Jump to content

Osnove nasljednog prava


notarica

Preporučene objave

Dragi forumaši, ovaj topić je zamišljen kao polazište i smjernica u traženju vaših odgovora.

Ovdje se nalazi pregled propisa Zakona o nasljeđivanju, koji su predmet vaših najčešćih pitanja. Naglašavam da se radi o kosturu, tako da je rasprava o detaljima moguća na forumu. Svaka sugestija za izmjenu ili dopunu ovog topića je dobrodošla, pa vas molim da me o tome kontaktirate na pm.

 

ZAKONSKI NASLJEDNI REDOVI:

1. (izvan)bračni drug i djeca

2. * (izvan)bračni drug - 1/2 i roditelji - 1/2

* (izvan)bračni drug sve

* roditelji na jednake dijelove, a ako je koji roditelj umro prije njegov dio se dijeli na braću i sestre ostavitelja, nećake.....

....

3. * (ako nema djece, druga, roditelja, braće i sestra, nećaka..) djed i baka s očeve strane - 1/2 , djed i baka s majčine strane- 1/2

* ako nema njih: ujaci, tetke, stričevi - bratići, setričen...

4. prabake i pradjedovi...

 

NAČELO PREZENTACIJE:

Članak 10.

Dio ostavine koji bi pripao prije umrlom djetetu da je nadživjelo ostavitelja nasljeđuju njegova djeca, ostaviteljevi unuci, na jednake dijelove, a ako je neki od unuka umro prije ostavitelja, onda dio koji bi njemu pripao da je bio živ u času ostaviteljeve smrti nasljeđuju njegova djeca, praunuci ostaviteljevi, na jednake dijelove, i tako redom sve dokle ima ostaviteljevih potomaka.

 

IZJEDNAČENI SU:

- bračni i izvanbračni drug, ako je izvanbračna zajednica trajala min. 3 g. ili kraće ako je rođeno zajedničko dijete, i prestala u trenutku smrti ostavitelja

- bračna, izvanbračna i posvojena djeca

 

PRETPOSTAVKE VALJANOSTI OPORUKE:

- 16 god. života

- sposobnost za rasuđivanje, (pretpostavlja se dok se ne dokaže suprotno)

- da oporuka nije napravljena pod utjecajem prijetnje, sile, prijevare i zablude

- da ima zakonom propisani oblik

U nedostatku koje od tih pretpostavaka, oporuka je ništava ili se može poništiti.

 

OBLICI OPORUKE:

1. privatna vlastoručna: vlastitom rukom napisana i potpisana

2. privatna pisana oporuka sa svjedocima: nije bitno tko je je napisao i kojim sredstvom, bitno je da je ostavitelj u nazočnosti 2 svjedoka potpiše, a nakon njega se potpisuju i svjedoci

3. javna opruka: sastavlja je tko želi, a osobe koje ne mogu, niti znaju čitati i pisati ne mogu na drugi način sačiniti oporuku.

- javnu opopruku sastavljaju sudac općinskog suda, sudski savjetnik, javni bilježnik, konzularni i diplomatski predstavnici, u skladu sa zakonom.

4. usmena oporuka u izvanrednim okolnostima: zbog kojih se ne može sastaviti na neki drugi način, pred 2 svjedoka, vrijedi 30 dana od prestanka izvanrednih okolnosti.

 

NUŽNI NASLJEDNICI su:

- ostaviteljevi potomci i bračni drug: nužni dio iznosi 1/2 onoga što bi inače dobili po zakonskom nasljeđivanju

- ostaviteljevi roditelji, posvojitelji i ostali pretci - samo ako su trajno nesposbni za rad i nemaju nužnih sredstava za život: nužni dio iznosi 1/3

 

Nužni dio je povrijeđen oporukom i/ili darovanjima, ako zbog toga nužni nasljednik ne bi dobio vrijednost svog nužnog dijela.

Kad je povrijeđen nužni dio, prvo se umanjuju rasplaganja oprukom, a ako to ne bi podmirilo nužni dio tada se vraćaju i darovi (od posljednjeg..)

SUDSKA PRAKSA

- nastavak slijedi-

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Oblici oporuke po Zakonu o nasljeđivanju:

 

1. Privatne oporuke su:

a) vlastoručna - oporučitelj je vlastitom rukom napiše i potpiše

b) privatna oporuka sa svjedocima - oporuka se napiše npr. kompjuterski, ili je napiše netko drugi, ali je bitno da je oporučitelj potpiše pred dva svjedoka

2. Javna oporuka - sastavljena pred sucem, javnim bilježnikom, diplomatsko-konzularnom predstavniku;

- svatko može izabrati ovaj oblik oporuke, dok osobe koje ne mogu ili ne znaju čitati, ili se ne mogu potpisati, mogu oporučiti samo na ovaj način (isključeni su za 1a) i 1 b))

3 Izvanredna usmena oporuka - radi se samo u izvanrednim okolnostima kad je oporučitelju nemoguće napraviti oporuku na neki redovan način (npr. prirodne nepogode, ratna zbivanja, iznenadna opasnost od smrti, prometna nesreća...)

- oporučitelj svoju volju obvezno usmeno izjavljuje pred dva svjedoka

- vrijedi samo 30 dana od dana kad su prestale izvanredne okolnosti

 

SUDSKA PRAKSA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija