Jump to content

Muška "sponzoruša"!!!


TommyLee

Preporučene objave

Cijenjeni forumaši, molim pomoć.

 

Meni vrlo draga osoba u postupku je razvoda braka. Svu bračnu imovinu stekla je kao poklon od svoje majke (dokaz: računi, čekovni izvadci i bankovni ugovori o kreditiranju kupnje, na majčino ime) ili prije braka. Suprug nije uložio niti 1 lipu u kupovinu namještaja, bijele tehnike itd… Niti je ostvarivao redovita primanja. Živjeli su u stanu njegovog oca. Sada joj (uskoro bivši) suprug osporava potpuno ili djelomično pravo na tako stečenu imovinu, kao i na njenu imovinu stečenu prije braka.

 

Zakon kaže:

Članak 257.

(1) Imovina koju bračni drug ima u trenutku sklapanja braka, ostaje njegova vlastita imovina.

(2) Vlastita imovina je i imovina koju je bračni drug stekao tijekom bračne zajednice na pravnom temelju različitom od navedenoga u članku 252. ovoga Zakona (nasljeđivanje, darovanje i sl.).

 

Koja su njena prava i opcije? Postoji li druga opcija osim privatne tužbe?

 

Zahvaljujem svima koji nađu vremena pročitati ili dati odgovor na ovu temu. Možda i nekom drugom pomogne.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rubens, hvala na komentaru, ali sudski postupak rastava braka i sudski postupak podjele imovine su dva različita i kompletno pravno odvojena postupka. Mene je zanimalo moguće slično ili isto iskustvo forumaša tj. ostale mogućnosti, osim privatne tužbe (vjerojatno skupo i dugotrajno), ali ipak hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svu bračnu imovinu stekla je kao poklon od svoje majke

 

Članak 249.

 

(1) Bračni drugovi su u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini, ako nisu drukčije ugovorili.

 

 

Suprug nije uložio niti 1 lipu u kupovinu namještaja, bijele tehnike itd… Niti je ostvarivao redovita primanja

 

Članak 248.

 

Bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine.

 

Živjeli su u stanu njegovog oca

 

(2) Vlastita imovina je i imovina koju je bračni drug stekao tijekom bračne zajednice na pravnom temelju različitom od navedenoga u članku 248. ovoga Zakona (nasljeđivanje, darovanje i sl.).

 

Sada joj (uskoro bivši) suprug osporava potpuno ili djelomično pravo na tako stečenu imovinu, kao i na njenu imovinu stečenu prije braka.

 

.......

I da, ne postoji kozmicka pravda. Sorry.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tommy,

 

dobro ste se informirali. Postupak podjele bracne stecevine odvojen je od postupka razvoda braka.

 

Postoje slucajevi kada su bracni drugovi cak 20 god nakon razvoda braka krenuli u podjelu bracne stecevine.

 

Stranke mogu svoje imovinske odnose rjesiti sporazumno bracnim ugovorom bez sudjenja ili pak temeljem zakona u postupku podjele bracne stecevine . Naravno, moguca je i sudska nagodba.

 

Ovako kako iznosite, vasa bi prijateljica u svoju posebnu imovinu dobila sve ono sto je stekla prije ulaska u brak ili je pak za vrijeme trajanja braka nasljedila ili joj je darovano.

 

Ono sto je stekla radom za vrijeme trajanja bracne zajednice zajedno sa suprugom ili je iz te imoivne proisteklo, dijeli se na jednake dijelove ako drugacije nije ugovoreno. Cinjenica da bracni drug nije radio stalno, pa nije pridonosio novcano u kontinuitetu, ne znaci puno jer je isti mogao u to vrijeme na drugi nacin pridonositi bracnoj zajednici i imovini koja se u njoj stvarala (kuhanje, ciscenje, cuvanje djece, drzanje supruge za ruku u teskim trenucima.... ). Tu bi u obzir doslo eventualno dokazivanje tih cinjenica u postupku.

 

Kako su stanovali u stanu njegova oca, postoji i mogucnost da ih on trazi naknadu za koristenje stana.

 

O svemu ovome imate jako puno napisanog u srodnim temama na forumu Obiteljskog prava.

 

Ane je napisao:

I da, ne postoji kozmicka pravda. Sorry.

 

Autorska prava pridrzana

:petpara::raspa:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Bigfoot,

Naravno, pravo i pravda često imaju različite smjerove...

 

Poštovana Ane,

Kompletna imovina je 99,9% stečena kao njena predbračana ili poklon od njene majke. A sada joj suprug negira i jedno i drugo U CIJELOSTI!!! Što se tiče njegovih zasluga, da je postojalo bilo sto od njegove pomoći u kućanstvu ili braku, ne bi došlo do rastave - oportunistički tip. obraz-đon, itd.

 

Hvala vam svima na komentaru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to što suprug nešto negira, nema nikakve veze. taj suprug ima pravo pokrenuti postupak za podjelu imovine, naravno platit će troškove, a na sudu će se pokazati što je čije. i kraj priče. ja se ne bih puno nervirala zbog toga.

uostalom, prije nego pokrene postupak, taj će suprug morati angažirati odvjetnika, pa je moguće da mu odvjetnik u startu objasni da nema nikakvih izgleda dobiti išta od ženine predbračne imovine, pa u tom slučaju neće ni doći do suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo bi ti u redu da su stvari kod nje. Naime, stvari su u njegovom stanu (njegova oca) i ona nema pristup njima. Više ne živi tamo. Njegov odgovor je da ga tuži ako želi doći do stvari (samo da bi joj "izvlačio" živce).Osobno nisam u interesu, samo bih htio pomoći nekome tko to zaslužuje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E moja hanja, sigurno nisi imala posla sa sudovima pa tako olako razmisljas.

Ona dok dokaze i dok sud donese odluku od te bracne stecevine(pokretne) nece nista vise biti za upotrebu.

Ja sam isto na sudu za podjelu bracne stecevine (stan i sve nove stvari u stanu), i evo vec 5 godina jos nista nije rijeseno, a i dok se rijesi sve one "nove stvari "bit ce stare, znaci , dok pravda dodje, stvari samo iznijeti pred zgradu i zapaliti.

A i sto kazes"suprug ima pravo pokrenuti postupak za imovinu", pa nece on pokrenuti jer nije u njegovom interesu da on to pokrene jer uziva tu imovinu on a ona nek oblijece oko sudova i odvjetnika, nazalost, kao i ja.

Draga hanja, kazes da se ne bi puno nervirala zbog toga, ali kako se ne nervirati kada su nasi sudovi prespori , a dok se ti nerviras on sa drugom uziva u onome za sto si se ti krvavo borila i stekla.

Lijepi pozdrav..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

draga hrvatica, jest da sad ispada da pojednostavljujem, ali krenula sam s pretpostavkom da se radi o nekretnini koja glasi na nju, ili da je barem njezina imovina kod nje, da je svatko pokupio svoje krpice. pa mogao je korisnik koji je postavio pitanje biti malo konkretniji i reći točno sve o čemu se radi, je li to npr. stan u kojem se ona trenutačno nalazi, ili je to npr. servis za kavu koji je ostavila kod njega. ja sam pretpostavila da je nešto bliže prvom primjeru. tek poslije mog odgovora je bio malo konkretniji ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potpuno vas shvaćam. Čovjeka boli nepravda. Na ovom forumu sam vidio 100 puta gore problematike, ali isto tako se godinama odričeš i gradiš svoju imovinu a netko ti sve kao vjetrom odnese, odnese ti godine života...

 

U komentarima sam se trudio biti što manje emocionalan(topic je ipak pravne prirode), ali nekad je teško...

 

Hvala svima koji su učestvovali u raspravi i pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne znam, možda netko ima konkretniji savjet. vidim da nisi dobio odgovor koji si očekivao jer i dalje ponavljaš isto pitanje. nije nekretnina, nisu krpice (koje sam btw. spomenula samo kao banalan primjer). možda ne bi bilo naodmet da kažeš nešto konkretnije, što JE, gdje se to nešto nalazi, jel to nešto ima neki dokument o vlasništvu ... dakle malo više podataka, pa možda onda i dobiješ konkretniji savjet :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hanja je napisao:

nije nekretnina, nisu krpice (koje sam btw. spomenula samo kao banalan primjer). možda ne bi bilo naodmet da kažeš nešto konkretnije, što JE, gdje se to nešto nalazi, jel to nešto ima neki dokument o vlasništvu ... dakle malo više podataka, pa možda onda i dobiješ konkretniji savjet :-)

 

Citat:

Meni vrlo draga osoba u postupku je razvoda braka. Suprug nije uložio niti 1 lipu u kupovinu namještaja, bijele tehnike itd…

 

Znači: nameštaj (spavaća soba, dječja soba, dnevni boravak) , bijela tehnika, tv i Hi-Fi oprema, kuhinja i prateći uređaji (hladnjak, perilica, pećnica, ploča za kuhanje), da skratim, sve što 3-soban stan čini kompletno namještenim...

... sitne stvari i uređaje neću niti nabrajati

 

Citat:

Stvari su u stanu njegova oca, nema pristup njima.

 

Citat:

Svu bračnu imovinu stekla je kao poklon od svoje majke (dokaz: računi, čekovni izvadci i bankovni ugovori o kreditiranju kupnje, na majčino ime) ili prije braka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija