Jump to content

odricanje nasljedstva


mirjana_x

Preporučene objave

Postovanje!

Evo radi se o tome da mi je umro djed i da su njegovi zakonski nasljednici moja baka,moja mama i ujko.Napominjem da je djed umro bez oporuke.Medjutim moja mama se odrice svog dijela nasljedstva i u pozivu kod javnog biljeznika ima jedan dio ovako napisan "ODRICANJE OD NASLJEDSTVA NE MOZE BITI DJEOLMICNO NITI POD UVIJETOM,A ODRICANJE VRIJEDI I ZA POTOMKE ONOG KOJI SE ODRICE AKO IZRICITO NE IZJAVI DA SE ODRICE SAMO U SVOJE IME".Molila bi Vas da mi pojasnite tu recenicu.Da li ja,u slucaju da se ona odrekne u svoje ime, kao njezin direktni potomak imam pravo na taj dio njenog nasljedja ili njezinim odricanjem gubimo pravo na sve?Molim Vas pojasnite mi to o odricanju i daljnjem pravu nasljedja!U naprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro ste zaključili.

Ako se vaša majka odrekne samo u svoje ime, pravo nasljeđivanja dijela koji bi njoj pripao prelazi na njene potomke.

Ona tu izjavu može dati pred jb na ostavinskoj raspravi, ili pismeno s tim da ovjeri svoj potpis.

Nikakva prava vi nemate ako se ona odrekne u svoje ime i u ime svojih potomaka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle da sad ja sve skupa ovo uoblicim.Mama je dobila poziv za ostavinsku raspravu poslje smrti njenog oca (mog djeda)..Moj djed je umro bez oporuke i moja mama se moze samo u svoje ime odreci svog dijela nasljedstva,a ja kao njezin zakonski nasljednik ne slazem se da se u moje ime odrekne bilo cega ( jer se ja ne odricem nicega) i u tom slucaju sam ja djedov nasljednik njezinog dijela nasljedstva koju cini trecina njegove imovine jer su direktni nasljednici jos baka i ujko.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tratinčice, zanimljiv stav.

Možeš malo argumentirati odakle ti je izvor da usporedimo. Ja naime mislim drugačije.

Oslanjam se na zakon i sudsku praksu (nisam našla sličnu tvom stavu, ali mi je možda promaklo).

Moji zakonski argumenti su:

- čl. 130 st. 2 : veli da je pravilo da se odricanje odnosi i na potomke, ako se želi samo u svoje ime to se mora izričito naglasiti,

- čl. 130/3: zakon čak ne pruža striktnu zaštitu ni maloljetnicima (koji inače imaju poseban tretman kad se radi o raspolaganju njihovim imovinskim pravima), dozvoljava da se odriče u njihovo ime bez suglasnosti centra za socijalnu skrb,

- zakon nigdje ne propisuje ishođenje suglasnosti od punoljetnih potomaka, (nije mi logično da piunoljetni imaju neku posebnu zaštitu, a maloljetni je nemaju).

 

Voljela bi čuti tvoje argumente, 2 glave više znaju!

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mozda nisam bila potpuno jasna...

pa idemo iz pocetka, namjera mi je bila pojasniti da se ne moze majka punoljetnog nasljednika odreci u njegovo ime. Naime, ako je neka punoljetna osoba nasljednik, bit ce pozvana na ostavinsku raspravu i nitko umjesto nje ne moze dati nasljednicku izjavu (osim ako: 1)nasljednik negoga za to ne opunomoci ili pak 2) ne pojavi se na raspravi, a uredno je pozvan u kojem ce se slucaju pretpostaviti da se nasljedstva prihvatio). Recimo da je umro covjek koji je iza sebe ostavio suprugu i dvoje djece od kojih je jedno punoljetno. Nasljednicku izjavu ce punoljetno dijete dati u svoje ime, dok ce u ime i za racun maloljetnog djeteta izjavu dati majka kao zakonski zastupnik.

E, sad, sto se tice odricanja i clanka 130. st. 2. ZN .... nasljednika koji se zeli odreci nasljedstva javni biljeznik (sud) ce upozoriti da se moze odreci ili samo u svoje ime ili u svoje ime i ime svojih potomaka. Ako nasljednik izrijekom ne navede da se odrice samo u svoje ime, tada odricanje obuhvaca i potomke. Ako se odrekne samo u svoje ime, tada ce se uzimati kao da je umro prije ostavitelja.

Kolegica Notarica sigurno zna o cemu pricam, a nadam se da sirokim elaboriranjem nisam zbunila nekog laika koji trazi kratak odgovor ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e, dobro da ste precizirali jer sam ja imala drugaciju sliku u vidu...

Naime, na ostavinsku ce raspravu ( a buduci da nema oporucnih nasljednika) biti pozvani vasa majka, baka i ujak kao nasljednici 1. nasljednog reda. Vasa majka u konkretnom slucaju ima svako zakonsko pravo odreci se nasljednog dijela ili ga pak ustupiti kome od nasljednika (baki, ujaku). E sad, da je vasa majka npr. umrla prije djeda, tada bi po tzv. nacelu reprezentacije vi bili nasljednik i bili biste pozvani dati nasljednicku izjavu. Isto vrijedi u slucaju da se vasa majka odrekne nasljedstva samo u svoje ime ( a ne i u ime svojih potomaka).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim da smo se ipak usuglasile, slažem se s ovom posljednjom objavom tratinčice.

Mirjana je unuka pokojnog djeda, ali nije njegov zakonski nasljednik, budući da joj je majka-kći pokojnog djeda, živa.

Majka može dati bilo kakvu nasljedničku izjave, ne tražeći suglanost mirjane.

Dakle, ako se odrekne u svoje ime i u ime svojih potomaka, mirjana nema nikakvih nasljednih prava.

Ako se odrekne samo u svoje ime, mirjana će biti pozvana na nasljedstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja imam slično pitanje pa bih samo produžio ovu temu. naime . nakon smrti majke ja sam svoj dio ustupio jednom od braće.

(zbog nekih formalnih razloga). zanima me da li će moja dijeca moći nasljediti taj dio ili ću u dogledno vrijeme s bratom izvšiti povrat tog dijela. napominjem da u riješenju uopće nisam naveden ni spomenut.kojim postupkom mogu izrvšiti

povrat i da li ću u tom slučaju morati platiti porez. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi ste kao nasljednik dali svoju nasljedničku izjavu da prihvaćate svoj dio, ali ga ustupate bratu.

Nasljednička izjava je neopoziva, te je ne možete povući.

Jedino rješenje vam je sad da sa bratom postignete sporazum, te da vam brat darovnim ili kupoprodajnim ugovorom vrati tu imovinu.

koliko mi je poznato porez između braće se plaća.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Amel je napisao:

U BiH glede nasljedničke izjave stoji da je opoziva samo u slučajevima kaznenog djela prema darovatelju. Mislim da je isto i u HR a i dosta Zakona se prepiše iz HR.

 

Darovanje nema veze sa nasljedničkim izjavama.

 

Ali slažem se, svaka pravna radnja, pravni posao (i jednostrana kao nasljednička izjava) može se pobijati iz općih razloga ništavosti (poslovna nesposobnost, simulacija,, nesporazum, sila, nedostatak činidbe, pobuda, oblika) i pobojnosti (prijetnja, zabluda, prijevara, povreda ekvivalentnosti, povreda vjerovnika).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija