Jump to content

Pomoč oko ovrhe!!! HITNO


whitedd

Preporučene objave

U mirovini sam (HRVI) ,rastavljen.Mirovinsko mi skida sa mirovine alimentaciju temeljem ovršne isprave (presuda o razvodu braka) u kojoj piše da sam dužan plačati za uzdržavanje svog malodobnog djeteta 30% od svojih primanja koje primam preko HZZMO.Napominjem da nigdje ne piše da mi je HZZMO dužan to skidati.Ali neka.... od prije 20ak dana imam novu presudu koja je pravomočna i izvršna a po kojoj moram plačati 25% i to na ruke ZZ sina.Istu presudu sam odnio na HZZMO i oni su mi rekli da ne mogu postupiti po njoj već da će mi i dalje oni odbijati i to 30% od moih mjesečnih primanja.Navodno za njih je ovrha koju imaju bitnija od nove presude.Dajte mi pomozite i napišite kako da provedem presudu u kojoj piše da moram davati 25% i to na ruke.Moram li opet nekog tužiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani whitedd, zahvaljujem moderatorima koji prihvaćaju savjete bez da misle sami, pa su malo pogriješili,,, i ostavili Vam ovaj, pogrešan post... pročitajte pm, a odgovor(e) morate sada ovdje (ipak) pročitati ... i pričekati... a moderatore molim da vrate ovo pitanje u rubriku koja mu pripada !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Presuda ima pečat izvršnosti i pravomočnosti!Otišao sam u ovršni na sudu i tamo mi je rečeno da če alimentacija biti smanjena ali da ovrhu ne mogu ukinuti bez pristanka bivše supruge iako na novoj presudi piše da sam joj dužan plačati na ruke,tj.da se dogovorim s njom.A da se ja mogu sa njom išta dogovoriti,nebi bili na sudu.

Kako dalje???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I na prvoj presudi vam je pisalo da novčano uzdržavanje za dijete dajete na ruke zz tj. vaše bivše supruge, koja je pokrenula ovršni postupak tako da vam se alimenatacija odbija od mirovine. Ovrha će vam i dalje ostati, sve dok vaša bivša supruga tj.z.z. odlući da to više ne želi. Pitate se sigurno zašto će ostati kada na novoj presudi piše "na ruke z.z.", zato jer ste vi samo pokrenuli parnicu za smanjenje novčanog uzdržavanja, što nema veze sa ovrhom. Alimentacija se naplaćuje ovrhom, tako ako pokrenete još bezbroj puta parnice za smanjenje ili porast alimenatcije, ona ostaje. Mislim da u svim presudama ili makar u većini donesenih presuda piše "na ruke z.z." , a kasnije z.z. pokreće ovršni postupak (radi sigurrnosti naplate). Trebali ste reagirati na rješenje o ovršnom postupku, tj. uložiti žalbu i tome slično. Jeste li bili uredni platiša alimenatacije? :mase2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bio sam super uredan platiša.

A na prvoj presudi nije pisalo na ruke več samo da moram plačati 30% od svojih mjesečnih primanja.

 

U ovršnom zakonu sam našao pod člankom OBUSTAVA OVRHE informaciju da se ovrha može obustaviti ako je promjenjena ili donešena nova OVRŠNA ISPRAVA.Dali se to može primjeniti u mom slučaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Piše točno ovako::

 

Obustava ovrhe

 

Članak 67.

 

(1) Ako ovim Zakonom nije drukčije određeno, ovrha će se obustaviti po službenoj dužnosti, ako je ovršna isprava pravomoćno ukinuta, preinačena, poništena, stavljena izvan snage ili je na drugi način određeno da je bez učinka, odnosno ako potvrda o ovršnosti bude ukinuta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da se u Vasem slucaju upravo treba primijeniti ovaj clanak na koji ste se pozvali i to da ide obustava po sluzbenoj duznosti. Zapravo bi se trebali raditi o djelomicnoj obustavi buduci da ste jos uvijek duzni placati 25% i to od dana kako je odredjeno u pravomocnoj presudi. Probajte takav prijedlog za djelomicnu obustavu podnijeti opcinsko sudu kod kojeg se vodi postupak ovrhe (pozovite se na broj ovrsnog predmeta pod koim se vec vodi ovrha) pa ce sud vec odluciti sto treba te o svemu izvijestiti HZMO. :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Napišite prijedlog da se obustavi prethodna ovrha iz razloga što je donijeta nova ovršna isprava kojom je ona od ranije poništena. Samo priložite noviju presudu (kopiju). Sud će obustaviti ovrhu i obavijestiti HZMO o tome da se prestane na taj način isplaćivati.

Ali, ukoliko ne budete plaćali, može se podnijeti nova ovrha koja također može ići ponovno preko HZMO-a, ali sad s 25%.

P!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da ne ide obustava i da svilena tu nije u pravu. Kako vi kazete, tu nije rijec o tome da je presuda ukinuta, vec je preinacena, ali ne na nacin da je donesena potpuno drukcija odluka ( cisto teoretski gledano, ukinuta JEST u jednom dijelu ;-) )

Nadalje, kod tih ovrha uzdrzavanja je vrlo upitno kada ih se treba obustaviti jer su i pokrenute zato sto ovrsenik nije placao nesto sto je poprilicno trajne prirode, odnosno iz mjeseca u mjesec se ponavlja potreba da se trazbina naplati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što sam i napisao...

Ja sam uredno uplačivao svoju obvezu za uzdržavanje ali bivša je bez obzira na moje uplate zatražila ovrhu.Ja sam tada sudu dostavio uplatnice i ovrha je ukinuta djelomično u tom iznosu ali je i dalje ostala.

Nakon toga ja sam pokrenuo postupak smanjivanja alimentacije jer sam dobio drugo djete.Sada imam tu drugu presudu koja je za mene bitno drugačija.Sada bih trebalo da mi se ta,ionako nepotrebna ovrha,skine sa mirovine ,a sve po novoj presudi.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, preinačena je, ali u dijelu zbog kojeg je ovrha i pokrenuta, znači ovrhe na mirovini (?!) , odnosno plaćanja uzdržavanja. Govorim iz prakse, ni HZMO ni itko drugi neće prestati isplaćivati cifru određenu ovšnim rješenjem dok se ne obustavi. Pogotovo zato što čovjek treba plaćati na ruke.

Ali, vas ste dvije, sigurno je i to u redu što vi govorite.

Evo, čisto iz prakse govorim.

P!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Konačno ....

Dobio sam rješenje po kojemu se smanjuje uzdržavanje ali se ne skida ovrha sa moje mirovine.

 

Još jednom se dokazalo kako je u slučajevima poput moga jača ženska solidarnost od zdravog razuma.

 

Naime, mada je postojala zakonska mogučnost po kojoj bi sudkinja skinula ovrhu ona to ipak nije napravila.

Danas sam se toj istoj sutkinji obratio i tražio objašjenje,i što mi je rekla...

Rekla je da je vidjela cijeli predmet i da je shvatila kako je moja bivša zatražila ovrhu mada sam joj ja uredno plačao alimentaciju,za što postoje i uplatnice,ali,ona je razgovarala sa mojom bivšom koja joj je rekla da sam ja neuredan platiša i da zbog toga ovrha mora ostati ,što je sudkinja i učinila.

 

Nije mi jasno da donesem stotinu dokaza i uplatnica po kojima i sljepac vidi da moja bivša tjera samo principe,a sudkinja ipak donese rješenje njoj u korist.

Svašta...

J.... ti državu i zakon kad nema pravde.

Do kada če očevi koji uredno plačaju uzdržavanje biti građani trečeg reda?

 

Stoga,ostajem pri svojo tvrdnji da na sudu više vrijedi ženska solidarnost nego činjenično stanje.

 

I na kraju,ovakvi postupci tjeraju mene da svim očevima kažem; NE PLAČAJTE UZDRŽAVANJE ! ! !

Kupite djetetu cipele,odječu i sve što mu je potrebno ali novac ne dajte ...

Na takav način če te puno bolje proči,tj.biti če te dio velike večine ,a ne kao ja, ostao sj.... kao i svaka manjina....

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa ako ste placali onda imate pravo na zalbu nakon proteka roka i imate pravo priloziti uplatnice kojima DOKAZUJETE da ste SVE platili. Svaki ce sudac obustaviti ovrhu za ono sto je placeno.

S druge strane, nije uputno davati savjete ocevima da ne placaju alimentaciju jer to je zakonska obveza roditelja (i majke i oca). Taj novac ipak ide Vasem djetetu, a ne bilo kome.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija