Jump to content

Usporedba sa inozemstvom - ugovor o djelu?


zalac

Preporučene objave

Prvo isprika ako postavljam pitanje na krivom podforumu.

 

Radim u inozemstvu (UK) kao stalno zaposlen. Kako ovdje postoje dvije osnovne vrste zaposlenja, stalno (permanent) i ugovorno (contract) zanima me usporedba i paralela sa Hrvatskom. Koji bi oblik zaposlenja bio slican/jednak ugovornom (contract) zaposlenju u inozemstvu. Iz dosadasnjeg iskustva mogu reci da oni koji rade na ugovor imaju vecu neto zaradu, i zbog toga sto su im satnice vise a i zbog toga sto razlicitim mehanizmima imaju skoro duplo manje odbitaka (poreza/doprinosa) nego stalno zaposleni.

 

Koliko vidim porezni sustav u HR je prilicno nepovoljan za tvrtke koje placaju radnike ugovorom o djelu (mislim na to da brutto placanje izadje vise nego da je radnik stalno zaposlen), a ugovor na odredjeno podrazumijeva prijavu zaposlenika na hzzo i placanje doprinosa...

 

ako sam nesto netocno rekao molim vas da me ispravite i pojasnite, zato i postavljam pitanje

:-)

 

hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Kod nas bi to bila kao razlika između ugovora o radu i ugovora o djelu. Doprinosi za mirovinsko i zdravstveno su isti, ali je različit porez na dohodak. Dok je kod ugovora o radu (plaća) porez podijeljen po razredima ovisno o visini dohotka, kod ugovora o djelu (drugi dohodak) iznosi 25%. Kod osoba koje imaju visoka primanja ili više primanja kod različitih poslodavaca (često slučaj s profesorima na fakultetima), radi godišnje prijave poreza moguće je dati izjavu u kojoj tražite da se vaš dohodak oporezuje recimo stopom od 45% kod tog određenog poslodavca.

Trebali bi napisati zbog čega vas to točno zanima, jer je obračun plaća i drugog dohotka jako širok pojam i ne primjenjuju se sva pravila na sve oblike dohotka (plaća, naknade koje ostvaruju članovi skupština, autorske naknade, primici koje ostvaruju športaši, trg. putnici, sudski vještaci, ostali primici od rada po ugovoru o djelu bez zasnivanja radnog odnosa, itd. Ovako je teško odgovoriti na vaše pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija