ovome Zakonu ne pripada korisnicima kojima je mirovina

određena pod povoljnijim uvjetima i/ili na povoljniji način prema posebnim propisima o

mirovinskom osiguranju, korisnicima najviše mirovine određene prema Zakonu o najvišoj

mirovini, korisnicima osnovne mirovine i korisnicima obiteljske mirovine kojima je mirovina

određena od mirovine koja je ostvarena prema propisima o mirovinskom osiguranju koji su važili

do 31. prosinca 1998."

Posebno obratite pažnju na ovaj dio: "... i/ili ...".

Da se kod izjednačavanja mirovina neće uzimati u obzir "civilni" dio kumulirane mirovine (kao ni svih drugih mirovina ostvarenih isključivo po posebnim propisima - što je bio prijedlog HSU od početka ovih pregovora sa Vladom), potvrđuje i tekst obrazloženja novoskrojenog članka 3. prijedloga Zakona:

"Naime, korisnicima mirovina ostvarenim prema posebnim propisima pod povoljnijim uvjetima

mirovina je određena na temelju plaće iz samo jedne godine odnosno razdoblja do najviše deset

godina i uz posebno povećanje utvrđenih osobnih bodova, tako da su te mirovine znatno više

razine od mirovina određenih samo primjenom ZOMO."

Ako znamo na što se odnosi članak 21 ZOPHB ("HB iz DR koji ostvari pravo na invalidsku mirovinu prema ZOMO, i koja na temelju navršenoga mirovinskog staža iznosi manje od mirovine koja bi mu pripadala za 40 godina mirovinskog staža osobni bod povećava se ovisno o vremenu provedenom u DR ... ), znat ćemo zašto se u novom tekst članka 3. prijedloga Zakona spominje ono "i/ili", kao i "uz posebno povećanje utvrđenih osobnih bodova" u obrazloženju toga članka ...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U mojoj mirovini je civilni dio čak 80% pa sam se nada da će ukupna brojka bar malo narasti. Ako je taj dio mirovine izračunat po povoljnijim uvjetima mogu mislit kolika je brojka za one koji nemaju te uvjete. Ja imam čin čn, 14 g. u GBR, 30% RVI, 32 godine radnog staža i civilni dio mirovine je 1700 kn. Na moja primanja koja su u posljednjih 10 godina bila preko 6000 kn taj dio mirovine bi bio veći da se računa posljednjih 10 godina, pa zbog toga mislim da se računaju primanja u cijelom radnom vijeku. Možda nisam u pravu, ali pretpostavljam da je tako gledajuć brojke iz rješenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav svim braniteljima i posebno dragovojlcima no svakom mora biti jasno da nemože stalno preispitavati svoja s tuđim primanjima .U trenutku odlaska u mirovinu svakog pojedinca vrijede određena pravila na koja se ako mu neodgo varaju može žaliti ili tužiti a pogotovo ako sam na njih pristane a poslije se ispostavi da je pogriješio pa drvlje i kamenje po korisnicima koji nisu nasjeli na takve ponude umjesto da gledaju svoju kožu i poboljšaju svoj status.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

prvo na povećanje nemaju:

- korisnici mirovina hrvatskih branitelja kojima je mirovina priznata primjenom ZOMO i ZOPHBDR od 1. siječnja 2005.

- korisnici mirovina priznatih prema ZOPHBDR

- umirovljene djelatne vojne osobe

- umirovljeni policijski službenici i ovlaštene službene osobe

- korisnici mirovina politički zatvorenici

- korisnici mirovina zastupnici Hrvatskog sabora

- korisnici najviše mirovine

- korisnici osnovne mirovine

- korisnici obiteljske mirovine, određena nakon 1999. od mirovine ostvarene prema propisima o mirovinskom osiguranju koji je važio do 31. prosinca 1998.

 

 

pa vi sada gledajte jeste tu ili ne ?????

pozdrav

poki

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

allman je napisao:

Ja sam u 6a i lijepo mi piše na odresku mirovine INVALIDSKA MIROVINA.... po tome to se MORA primjeniti i na naše mirovine jer su one obuhvaćene ZOMO

 

I moje je mišljenje takvo. A vidit ćemo hoćemo li dobiti rješenja na kućne adrese jer su ih rekli slati.

 

A do tada možemo samo gatati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija