Jump to content
Sign in to follow this  
notarica

Osnove nasljednog prava

Preporučene objave

Dragi forumaši, ovaj topić je zamišljen kao polazište i smjernica u traženju vaših odgovora.

Ovdje se nalazi pregled propisa Zakona o nasljeđivanju, koji su predmet vaših najčešćih pitanja. Naglašavam da se radi o kosturu, tako da je rasprava o detaljima moguća na forumu. Svaka sugestija za izmjenu ili dopunu ovog topića je dobrodošla, pa vas molim da me o tome kontaktirate na pm.

 

ZAKONSKI NASLJEDNI REDOVI:

1. (izvan)bračni drug i djeca

2. * (izvan)bračni drug - 1/2 i roditelji - 1/2

* (izvan)bračni drug sve

* roditelji na jednake dijelove, a ako je koji roditelj umro prije njegov dio se dijeli na braću i sestre ostavitelja, nećake.....

....

3. * (ako nema djece, druga, roditelja, braće i sestra, nećaka..) djed i baka s očeve strane - 1/2 , djed i baka s majčine strane- 1/2

* ako nema njih: ujaci, tetke, stričevi - bratići, setričen...

4. prabake i pradjedovi...

 

NAČELO PREZENTACIJE:

Članak 10.

Dio ostavine koji bi pripao prije umrlom djetetu da je nadživjelo ostavitelja nasljeđuju njegova djeca, ostaviteljevi unuci, na jednake dijelove, a ako je neki od unuka umro prije ostavitelja, onda dio koji bi njemu pripao da je bio živ u času ostaviteljeve smrti nasljeđuju njegova djeca, praunuci ostaviteljevi, na jednake dijelove, i tako redom sve dokle ima ostaviteljevih potomaka.

 

IZJEDNAČENI SU:

- bračni i izvanbračni drug, ako je izvanbračna zajednica trajala min. 3 g. ili kraće ako je rođeno zajedničko dijete, i prestala u trenutku smrti ostavitelja

- bračna, izvanbračna i posvojena djeca

 

PRETPOSTAVKE VALJANOSTI OPORUKE:

- 16 god. života

- sposobnost za rasuđivanje, (pretpostavlja se dok se ne dokaže suprotno)

- da oporuka nije napravljena pod utjecajem prijetnje, sile, prijevare i zablude

- da ima zakonom propisani oblik

U nedostatku koje od tih pretpostavaka, oporuka je ništava ili se može poništiti.

 

OBLICI OPORUKE:

1. privatna vlastoručna: vlastitom rukom napisana i potpisana

2. privatna pisana oporuka sa svjedocima: nije bitno tko je je napisao i kojim sredstvom, bitno je da je ostavitelj u nazočnosti 2 svjedoka potpiše, a nakon njega se potpisuju i svjedoci

3. javna opruka: sastavlja je tko želi, a osobe koje ne mogu, niti znaju čitati i pisati ne mogu na drugi način sačiniti oporuku.

- javnu opopruku sastavljaju sudac općinskog suda, sudski savjetnik, javni bilježnik, konzularni i diplomatski predstavnici, u skladu sa zakonom.

4. usmena oporuka u izvanrednim okolnostima: zbog kojih se ne može sastaviti na neki drugi način, pred 2 svjedoka, vrijedi 30 dana od prestanka izvanrednih okolnosti.

 

NUŽNI NASLJEDNICI su:

- ostaviteljevi potomci i bračni drug: nužni dio iznosi 1/2 onoga što bi inače dobili po zakonskom nasljeđivanju

- ostaviteljevi roditelji, posvojitelji i ostali pretci - samo ako su trajno nesposbni za rad i nemaju nužnih sredstava za život: nužni dio iznosi 1/3

 

Nužni dio je povrijeđen oporukom i/ili darovanjima, ako zbog toga nužni nasljednik ne bi dobio vrijednost svog nužnog dijela.

Kad je povrijeđen nužni dio, prvo se umanjuju rasplaganja oprukom, a ako to ne bi podmirilo nužni dio tada se vraćaju i darovi (od posljednjeg..)

 

- nastavak slijedi-

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Oblici oporuke po Zakonu o nasljeđivanju:

 

1. Privatne oporuke su:

a) vlastoručna - oporučitelj je vlastitom rukom napiše i potpiše

b) privatna oporuka sa svjedocima - oporuka se napiše npr. kompjuterski, ili je napiše netko drugi, ali je bitno da je oporučitelj potpiše pred dva svjedoka

2. Javna oporuka - sastavljena pred sucem, javnim bilježnikom, diplomatsko-konzularnom predstavniku;

- svatko može izabrati ovaj oblik oporuke, dok osobe koje ne mogu ili ne znaju čitati, ili se ne mogu potpisati, mogu oporučiti samo na ovaj način (isključeni su za 1a) i 1 b))

3 Izvanredna usmena oporuka - radi se samo u izvanrednim okolnostima kad je oporučitelju nemoguće napraviti oporuku na neki redovan način (npr. prirodne nepogode, ratna zbivanja, iznenadna opasnost od smrti, prometna nesreća...)

- oporučitelj svoju volju obvezno usmeno izjavljuje pred dva svjedoka

- vrijedi samo 30 dana od dana kad su prestale izvanredne okolnosti

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  ×
×
  • Napravi novi...