Jump to content

... Rupe u zakonu? ili...


malena22

Preporučene objave

... zaobilaženje zakona...

Zanima me mišljenje cijenjenih kolega pravnika, o sljedećem.

Ugovor o radu na određeno vrijeme sklapa se za najduže 3 godine, nakon toga, ukoliko ne dođe do prekida ugovora, po zakonu postaje ugovor na neodređeno vrijeme.

Šta se događa ako,nakon što prođe 3 godine, radni odnos se PREKINE, radnik radi u „drugom poduzeću“, mjesec dana – uredno prijavljen, sa sklopljenim ugovorom o radu na određeno, itd., da bi se nakon tih mjesec dana vratio na posao u poduzeće u kom je bio i ranije zaposlen, na isto radno mjesto, prijavljen je i sve... Te tako nakon što prođu ponovo 3 godine, sve ispočetka.. Napominjem da je to „drugo poduzeće“ paravan firma, u vlasništvu istog čovjeka, a radnik u stvarnosti nije prekinuo rad, uvijek i cijelo vrijeme radi svoj posao, a ugovor se produžuje svaka 3 mjeseca!

Kako bi radnik mogao dokazati kršenje svojih prava, odnosno zlouporabu samog instituta ugovora na određeno vrijeme, i dali to podliježe kršenju ikakvih odredaba ZOR, jer čini mi se da se ni jedan članak konkretno ne krši... "jer se radni odnos prekine, zaposli se u "drugoj firmi" i ponovo u prvo poduzeće - pa zar je to protuzakonito" to su rječi poslodavca na primjedbu radnika.....

A zar nije kršenje ZOR, radnika 6 god držati u neizvjesnosti, nikad ne zna hoće li mu se ugovor produžiti, a i kad bi poduzeo nešto, poslodavac se izvlači jer „ne krši“ zakon!!?? Šta bi se tu moglo napraviti?? Unaprijed HVALA svima:-)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tu se ne bi moglo napraviti ništa. Poslodavac se dobro zaštitio i radnik po meni ovdje nema mogućnosti bilo kakvim prigovorima, čak ni ukoliko zatraži sudsku zaštitu, dobiti ugovor na neodređeno vrijeme.

 

Ne radi se o kršenju odredaba zakona o radu, o "rupama u zakonu" kak veliš, da u svakom slučaju, ali treba imati na umu da je i radnik taj koji nešto potpisuje, ne samo poslodavac.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Rubens... I mislila sam... Samo bi voljela da ima koja rupa u ZOR,a u korist radnika...

..Znači, u biti nema kršenja ZOR, ali npr. da li je poslodavac dužan pravdati, zašto se radnicima nakon 3 godine, ugovor raskida, pa ih se ponovo vraća nakon mjesec dana. I tu se ne radi o jednom, već o 50 i više radnika? I to se ponavlja sustavno već godinama! Zar nije očito da su to malverzacije sa isključivim ciljem da se sa radnicima ne zasniva radni odnos na neodređeno, da se radnicama u trudnoći ne isplati naknada itd...

Može li inspekcija išta, ikakvu prijavu napisati poslodavcu?? ili je i tu u pravu..

...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija