Jump to content

Poništenje pravomoćnog rješenja o izvlaštenju vs povrat imovine


Relrale

Preporučene objave

Situacija je sljedeća;

1. 1954. g. rješenjem o eksproprijaciji oduzeta je čestica zemlje bivšim vlasnicima u korist jedne samoupravne organizacije.

2. Uknjiženi vlasnici nisu bili i stvarni vlasnici jer je ista čestica dodijeljena agrarnom odlukom obrađivačima koji se nisu knjižili jer su morali plaćati porez a to im je bilo skupo! U Dalmaciji se smatra (i tako se postupa) da je ona osoba koja je doblia agrarom zemlju stvarni vlasnik iste, jer je agrarna reforma de facto predstavljala defeudalizaciju!

3. 1991. prestaje postojati predmetni SOUR, nastaje nova firma d.d. /koja nije pravni sljednik SOURA) koja istu česticu zemlje ne uspjeva ugurati u društveni kapital jer je po namjeni predstavljala poljoprivredno zemljište!

4. 1997. ovlaštinici agrara, odnosno stvarni vlasnici ne podnose zahtjev za povrat!

5. Ne može se uknjižiti ni novo d.d. ni bivši vlasnici, nego samo RH, po mojem mišljenju!

 

6. PITANJE GLASI: Može li stranka (nositelj agrara-stvarni vlasnik) danas podnijeti zahtjev za poništenje pravomoćnog rješenja o eksproprijaciji i tražiti povrat po Zakonu o izvlaštenju, s obzirom da je propustila isto tražiti po Zakonu o naknadi!? :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 godina kasnije...
ajmo di ste maheri, treba mi pomoć hitno!

Pokušat ću pomoći iz iskustva sa sličnim predmetom.

Denacionalizacijom su automatski poništena pravomoćna rješenja o eksproprijaciji, pa tu ne morate podnositi nikakav zahtjev.

Prema članku 77. Zakona o naknadi... Republika Hrvatska stječe pravo vlasništva na imovinu koja je predmet naknade na temelju odredaba tog Zakona, a za koju zahtjev za naknadu nije podnesen ili je pravomoćno odbijen, ako zakonom nije drukčije propisano.

Ali vaša imovina, stečena agrarnom odlukom i nije predmet naknade. Naime, s rješenjem Komisije za agrarnu reformu i kolonizaciju vi se možete uknjižiti na sudu, dakle to spada u sudsku nadležnost. Da li će to knjiženje biti automatsko ili uz pojedinačni ispravni postupak, ovisno tko je uknjiženi vlasnik. Historijatom čestice (dobiva se na sudu uz zahtjev i novčanu nadoknadu) možete sve saznati. Lp Anđelka, Pula

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija