Jump to content

Zaštita scenarija?


Scenarist

Preporučene objave

Imam pitanje vezano uz zaštitu scenarija.

Naime, taj dio mi je najnejasniji u samom Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima.

Napisao sam scenarij: kako izbjeći to da moj scenarij neka producentska kuća odbije, a da zatim "dođe na ideju sličnoj mojoj" i pod drugim imenom eksploatira moje djelo?

Još jedno pitanje: jel uopće moguće kod nas ili negdje drugdje zaštititi scenarij za područje Europe i SAD-a?

Čitao sam pitanja na ovom forumu i doista je problem oko odvjetnika - na stranici dziv.hr su popisani samo patentni zastupnici i zastupnici za žigove. Autorsko pravo je, ipak, nešto drugo i uopće pojma nemam jel se ikoji odvjetnik bavi time. Mislim da nije reklamiranje ako bi se dao popis od nekoliko njih.

Ispričavam se, unaprijed, na više postavljenih pitanja, koja me doista muče. A ne znam se kome odvratiti - već su mi mnogi odvjetnici rekli da se tim područjem ne bave.

Mislim da je svakome muka da izgubi svoju muku i trud samo zato što se nije dobro osigurao pa ga se onda prevesla.

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za ovo Vam ne treba odvjetnik. Autorsko djelo se ne registrira (kao patenti, zigovi,...) vec je zasticeno po samom zakonu od samog nastanka. Naravno, tu je problem dokazivanja tko je od koga prepisao (i kad). Postoje i za to rjesenja, izmedju ostalog neke udruge autora rade "registraciju" sto je besmisleno i skupo.

 

Najjednostavnije, otidjite do najblizeg javnog biljeznika s dvije kopije tog scenarija (ili bilo kojeg drugog aut. djela) i trazite da Vam napravi "posvjedocenje cinjenice" da ste dana __ srpnja 2007. godine pokazali mu scenarij koji se nalazi u prilogu te isprave. (biljeznik uveze jedan primjerak Vama, a drugi zadrzi u svojoj arhivi, moze se to izvesti cak i s CD-om ili sl. nosacem informacija). Ako tko poslije tog datuma pokusa ili pocini plagijat, imate dokaz koji Vam osigurava prvenstvo.

 

Ako imate kakav ozbiljniji problem u vezi autorskih prava, javite mi se na pm, poslat cu Vam email dobre kancelarije u tom podrucju.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Evo mojih saznanja, radila sam nekoliko scenarija: ja sam scenarij pohranila u Autorskoj agenciji u Zagrebu, Preradovićeva, hm, ne znam koji broj, ali neđeš na netu. Bilo bi idealno pohraniti tri epizode, ako se radi o seriji, ili barem pilot epizodu i uz to po mogućnosti sinopsis cijele serije i razradu/karakterizaciju likova. Uglavnom, što detaljnije opišeš svoj scenarij, to je on zaštićeniji. Kod njih to košta 50 kuna za godinu dana.

A kad nudiš scenarij producentu, onda je dobro da u zaglavlja staviš naznaku copyright Ime i Prezime, godina nastanka. To će im naznačiti da je djelo zaštićeno.

Ako te još kaj zanima, pitaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovorima. Izveo bih vas na piće da nismo ovdje ovako... virtualni :cuga:

 

Ovo dalje pišem prvenstveno zbog ljudi koji će se naći u situaciji kao ja, da su nešto napisali, a ne znaju kako to zaštititi prije nego izađu na tržište. Vjerojatno bi ih mogao privući i naslov teme, pa nek znaju odgovor.

Razgovarao sam sa ljudima iz DZIV, oni su me uputili u Hrvatsku autorsku agenciju. Oni vrše deponiranje ili registraciju, kako god to već zovu, jednog primjerka (vlastoručno potpisanog) za istu cijenu koliko traži i javni bilježnik da napiše zapisnik da sam pristupio navedenog datuma sa svojim djelom.

Nemam nekakvih fobija, ali ne želim da mi netko ukrade moj rad, makar su mi i u DZIV i u HAA rekli da nemam razloga za brigu. Vjerojatno imam taj osjećaj straha pred nepoznatim, jer ipak takvo nešto radim prvi put.

Dakle, dovoljno je otići u HAA ili javnom bilježniku: to bi (tako su me uvjerili) trebao u slučaju spora biti valjani dokaz od kada postoji vaše djelo.

 

P.S. Ovo dodajem naknadno - HAA je u Preradovićevoj 25 u Zagrebu

Ja sam napisao scenarij za film, za to je naknada 244 kune, javni bilježnik traži 250, to je tu negdje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gle .... nije baš da nema razloga za strah i nije da smo mi svi kreativci paranoični.

Ideje su najvrijednija stvar na svijetu i zato ih se krade, o da!

Ja sam, npr. glupo i nepromišljeno (život je škola!!!) izlanula nešto na čemu radim pred osobom pred KOJOM TO NIKAKO NISAM SMJELA i kaj misliš da me nije odmah pokrala! I nije joj prvi put!

I sad, lijepo, čitam u novinama svoju ideju....

:tikvan:

E, kad je sretnem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Potpuno se slažem s ovim što si napisala. Žao mi je što ti se to dogodilo. I baš zato, jer se takve stvari događaju, sam u strahu da ne pogriješim, da netko ne ukrade nešto na čemu sam radio godinama (i to doslovno).

No, želio sam reći da su me uvjeravali da se ne trebam bojati nakon što je moj scenarij kompletno završen i nakon što ga registriram (mislim kod HAA ili bilježnika).

Meni se cijelo vrijeme vrtjela glavom nekakva, ajmo reći, paranoja da će me nekakav producent odbiti, a onda ipak snimiti film po mom scenariju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

OK, znam da je tema već stara - ali imam još jedno pitanje.

 

Naime, prijatelj i ja zajedno smo napisali jedan scenarij. Stvar je u tome da je pisan na engleskome i nikada nije bio rađen sa ciljem da se ekranizira u Hrvatskoj (zapravo, to je nemoguće).

 

Pitanje je sljedeće: ako ga autorski zaštitimo ovdje, u Hrvatskoj, da li taj copyright vrijedi svugdje u svijetu? Koliko sam skužio po odgovorima, moguće je i taj copyright vrijedi svugdje. Ali volio bi jedan konkretan "Da" ili "Ne".

 

Mislili smo ga registrirati u jednom od Writers Guild of America podružnica (West ili East), ali nismo sigurni koliko je to učinkovito, i je li uopće potrebno.

 

Unaprijed hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

U Hrvatskoj uživate autorskopravnu zaštitu po samom zakonu. Znači nema nikakvog formalnog postupka zaštite da bi ste uživali svoje autorsko pravo.

 

Kod nas postoji samo deponiranje /znači polaganje isprave/ ili kod javnog bilježnika ili Hrvatske autorske agencije što pravno gledano ni na koji način ne utječe na opseg prava koja su vam zajamčena zakonom. Eto, samo jedan od načina kojim ćete lakše dokazivati da ste autor.

 

Prava intelektualnog vlasništva su teritorijalna prava, znači svako nacionalno zakonodavstvo propisuje svoje uvjete zaštite.

 

Konkretno u vašem slučaju za Hrvatsku vam ne treba registracija zaštićeni ste, ali za Ameriku da jer njihovo zakonodavstvo traži registraciju kao uvjet za stjecanje prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija